Julkaistu: 16.06.2011

Baltic

exei Tregubov: Russia and Norway Short A Round of Shelf, 2011, 24,5 x 26 cm, öljy peilille
Viiden taiteilijan pienoisnäyttely on sekava kokonaisuus.

Korjaamon kesänäyttelyyn on koottu viiden taiteilijan teoksia. Yhteiseksi teemaksi tai oikeastaan nimittäjäksi on otettu Baltic, joka sinällään voi maantieteellisesti viitata moneen asiaan; Itämereen, Baltian maihin tai laajemmin Itämeren alueen valtioihin. Taiteilijat vaikuttavatkin Itämeren rantakaupungeissa Tallinnassa, Tukholmassa, Pietarissa ja Raumalla, poikkeuksena sisämaan Moskova.

Teoksia näyttelyssä on siis viideltä taiteilijalta: Maarit Murkalta (s. 1981), Paavo Paunulta (s.1965), Mari Rantaselta (s.1956), Alexei Tregubovilta (s.1979) ja Alexander Dashevskiylta (s. 1980), hieman liian monelta näin pieneen tilaan. Näyttelystä tulee väistämättä sillisalaattia, osalta taiteilijoita on mukana vain muutama teos. Yhtenäisyyttä ei synny.

Tämä on sääli, sillä taiteilijat itsessään ovat kyllä hyviä. Mari Rantanen tuntuu tällä kertaa olevan aivan väärässä seurassa. Hänen teoksensa jäävät värikkäässä geometrisuudessaan aivan yksin. Samoin Paavo Paunun mittava kolmiosainen teos ei oikein istu tilaan. Se on niin omasta maailmastaan, että ympärille tarvittaisiin rauhaa ja levollisuutta.

Parhaiten yhteen pelaavatkin virolaisen Murkan ja venäläisten Tregubovin ja Dashevskiyn teokset. Jälkimmäiseltä on vain kaksi teosta esillä, eikä se riitä oikein selkeän kuvan muodostamiseen. Isompi teos on tunnelmaltaan davidhockneymainen interiööri. Pienempi kaksoismuotokuva jää hieman etäiseksi.

Tregubovin teosten selkeä ja runsas kokonaisuus aloittaa näyttelyn. Hänen peilille maalatut teoksensa esittävät lehden sivuja. Jokaisen sivun kuvassa on henkilö tai esine, joka on jätetty maalamatta ja paljastettu peilipinta. Niin sanomalehti- kuin peili-ideakin ovat käytettyjä, mutta Tregubovin teokset ovat silti onnistuneita.

Murkan maalaukset ovat realistisia, lähes valokuvanomaisia. Hän on taitava maalari, ja teokset tuntuvat pureutuvan nykyihmisen angstiin ja itsen ongelmiin. I was! (2008) kuvaa nuorta sammunutta naista pöydän ääressä. Self Realization (2010) ja Egoism (2010) teokset esittävät kuin samaa valokuvaa naisesta. Kehystettyjen maalausten lasiin on kirjoitettu teosten nimet, joiden varjot kirjoittavat saman tekstin maalausten pinnalle.  

Näyttely olisikin ollut varmasti selkeämpi ja kiinnostavampi, jos Rantanen ja Paunu olisi tällä kertaa jätetty suosiolla kokonaisuudesta pois ja tila annettu laajemmin Murkan, Tregubovilin ja Dashevskiyn teosten esittelyyn.

 

Tiedot

Baltic

Maalauksia viidestä kaupungista

11.6. - 7.8.2011

Korjaamo Galleria

Korjaamohalli, Kulttuuritehdas Korjaamo

Töölönkatu 51 b

ma-su 11-16

vapaa pääsy

www.korjaamo.fi

p. 020 7417000