Julkaistu: 01.06.2011

Anna Tuori

Anna Tuori: Blow Out Your Candles Laura, 2010. Kuva: Jussi Tiainen. Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA - Espoon modernin taiteen museo, The Saastamoinen Foundation Art Collection / EMMA - Espoo Museum of Modern Art
Anna Tuorin maalauksissa syntyy rajuin siveltimenvedoin hitaita ja pysähtyneitä tunnelmia.

Vuoden nuoren taiteilijan, Anna Tuorin teokset ovat kuin musteläikkiä, joiden sisältä aukeaa uusi maailma.  Helsingin Taidemuseon näyttelyssä Anna Tuori – Blow Out Your Candles, Laura esitellään taiteilijan ekspressiivistä ja maalauksellista ilmaisua monipuolisesti. Teoksista huokuu samalla yksinkertaisuus ja yksityiskohtaisuus sekä runsaus ja sattumanvaraisuus.

Sure It’s Empty (2011) -teos kokoaa yhteen niin nimessä kuin kuvassa näyttelyn teemojen yhdenmukaisuutta. Kankaalle levitetyn tumman maalin keskellä on autio maisema, muutama puun raato ja yksinäinen pieni hahmo. Teosten pysähtynyt tunnelma rakentuu osittain erämaan autiolle ja hiljaiselle elolle, jossa tapahtuu jokin pieni liike. Blow Out Your Candles, Laura (2010) -teoksessa pienestä punaisesta mökistä puhaltaa kylmä viima. Kaikki on tyhjää, mutta täynnä värejä ja runsasta kerrontaa.

Monimuotoisia ja ristiriitaisiakin tunnelmia kuvataan myös Tuorin yksityiskohtaisemmissa teoksissa, joissa läikät muodostavat osan kuvaa sen sijaan, että kuva muodostuisi läikän sisään. Portrait of an Artist I (2009) kuvaa taiteilijan kahtena persoonana, jotka seuraavat toisiaan ja ovat yhdessä, mutta erikseen. Toinen henkilö on kuvattu apaattisempana, hartiat alhaalla toista seuraavana varjonkaltaisena hahmona.

Persoonaa ja identiteettiä käsitellään myös muissa näyttelyn teoksissa. Silver Shoes II (2011) kuvaa pariskuntaa, jonka kasvot ovat valkoiset roiskeiden peittämät. Molempien kehoja ympäröivät pienet maaliroiskeet. Toinen hahmoista on kokonainen, toisella vain hartiat ja pää erottuu.  Näin teoksessa toisesta on tullut vahvempi, mutta molemmat ovat menettäneet jotain kasvojen ollessa sumeat ja peitetyt.

Näyttelyn ripustus on uskollinen taiteilijan tyyleille ja värimaailmalle eri huoneiden esitellessä aina yhdenlaista teemaa. Yksityiskohtaisuus ohjaa katsojan tiettyyn suuntaan, mutta teosten spontaanius maalin jättämissä jäljissä antaa katsojalle vapauden tunteen katsoa teosta omasta maailmastaan käsin ja ymmärtää kuvat juuri niin kuin hän itse ne kokee.

Tiedot

Anna Tuori – Blow Out Your Candles, Laura

Helsingin taidemuseo – Meilahti

13.5.-14.8.2011

Tamminiementie 6

Ti-Su klo 11-18.30, ma suljettu

Pääsylippu 8/6 euroa
Alle 18-v. ilmaiseksi.
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16