Julkaistu: 16.06.2011

Myrsky

Kuva: Lauri Maijala
Teatterikorkeakoululaisten Shakespeare-tulkinta on kesäisen villi ja vapaa mutta sitäkin vangitsevampi.

Kulttuuritehdas Korjaamon kesäpihalla ei tänä kesänä juroteta. Siitä pitää osaltaan huolen ”musiikki-iloittelullinen propagandapuskafarssi” Myrsky – Stormen. Se on nimensä mittainen esiintyjänlahjojen taidonnäyte, joka on paras nautittuna helteessä ja tuoppi kädessä.

Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa opiskelevan Sinna Virtasen käsikirjoittama ja ohjaamista opiskelevan Linda Wallgrenin ohjaama esitys yhdistää vapaasti, välillä suorastaan älyvapaasti, vuokratyön kovan todellisuuden, Helsingin historian ja Shakespearen klassikkonäytelmän. Näillä on paljon enemmän yhteistä kuin Korjaamon vehreälle kesäpihalle asettunut katsoja esityksen alussa arvaakaan.

Esiintymislavana toimivalle pihanurmikolle säntää kolme vuokratyöntekijää (näyttelijäopiskelijat Pyry Nikkilä, Joel Mäkinen ja Miika Laakso). Heillä ei ole mitään käsitystä päivän työnkuvasta, mutta pian on: jonkinlaisena työnjohtajana toimiva Hoputtaja (musiikkikasvatuksen opiskelija Victoria Lindqvist) luettelee heille pitkän listan tehtäviä lippujen myynnistä ja kuolleiden voitelemisesta taivaan raapimiseen. Tämän kaiken lisäksi heidän pitää vielä esittää terassiyleisön viihdykkeeksi Shakespearen Myrsky-näytelmä. Kansainvälisesti, ainakin kahdella kielellä. Ja tietenkin hauskasti ja herkästi mutta liioittelematta.

Vuokratyöntekijällä ei ole varaa valittaa, joten pojat ryhtyvät hommiin itseään säästelemättä. Kamalaa sohlaamistahan siitä tulee, niin kuin ylimitoitettujen töiden suorittamisesta tahtoo tulla. Nykytyömarkkinoiden raakuuden ja älyttömyyden parodiointi ja Shakespearen Myrskyynsä kirjoittama vallanhalun ja onnen löytämisen vaikeuden pohdiskelu liukuvat päällekkäin ja sekoittuvat.

Ja jotta touhuun saataisiin lisää konkretiaa ja paikallisväriä, soppaan sekoitetaan vielä kirjailija Henrik Tikkanen. Tikkasta, suurta Helsingin rakastajaa, esittää näytelmässä köyhän teatterin estetiikan parhaiden perinteiden mukaisesti luudasta rakennettu hökötys. Luuta-Tikkanen (jonka äänenä toimii näyttelijä Vesa Vierikko) istua töröttää kuohuviinipullolla varustetun pöydän takana kuin yksimiehinen tuomaristo konsanaan ja puuttuu välillä esityksen kulkuun alkamalla lausua itseironisia otteita teoksestaan Minun Helsinkini.

Myös Shakespearen hahmot osoittavat esityksessä vahvoja helsinkiläistymisen oireita: esimerkiksi Prospero-kuninkaan tytär Miranda on hieno, suojattua elämää elänyt nuori neiti Töölöstä.

Käsikirjoitus on melkoista tajunnanvirtaa ja ideoiden ilotulitusta, ja kolme tarinaa lukemattomine rooleineen limittyvät esityksessä niin, ettei niiden vaihtumisen vauhdissa pysy mukana erkkikään. On myöskään turha yrittää pitää lukua kaikista niistä asioista, joita esitys kritisoi tai kommentoi – tai miettiä, mikä sen sanoma viime kädessä mahtaa olla. Syvällisyydessä ja analyyttisyydessa Myrsky ei pärjääkään esimerkiksi Ryhmäteatterin legendaariselle Päällystakille tai Todellisuuden tutkimuskeskuksen Lumo I ja II-esityksille, jotka nekin käsittelivät uustyötä ja kilpailuyhteiskuntaa.

Mutta ei sen tarvitsekaan pärjätä. Tämä on kesäteatteria baarikansalle – tilannekomiikkaa pursuavaa, äänekästä ja sopivasti arvaamatonta. Nuoret näyttelijät osoittavat, mitä on ottaa haltuun sekä tila että yleisö. He sukeltavat sujuvasti roolista toiseen, musisoivat ja laulavat komeasti. Hiki virtaa helteessä, mutta karisma, fysiikka ja ääni kestävät kaikilla neljällä koko esityksen ajan, keskeytymättömät puolitoista tuntia.

Myös ympäristöä yksityiskohtineen hyödynnetään esityksessä luovasti ja hauskasti, kuten kesäteatterissa kuuluukin.

Onkohan meno yhtä railakasta heinäkuun esityksissä, jos sattuu satamaan kaatamalla vettä ja nurmikko on liukas? Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan!

Tiedot

Myrsky

Käsikirjoitus Sinna Virtanen (TeaK)
Ohjaus Linda Wallgren (TeaK)
Rooleissa Miika Laakso (TeaK), Joel Mäkinen (TeaK), Pyry Nikkilä (TeaK) & Victoria Lindqvist (SibA)
Visualisointi Samuli Laine (Aalto-yliopiston TaiK)

Ensi-ilta
Ma 6.6.2011 klo 19

Muut esitykset
Ti 7.6. klo 19
Ti 5.7. klo 19
La 9.7. klo 15
Su 10.7. klo 15
Ma 11.7. klo 19
Ti 12.7. klo 19
La 16.7. klo 15