Julkaistu: 22.09.2011

Ane Brun

Norjalainen laulaja-lauluntekijä aloittaa Euroopan-kiertueensa Helsingistä

Viime vuosikymmenen aikana arvostettujen skandinaavilaulajatar-lauluntekijöiden joukkoon noussut Ane Brun saapuu lokakuun alussa konsertoimaan Tavastialle uunituoreen levynsä It All Starts With One tiimoilta. Brun on uransa aikana julkaissut viisi levyä, joiden kappaleet ovat pääsääntöisesti kitaravetoista folkia. Joukkoon mahtuu niin duettolevytys kuin kaksi live-albumia. Uutuuslevyllä, järjestyksessä neljännellä studioalbumillaan, Brun kurkottaa onnistuneesti uusiin suuntiin.

Vuosituhannen vaihteessa Ruotsiin muuttanut Brun aloitti ammattimaisen musiikin tekemisen uuden asuinpaikkansa myötä. Tuolloin syntyi myös ystävyys ruotsalaisen muusikko-tuottaja Tobias Fröbergin kanssa, jolla on tärkeä rooli It All Starts With Onen syntyprosessissa. Kappaleiden sävellys- ja sanoitusvastuu on Brunilla, mutta niiden sovituksessa ja ideoinnissa on Fröbergilla näppinsä pelissä.

Belgialaisen levy-yhtiö V2:n haastattelussa Brun kertoo rytmin nousseen huomion kohteeksi uudella levyllä. Valtaosalla It All Starts With Onen kappaleista kuullaankin kahta rumpalia, Frobergin mukaan valitsemia Per Eklundia ja Ola Hultgrenia, jotka ovat tehneet yhteistyötä mm. Lykke Lin ja Loney Dearin kanssa. Kauttaaltaan albumilla kuultava muusikkokattaus edustaa ruotsalaista huippuosaamista.

It All Starts With One on dramaattinen, leikkisä, tunnepitoinen kokonaisuus, joka kietaisee mukaansa. Brunin samettisesta tiukkaan taipuva ääniala on iskussaan, ellei jopa mehevöitynyt. Rakkausteema kulkee läpi levyn, tunnelmat vaihtuvat alakulosta jopa riehakkuuteen. Ensimmäinen raita These Days johdattelee kuulijan Brunin löytämien uusien tuulien äärelle – hakkaava patarumpurytmi tuntuu selkärangassa asti ja pistekoputukset sähköistävät tunnekokemuksen.

Duettoihin viehtynyt ja niillä mainetta saanut Brun jatkaa tätä sävellysten tulkintamuotoa myös It All Starts With Onella. Kappaleessa Worship dueton toisena osapuolena on José González. Lopputulos on kaunis ja voimakas balladimainen teos, jonka pienet efektiäänet viimeistelevät.

Levyn ensimmäisenä singlenä julkaistu Do You Remember on rytmimaailmaltaan suorastaan revittelevä, kun sitä peilaa Brunin aikaisempaan tuotantoon. Etninen äänimaisema viimeistellään First Aid Kitin siskosten Klara ja Johanna Söderbergin voimallisella taustalaululla. Lähimpänä ennestään tuttua Brunia edustavat herkät Lifeline sekä Oh Love, mieleenpainuvimpien joukossa taas ovat sydämentykytystä aiheuttava What’s Happening With You and Him? ja jousisoitinten maustama ilottelu One. Kuuntelukokemuksen täydentää viimeinen kappale Undertow. Pianolle sävelletty kappale maalailee jo suorastaan mahtipontisia maisemia, mutta välttää hienosti melodraaman.

Uuden materiaalin pohjalta voi olettaa, että Brunin tuleva live-esiintyminen on väkevä ja vakuuttava. Myös esiintymisvarmuus lienee kohdillaan, sillä laulajatar osallistui viime vuonna Peter Gabrielin ja Ani DiFrancon kiertueille taustalaulajana. Kiertueiden takia myös It All Starts With Onen työstämis- ja julkaisuajankohdat venyivät pidemmälle kuin mitä Brun oli suunnitellut. Toisaalta pitkän tauon takia Brun ennätti kirjoittaa kappaleita sen verran, että It All Starts With Onesta on mahdollisuus hankkia versio, jossa on mukana levyllinen perinteisempää akustista Brunia.

Tiedot

Ane Brun

Tavastia 1.10.2011

Liput 26,50 €/27€

Ane Brun: It All Starts With One (Balloon Rangers 2011)