Julkaistu: 21.06.2011

Ronja Ryövärintytär

Kuva: Sini-Marja Niska
Ryhmäteatterin esitys Suomenlinnassa kasvaa komeaksi ystävyyden ja suvaitsevuuden ylistykseksi.

Ryhmäteatterin kesäinen tempaus Suomenlinnassa on aina odotettu tapaus. Tänä vuonna vuoron saa Astrid Lindgrenin rakastettu, viisas satu Ronja Ryövärintyttärestä.  Hyvässä muistissa on takavuosina Suomenlinnassa nähty Lindgrenin Veljeni Leijonamieli. Toivotaan, että Peppi Pitkätossukin saa vielä vuoron. Tällä kaudella Akse Pettersson on dramatisoinut ja ohjannut Ronjan riemukkaaksi seikkailuksi, joka on täynnä näyttämötaiteen luovuutta ja oivalluksia.

Tarina alkaa romanttisesti ränsistyneestä rosvolinnakkeesta. Suomenlinnan Hyvän toivon linnake on tähän erinomainen miljöö. Rosvojoukkoa johtaa Matias (Sauli Suonpää), joka on komea, äksy ja vähän turhamainen. Hänen vaimonsa Loviisa ( Heidi Kirves) on feministisesti viisaampi. Rosvoporukassa on hauskoja ja persoonallisia hahmoja; mm. Kalju-Pietu (Leo Honkonen), joukon vanha viisas, joka uskaltaa myös sanoa pomolle suorat sanat. Lärvi (Iina Kuustonen), rakshampainen jokapaikan höylä ja Tommi Rantamäen tulkitsema soturi Rontti.

Eräänä myrskyisänä yönä heimoon syntyy päällikön tytär Ronja (Kreeta Salminen), josta tulee kaikkien silmäterä. Vuodet kuluvat ja ajat kovenevat. Linnoituksen toiseen osaan muuttaa eräänlainen kilpaileva yritys, eli Borkan rosvojoukko, jonka pomona on Arttu Kapulainen. Siitähän ei Matiaksen jengi tykkää. Tunkeilijoita kutsutaan reippaasti paskapäiksi.

Metsäretkillään nuori Ronja törmää vihollisleirin poikaan Birkiin (Ylermi Rajamaa). Nuoret ystävystyvät, ja näin asetelma Romeo ja Julia -toisinnolle on valmis. Vihollisrosvojoukkojen kingit joutuvat vakavissaan miettimään, mitä tehdä, kun heidän silmäteränsä liittoutuvat kirmaamaan metsään ja vaativat heimojen välistä sopua.

Akse Pettersson on dramatisoinut ja ohjannut tarinan varsin toimivaksi. Onneksi teos ei ole lälly, vaan kokonaisuus on reipasta nykyteatteria. Tunteet leiskuvat ja ruma sana sanotaan, niin kuin se on. Jännitystä on mukana ja vahvoja teemoja käsitellään rohkeasti. Huumoria ja hauskoja jekkuja on ripoteltu paljon matkan varrelle, joten katsomossa taatusti viihtyy.

Näyttelijäryhmä tekee kautta linjan hyvää ja energistä työtä. Akrobaattisia suorituksia ja tekemisen iloa voi vain ihailla. Salminen on Ronjana samalla tyttömäisen villi ja samalla oikeudenmukaisuutta kaipaava ihmisyyden puolustaja. Rajamaa puolestaan vetoaa vilpittömyydellään ja poikamaisella innollaan. Rosvoporukasta etenkin Honkonen on mainio äänenkäyttöä ja kehonkieltä myöten.

Lindgrenin tarinassa erittäin tärkeässä osassa on luonto ja metsä kaikenlaisine otuksineen. Siellä on kakkiaisia, männiäisiä, pönthiittisiä, maahiaisia ja pelottavia ajattaroita. Pettersson on sovittanut hahmot sekä hulvattoman hauskoiksi, että jännittäviksi. Tiivis näyttelijäryhmä tempaisee salamavaihdoilla ylleen milloin minkäkin olion puvustuksen. Mieleen jäävät hauskat sammakkomaiset hahmot, jotka puhuvat huvittavaa murretta. Maahiaisten hahmoksi riittää näyttämöluukusta kurkottavat suunnattomat kullatut kourat. Anna Sinkkosen pukusuunnittelu on kekseliästä ja yltää jännittävistä ratkaisuista lähes puskahuumoriin. Esimerkiksi villihevosten asut on rakennettu rempseästi pahvilaatikoista.

Janne Siltavuoren lavastus on selkeä ja puurakenteinen, mutta sisältää myös yllätyksiä. Rakenteiden syvyyksistä ilmestyy esimerkiksi kaunis metsäpuro, ja talvea kuvataan savun sekaisilla saippuakuplilla. Jussi Kärkkäisen ja Jukka Hannukaisen toimiva musiikki rytmittää esitystä. Kaunis Susilaulu näytti jäävän nuortenkin katsojien mieleen soimaan.

Ronjasta välittyy vahvasti ystävyyden ja suvaitsevaisuuden viesti. Pettersson kuljettaa tarinan taitavasti kohti Ronjan itsenäistymistä ja vihollisjengien sopua. Viisas ja tärkeä sanoma yhdistyy hienosti viihdyttävään teatterikokemukseen. Ronja on varmasti tämän teatterikesän hitti.

Tiedot

Astrid Lindgren

Ronja, Ryövärintytär

SUOMENNOS: Tuula Taanila

OHJAUS JA DRAMATISOINTI: Akse Pettersson

ROOLEISSA: Leo Honkonen, Arttu Kapulainen, Heidi Kirves, Iina Kuustonen, Ylermi Rajamaa, Annika Poijärvi, Tommi Rantamäki, Kreeta Salminen, Sauli Suonpää, Kai Vaine

LAVASTUSSUUNNITTELU: Janne Siltavuori

PUKUSUUNNITTELU: Anna Sinkkonen

VALAISTUSSUUNNITTELU: Tomi Tirranen

ÄÄNISUUNNITTELU: Jussi Kärkkäinen

MUSIIKIN SÄVELLYS: Jussi Kärkkäinen, Jukka Hannukainen

MASKEERAUSSUUNNITTELU: Riikka Virtanen

Ensi-ilta 16.6.2011

Esitykset Suomenlinnan hyvän toivon linnakkeessa

Tiedustelut: www.ryhmateatteri.fi