Julkaistu: 24.08.2011

Talk to Me

Kuva: Elina Brotherus
Virolaiskoreografi on jättänyt liikkeen kotiin ja keskittyy ryhmätyössään puheeseen.

Kotimaassaan vuosikymmenen sooloteoksia esittänyt koreografi ja tanssija Mart Kangro tuo nyt näyttämölle viisi esiintyjää. Virolaisista ja suomalaisista koostuva monitaiteellinen ryhmä esittää Kaapelitehtaan Pannuhallissa puolentoista tuntia lyhyiden monologien jatkumoa. Tanssiteokseksi esityksen arvaa lähinnä tekstin näennäisen tunnustuksellisuuden ansiosta. Jokainen kertoo vuorollaan itselleen tapahtuneita sattumia, joissa kaikissa on joku vänkä käänne.

Monologit syntyvät ympäri Kaapelitehtaan Pannuhallin suurta tilaa, välillä selkä yleisöön tuolilla istuen, välillä pöydällä seisten tai jopa sivuverhon takana piilotellen. Asetelmallisesti esiintyjät hakevat aina uuden paikan ja samalla uuden ajan. Sitten joku kertoo sattumuksensa.

Aluksi tarinat kertovat konkreettisista tapahtumista, pienistä kertojilleen sattuneista kommelluksista. Jokaisessa tarinassa on joku koukku, huomio tapahtuneen hullunkurisuudesta ja maailman kummallisuudesta.  Vähitellen puhe kuitenkin siirtyy syvempään pohdintaan rakkaudesta, elämästä ja kuolemastakin.

Uuden tanssin keskus Zodiakin ja Tallinnassa sijaitsevan Kanuti Gildi Saalin yhteistyössä virolaiset Mart Kangro, Kaja Kann ja Taavi Kerikmäe sekä suomalaiset Vera Nevanlinna ja Juha Valkeapää esiintyvät hienovaraisesti yhtenevänä ryhmänä ja samalla persoonallisina yksilöinä. Ryhmän moninaisuus on ihastuttava rikkaus, joka kiinnostaa. Jokainen tuo oman erikoislaatuisuutensa ja erityisalansa osaamista yhteiseen keitokseen.

Kaja Kann on sirkusartisti, jonka kivutessa köyttä kohti kattoa ajatus elämän sirkusmaisuudesta nousee katsojankin mieleen. Muusikko Taavi Kerikmäe taas on valinnut yhdessä esitettävät musiikit, ja hassuilla soittopilleillä soitettu Monty Python -sävelmä Always look on the bright side of life jatkaa elämän absurdiuden kokemusta. Zodiakin taiteellisen johtajan Vera Nevanlinnan on tottunut näkemään liikkeessä, nyt hänkin joutuu pysähtymään ja kertomaan usein varsin paljaan tarinansa. On hienoa nähdä, kuinka tarina vaikuttaa myös kertojaansa.

Teoksessa on jätetty intiimit ajatukset pois, joten jalkapallo on se, joka on jollain lailla aina miesten ajatuksissa.  Taituruus ja pelaaminen mietityttävät. Naisten mielessä on oma jälkikasvu, lasten suojeleminen ja pärjääminen. Sukupuoliroolit ovat perinteisiä. Niinpä Juha Valkeapää pohtiikin eroaan vaimostaan: miten siinä niin pääsi käymään?

Tarinat etenevät taitavasti ja pitävät kiinnostusta yllä, vaikka puolitoista tuntia onkin liian pitkä aika kuunnella suomalaisittain ja virolaisittain puhuttua yksinkertaista englantia. Katsoja ehtii alkaa pohtia, minkälaisia nämä esiintyjät oikeasti ovat, kuinka paljon tarinoissa on totta ja tarua? Naisena muodostan mieleeni kuvan näyttämön naisista, miehistä en saa ihan yhtä hyvin selvää.

Tiedot

Mart Kangro:

Talk to Me

Konsepti ja ohjaus: Mart Kangro
Esitys ja teksti: Mart Kangro, Kaja Kann, Taavi Kerikmäe, Vera Nevanlinna, Juha Valkeapää
Valo- ja äänisuunnittelu: Kalle Tikas
Musiikki: Taavi Kerikmäe

Esitykset:

19.8.2011 - 28.8.2011

19.8. 

19:00

 

 

21.8. 

15:00

 

 

23.8. 

19:00

 

 

24.8. 

19:00

 

 

25.8. 

19:00

 

 

27.8. 

19:00

 

 

28.8. 

15:00

 

 

http://www.zodiak.fi/