Julkaistu: 16.06.2011

Helsinki by Skoda

Jännittävä ja intiimi ajoseikkailu juhlistaa Todellisuuden Tutkimuskeskuksen 10-vuotista taivalta.

Todellisuuden Tutkimuskeskus (TTK) on Suomen taide-elämässä ainutlaatuinen ilmiö. Ammattilaisista koostuva kombinaatio on jo vuosien ajan herättänyt kiinnostusta performansseillaan, luennoillaan ja esityksillään, jotka yhdistelevät eri taidemuotoja ja tekemisen tapoja. Myös mediakohua on syntynyt. Valtakunnan uutisiin pääsi TTK:n projekti Timo Soinista taideteoksena. Projektin tarkoituksena oli luoda julkisuuden henkilöstä, tässä tapauksessa Soinista teos, jossa hyödynnetään kaikkea hänen julkista toimintaansa.

Nyt TTK juhlii kymmenettä toimintavuottaan. Syksymmällä starttaava juhla sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja kantaa nimeä Reloaded. Mitä tämä mediaseksikäs ja monia mielleyhtymiä sisältävä otsikko sitten sisältää, siitä kertoo ryhmän tutkimusvastaava Niina Hosiasluoma. Titteli tarkoittaa eräänlaista taiteellista koordinaattoria.

- Tämä ”uuslataus” on sanaleikki jolla juhlistetaan TTK:n taivalta. Pekko Koskisen lanseeraama anastus-teema yltää nyt omiin esityksiimme. Kuten Koskinen nappasi Soinin taideteoksen kohteeksi, nyt me nappaamme, kopioimme, leikkisästi varastamme otteita omista, eli TTK:n teoksista. Esimerkiksi Helsinki by Skoda on pienimuotoinen versio teoksesta Helsinki by night, Hosiasluoma kuvailee.

Hosiasluoma on monipuolinen taiteilija, joka on kouluttanut itseään monipuolisesti sekä Suomessa että ulkomaila ja esiintynyt lukuisissa produktioissa. TTK:ssa hän on toiminut lähes kymmenen vuotta. Hyvässä muistissa on Hosiasluoman ja Minna Kivelän parin vuoden takainen hitiksi muodostunut komediallinen Mies autossa, jota esitettiin Valtimonteatterissa. Siinä kaksikko esitti riemukkaasti partoihin, viiksiin, buutseihin ja lippiksiin naamioituneina miehiä, joilla oli tärkeä suhde autoihinsa. Nyt Hosiasluoma nähdään Skodan ratissa. Mikä autoilussa vetää?

-No, ajaminen on minusta vaan kivaa, veri vetää rattiin. Toisaalta auton omistaminen sinällään on kallista ja hankalaa. Tässä projektissa jouduimme vaihtamaan kalustoa. Ensimmäinen Skoda hajosi alta, toinen osoittautui jo ennen kauppoja huijaukseksi, mutta nyt tämä kolmas on laatutyötä. Skodassa on idän retrohenkeä, mutta nykyisin laatumoottorit, Hosiaisluoma kuvailee.

Helsinki by night oli ns. cite spesific,  eli paikkaan tai paikkoihin sidottu esitys. Yleisöä kuljetettiin pikkubussilla ympäri Helsinkiä ja erilaisissa kohteissa tapahtui jotakin mielenkiintoista. Nyt reloaded-versiossa kuljetaan siis intiimisti Skodalla ja kyytiin mahtuu maksimissaan kolme katsojaa. Millainen seikkailu on luvassa?

- Tässä tullaan huristelemaan Skodalla minä kuskina ja kaverina ohjaaja Pilvi Porkola. Starttaamme Hakaniemestä, sillan alta ja siitä viiletetään tuttuihin ja vähemmän tuttuihin paikkoihin.  Niissä sitten tapahtuu. Autostereot soi ja nostalgiaa on luvassa. Lähemmin en halua juonta paljastaa, se on salaisuus, Hosiasluoma sanoo pilke silmäkulmassa.

Työryhmässä on mukana myös kuvataiteilija Teemu Mäki. Hänenkin roolinsa projektissa on vielä näin kesäkuussa arvoituksellinen. Jää nähtäväksi, syntyykö videoteos vai maalaus. Skoda starttaa elokuussa seikkailuilleen, ja näillä näkymin intiimit esitykset ovat loppuunmyytyjä. Lisäesityksiä on kuitenkin luvassa.

Helsinki by Skoda on siis yksi mielenkiintoinen teos TTK:n kymmenvuotisjuhlan joukossa. Hosiasluoma poimii monipuolisesta ohjelmistosta etenkin Tunteet-gaalan, joka pidetään ravintola Dubrovinikissa 30.9. Luvassa on nostalgisia tunteiden purkauksia, ylilyöntejä ja taiteen paloa. Juhlavuosi päättyy 10.12. Ruumis-gaalaan, jossa tutkaillaan ja juhlistetaan mm. Suomen kansallisruumista. Kiinnostavia tempauksia on siis luvassa.

Tiedot

Helsinki by Skoda

TYÖRYHMÄ: Pilvi Porkola, Niina Hosiasluoma ja Teemu Mäki

Esitykset 4.8-2.9.2011

Todellisuuden Tutkimuskeskuksen 10 v. juhlasarja Reloaded

Lisätietoja: www.todellisuus.fi

Puh: 0400 641989