Julkaistu: 25.08.2011

Avomerellä

Kuva: Jouko Leskelä
Puoli-Q:n esteetön esitys puhuttelee kahdella kielellä.

Puoli-Q:ssa nähdään suomalaisittain harvinainen vierailu. Puolalaisen Slawomir Mrozekin (s.1930) kirjoittama Avomerellä esitetään sekä suomeksi että viittomakielellä. Näyttelijä Eero Enqvistin mukaan tällaista esteettömyyttä on niukasti tarjolla.

- Isoissa taloissa järjestetään joskus tulkkauksia, joita olen itsekin ollut tekemässä. Kuitenkin pohja-ajatuksena on usein se, ettei viittoja saisi näkyä ja viedä lainkaan huomiota. Kuulovammaiselle viittojan ja esityksen esteetön näkeminen on kuitenkin ehdottoman tärkeää.

Avomerellä poikkeaa tulkatuista esityksistä, sillä siinä puhutaan viittomakieltä.

- Kuulovammaisten esitykset pidetään Suomessa yhä erillisinä muista esityksistä, mikä on aivan kummallista. Niitä pidetään jonkinlaisena ”vammaisteatterina” joka on vähempiarvoisempaa kuin ”oikea teatteri”.

Enqvist haluaakin painottaa, että Avomerellä on ammattilaisnäyttelijöiden voimin tehty esitys. TIRAKKOR-ryhmän ja Circus Maximuksen yhteistuotannossa näyttelevät ammattinäyttelijät Pirkko Uitto, Eero Enqvist, Kirsi Mustalahti ja viittomakielen tulkki Malla Hihnala. Ohjaaja Jukka Saikkonen tulee Teatteri 2000 -ryhmästä.

Tämä on TIRAKKOR-ryhmän kolmas tuotanto. Ryhmää kiinnostaa myös viittomakielen visuaalisuus ja fyysisyys ja sitä kautta sen käyttömahdollisuudet teatterin esityskielenä ylipäänsä. Aiempia produktioita ovat olleet muun muassa Hannele Huovin runoihin perustunut esitys Jos olet yksin ja salaa.

Jos ollaan tarkkoja, niin Avomerellä kerrotaan kolmella kielellä. Suomen ja viittomakielen lisäksi näyttämöllä nähdään ikään kuin viitottua suomea.

- Puhuttu suomi saattaa kuulostaa oudolta, koska sitä on jouduttu sovittamaan. Kielet ovat esityksessä läsnä hieman varioituina.

Enqvist opiskeli viittomakielen tulkiksi jo kaksikymmentä vuotta sitten, ennen kuin aloitti teatteriuransa. Nyt hän pystyy yhdistämään taitonsa.

Enqvistille viittomakielen käyttäminen näyttämöllä aiheuttaa edelleen ahaa-elämyksiä.

- Joskus pysähdyn ihmettelemään omia käsiäni ja tutkimaan jonkun viittoman logiikkaa. On kuvittavia, ikonisia viittomia, esimerkiksi talo viitotaan niin, että käsillä muodostetaan taloa muistuttava kuvio. Mutta on myös arbitraarisia viittomia, joiden alkuperää on vaikea jäljittää.

Enqvist muistuttaa, että hän on kuuleva ihminen, jolle viittomakieli on vieras kieli. Siten hänelle arbitraariset viittomat ovat kuitenkin viittomakielisille täysin luonnollisia.

Enqvistiä kiehtoo viittomakielessä sen toiminnallisuus, se, miten asioita ilmaistaan toiminnallisuuden kautta. Ero puhuttuun kieleen näkyy siinä, miten vaikeaa Enqvistin on valehdella viittomakielellä.

- Kieli ei ole hallussa samalla tavalla. Ja kenties ilmeillä on muutenkin vaikeampaa peittää tunteita. Tosin ehkä viittomakielisen kokevat asiat täysin päinvastoin.

Viittomakieliset myös tunnistavat välittömästi – ja jo kaukaa – ihmisen, jolle viittomakieli on vieras kieli.

Avomerellä (1961) kertoo kolmesta haaksirikkoon joutuvasta ihmisestä. Avomerellä paatissa seilaa yksi isokokoinen, yksi keskikokoinen ja yksi pienikokoinen. Ruoka alkaa loppua ja joku kolmesta on teurastettava toisten ravinnoksi. Esitys on absurdi satiiri ja kertoo syvemmällä tasollaan manipuloimisesta ja valtapeleistä.

- Esitys tapahtuu absurdissa maailmassa, jossa ei selviä joko suomella tai viittomalla, vaan henkilöiden täytyy osata molempia. Puoli-Q:n esityksessä viittominen ei siten ole lisä, vaan olennainen osa esitystä.

Tiedot

Slawomir Mrozek:

Avomerellä

Puoli-Q:n näyttämöllä

CIRCUS MAXIMUS ja Tirakkor yhteistyössä:

Ohjaus: Jukka Saikkonen (Teatteri 2000)

TIRAKKOR-ryhmä: Eero Enqvist, näyttelijä TeM ja viittomakielen tulkki,

Kirsi Mustalahti, näyttelijä TeM, Pirkko Uitto näyttelijä TeM ja Malla Hihnala, viittomakielen tulkki.

Ensi-ilta la 3.9.2011 klo 19.00

Muut esitykset: 4/6/7/8/9/10/11 syyskuuta.

Tunturikadun vierailunäyttämö, Tunturikatu 16 B, 00100 Helsinki.

Esitykset klo 19 paitsi sunnuntaisin klo 15.

Liput 15/12 e

Lisätiedot: http://www.q-teatteri.fi/puoli-Q-vierailut.html

Lisätietoa TIRAKKOR-ryhmän edellisistä esityksistä: www.rokkarit.com/teatteri