Julkaistu: 01.06.2011

Kesäyön uni

Kuva: Sirkku Angeria
Teatteri Pensas lähtee keikkabussinsa kanssa viemään teatterin ilosanomaa ympäri Suomea.

Kiertueisiin erikoistunut Teatteri Pensas lähtee tien päälle yhdeksännen kerran. Nyt yleisölle ympäri Suomen tarjotaan tulkinta William Shakespearen rakastetusta klassikosta Kesäyön uni. Takataskuun on pakattu myös lapsille suunnattu Tarinatuokio, jossa luodaan yhdessä tarinoita, teatteria ja lauluja.

Pensas on syntynyt alun perin Stadiassa (nyk. Metropolia) ohjaaja Hannu Raatikaisen ideoiden siivittämänä. Mukana on teatteri-ilmaisun ohjaajia ja monipuolisia teatterialan ammattilaisia. Raatikaisen menneisyyteen kuuluu legendaarinen kulttibändi Motelli Skronkle, joka herätti ihailua ja hämmennystä 1980-luvulla yhdistelemällä teatteria ja omaperäistä musiikkia. Shamanismistakin puhuttiin.

- Joo, kyllä me varmaan aikamoisia shamaaneja oltiinkin, mutta ei me Kajaanissa tiedetty vielä mitään esimerkiksi Sielun Veljistä. Skronkleen tuli samanhenkisiä kavereita, nykyisinkin olen bändikaveri Esko Verosen kanssa yhteyksissä työn merkeissä.  Aikoinaan halusimme murtaa teatterin ja musiikin rajoja. Kokeilimme esimerkiksi millainen tunnetila syntyy, kun kaikki soittavat pitkään samaa säveltä. Rytmiikassa kokeilimme erilaisia primitiivisiä ratkaisuja, eräänlaisia rytmikertomuksia.  Esiintymiset ei olleet enää pelkkiä keikkoja, vaan kollektiivisia tapahtumia, joissa tapahtui monenlaisia juttuja, Raatikainen kuvailee.

Pari Skronklen esiintymistä nähneenä allekirjoitan Raatikaisen kuvaaman kokemuksellisuuden. Välillä primitiiviseltä New Orleans -jazzilta kuulostavaan musisointiin saattoi yhdistyä aborginaalien liikehdintää kaislahameissa ja tynnyrien paukutusta. Mistä nämä elementit tulivat mukaan?

- Näin kerran aborginaalien esityksen, jossa he tanssivat tuntikausia energiaa tuovaa ”hogaksi” nimitettyä tanssia. Se kolahti ja kovaa, niinpä otimme mukaan näitäkin elementtejä Skronkleen. Sellainen kollektiivinen tekeminen, luonnonläheisyys ja tietty karheus ovat niin osa minua, että niitä on suodattunut mukaan Teatteri Pensaankin työskentelyyn. Tykkäämme kaikki vaeltaa luonnossa ja pidämme suorasta kontaktista katsojiin, tavallisiin suomalaisiin, Raatikainen kertoo.

Teatteri Pensaasta tulee väistämättä ja hauskasti mieleen puskateatteri, mutta millainen ideologia ryhmään liittyy?

- Siinä on tuo sanaleikki, mutta kyllä meitä kaikkia yhdistää juuri tuo halu kokeilla luovasti teatterin rajoja ja liikkua ihmisten luo. Tekstiä suussa ja sammalen tuntu raajoissa, valmiina ja valppaana. On tässä ollut monenlaista työpajaa ja kokeilua, että ryhmä on saatu kasaan. Yhteiskunnallisuutta ja globaalisuutta olemme tutkineet mm. Naomi Campbellin No Logo- teoksen kautta. Nyt mukana on jo mittava kollektiivi, josta sitten valikoituu kulloiseenkin produktioon ryhmä, Raatikainen sanoo.

Teatteri Pensas on aikaisemmin toteuttanut kiertue-esityksiä, jotka ovat perustuneet mm. Kalevalan Kullervoon ja Cervantesin Don Quijoteen. Suuren suosion saavuttanut Suomesta kerättyä perustui dokumentaarisiin tarinoihin, kertojina tavalliset suomalaiset. Ryhmä on esiintynyt Skandinaviassa ja Baltiassa. Nyt aiheena on Shakespearen Kesäyön uni. Mistä aihe kumpusi esiin?

- No onhan Shakespeare ammattimies ja itse näytelmä sopii hyvin Suomen suveen. Käytämme Lauri Siparin suomennosta, joka on sujuvaa nykysuomea. Vaikka en romantikko olekaan, vaan pikemmin pragmaatikko, niin sanonpa, että tämä näytelmä on täynnään hullutuksia, lapsekkuutta, iloa, satua, kamaluuden sävyttämää erotiikkaa ja perimmäistä elämänviisautta…  Juttu on sovitettu seitsemälle näyttelijälle, joten mukana on paljon tuplarooleja, jopa triplauksia. Ainakin kaikki pääsevät näyttelemään sydämensä kyllyydestä, Raatikainen sanoo silmää iskien.

Taannoin Stadiassa vaikutti Traktoriteatteri, joka kierrätti niin ikään Kesäyön unta kunnianhimoisesti polkupyörin. Lavasteet ja huolto tulivat traktorin kyydissä. Nyt pensaalla on käytössään edellä mainitun Motelli Skronklen kunnostettu keikkabussi, jolla liikutaan näppärästi paikasta toiseen aina Utsjoelle saakka. Pieni kätevä katsomo kulkee mukana, ja se pystytetään luonnon keskelle, sateen sattuessa sisätiloihin.

Tiedot

William Shakespeare:

Kesäyön uni

KÄÄNNÖS: Lauri Sipari

OHJAUS: Hannu Raatikainen

Teatteri Pensaan 2011 kesäkiertue. Esityksen yhteydessä myös lapsille suunnattu tarinaesitys.

Kiertue alkaa Helsingistä 9.6, Töölönlahden puistosta ja päättyy 21.7.

Kiertuepaikkoja on ympäri Suomen.

Ryhmä vierailee myös Prahan skenografian maailmannäyttelyssä vuoden 2009 esityksellä

Kiertueaikataulu ja lisätiedot: www.pensas.org  Kati Niemi: 050-3006066