Julkaistu: 09.06.2011

Eggert Pétursson

Untitled (Nordurland Tröllaskagi) 2011 oil on canvas, 180 x 260 cm
Eggert Péturssonin maalaukset imaisevat tarujen Islannin karuihin, mutta yllättäviin maisemiin.

Islantilaisen Eggert Péturssonin (s. 1956) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa räväyttää alkukesän arktisen kukkaloiston täysillä kohti katsojaa. Muhkeat öljymaalaukset loistavat väreissä ja runsaudessa, mutta luovat silti vahvan tunnelman niukkuuden läsnäolosta ja sen keskeltä nousevasta hetken hurmiosta.

Péturssonin maalauksissa yhdistyy useita eri elementtejä omintakeiseksi kokonaisuudeksi. Sukulaisuus pohjoisen maalareihin, kuten Reidar Särestöniemeen, ilmenee juuri ilmaisun ekspressiivisyydessä ja loistavissa väreissä, jotka yhdistyvät esittävistä elementeistä huolimatta lähes informalistisiksi pinnoiksi. Eipä impressionistinen hetken tunnelman tavoittaminenkaan ole kovin kaukana muutaman maalauksen latauksesta.

Kasvien ja kukkien tarkka kuvaus kertoo rakkaudesta luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Se lähenee paikoin myös naivistista ilmaisua selkeine yksityiskohtineen ja tyyliteltyine väreineen. Pétursson käyttää paksua värikerrosta ja vahvaa sivellintä. Lopputulos on kaikesta voimakkuudestaan huolimatta myös rauhoittava. Mieleen tulee väistämättä myös Vincent van Gogh muutaman teoksen kohdalla.

Värien vastapainona osa teoksista rauhoittuu valkoiselle pohjalle hillityin sinertävin sävyin. Näissä teoksissa kasveja on vähemmän, ja ne ovat enemmän omassa rauhassaan. Valkoinen tuo mieleen myös lumen ja ajatuksen varhaiskevään ensimmäisistä sitkeistä kukkijoista.

Péturssonin näyttely on virkistävä kokemus, joka ihastuttaa myös taitavalla maalaustekniikallaan.

Anhavan projektihuoneessa on Timo Heinon (s. 1962) installaatio Addiction, joka koostuu seinille asetetuista metallitölkeistä ja kahdesta vääntyneestä ostoskärrystä. Visuaalisesti vahva teos saa pohtimaan nykymaailman menoa; kuluttamista ja riippuvaisuutta erilaisista addiktioista. Heino on mestari kierrättämään olemassa olevia materiaaleja ja luomaan niistä häkellyttäviä esineitä.   

Tiedot

Arctic Flora

Eggert Pétursson

Galleria Anhava

8.5. - 15.7.2011

Mannerheiminaukio 3

p. 09-669989

www.anhava.com

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy

Samaan aikaan:

Project  Roomissa Timo Heinon Addiction