Julkaistu: 24.08.2011

Ulla Jokisalo

Ulla Jokisalo: Kirjaviisaus. 2010
Ulla Jokisalon valokuvat, kirjonnat ja installaatiot luovat hienon, omintakeisen maailman.

Suomalaisessa taidekentässä on muutamia taiteilijoita, jotka luodessaan korkeatasoista taidetta samalla myös uudistavat omaa taiteenlajiaan. Ulla Jokisalo (s. 1955) kuuluu tähän joukkoon. Hänen uransa valokuvaajana ja valokuvataiteen uudistajana on johdonmukainen ja selkeä.

Jokisalon teosten lähtökohtana on valokuva. Se merkitsee hänelle usein muistoa, muistia ja tunnejälkeä jostain varhaisemmasta. Valokuviinsa hän alkoi jossain vaiheessa yhdistää neuloja ja lankaa. Erilaiset kuvan muodot; kollaasit ja kuvitukset, sekä myöhemmin varjokuvat, ilmestyivät osaksi hänen teoksiaan.

Näiden erilaisten elementtien ja työstämisien kautta syntyy uniikkeja taideteoksia, jotka puhuttelevat katsojaa monitasoisesti. Jokisalo ei päästä katsojaansa välttämättä helpolla, vaan erilaiset viittaukset sinkoilevat mitä moninaisimpiin suuntiin. Mutta vaikka kaikkea kirjallisuuteen ja filosofiaan viittaavaa ei tunnistaisikaan, Jokisalon teokset puhuvat myös hyvin suoralla ja visuaalisella kielellään.

Jokisalon käden taito tuli viimeistään esille, kun langoista alkoi muodostua kirjailuja ja kuvia. Langasta tuli materiaali, joka loihti esiin toisen näkymättömän maailman ja joka myös työsti valokuvaa, antoi sille uusia tulkintoja ja kyseli sen merkitysten perään. Myös varjokuvien käyttö oli merkittävä askel Jokisalon visuaalisessa kerronnassa.

Teokset, joissa nämä edellä mainitut elementit ovat käytössä, ovat edelleen lempiteoksiani Jokisalon tuotannossa. Tässä näyttelyssä, joka esittelee enimmäkseen Jokisalon teoksia 2000-luvulta (tosin muutamien teosten juuret ovat 20-30 vuoden takaa!), ihastuttavat juuri varjokuvaa käyttävät haitarikirjat (mm. teokset Ajatusleikkejä, 2011 ja Neutrisuku, 2011). Muutamat Jokisalon teokset ovat installaatioita, joissa valokuvaa ei välttämättä ole enää edes mukana. Jokisalo malttaa kuitenkin pysyä aina linjakkaana ja tyylikkäänä. Hän ei missään nimessä räiski miten sattuu, vaan käyttää erilaisia elementtejä perustellusti ja harkitusti.

Jos Turussa keväällä ollut Jokisalon hieno näyttely jäi näkemättä, on nyt oiva tilaisuus korjata asia. Suosittelen näyttelyä lämpimästi!

Tiedot

Aikomuksia - Leikin varjolla

17.8.–25.9.2011

Suomen valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G

ti-su 11-18

pääsymaksu 6 / 4 €, alle 18-v. ilmaiseksi

p. 09-6866 3621

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/

Samaan aikaan:

Kristiina Männikkö: Katse 4.9. asti

Käsisalamalla päin pläsiä ja muita kertomuksia… 4.9. asti