Julkaistu: 30.06.2011

Alppipuiston kesä 2011

The Valkyrians esiintyy Alppipuiston kansanjuhlassa heinäkuun lopussa. Kuva: Nauska
Puistomaisemassa nautitaan kesästä ikärajoista, taiteenrajoista ja musiikin rajoista riippumatta.

Siinä missä klubikeikoilla yleisön vaivana ovat ikärajat, ylihinnoiteltu kalja ja tunkkainen ilma, puistokeikoilla moisia ongelmia ei ole. Parhaiten puistoalueen ja keikkojen edut yhdistyvät Alppipuistossa, jossa tapahtumia riittää heinäkuun alusta elokuun alkuun. Lukuisat festivaalit toivottavat tervetulleeksi koko perheen. Kukin saa valita, tanssiako lavan edessä vai levittääkö piknik-peitteensä nurmen rauhalliseen nurkkaan.

Alppipuiston festarikauden ehti avata Rauhanpuolustajien kumppaneineen järjestämä Pax-festivaali, mutta seuraava tilaisuus puistojuhlaan on jo lauantaina 9. heinäkuuta. Silloin vuorossa on Vadelma Fest, jonka nimekkäin esiintyjä on hienon Lime Green DeLorean -albumin loppukeväästä julkaissut 22-Pistepirkko.

Pistepirkkojen ja muiden kunnianhimoisten artistien lisäksi Vadelma Festissä voi kokea teatteria ja performanssia. Poikkitaiteellisuus kuuluu osaksi muitakin Alppipuiston tapahtumia. Myös Oranssi-fest (24.7.) ja Alppipuiston kansanjuhla (29.-30.7.) tarjoavat yleisölle musiikin lisäksi teatterikokemuksia.

Oranssi-festissä mukana on Oranssi-järjestön kanssa symbioosissa toimiva Reipas Irma –teatteriryhmä. Teatterin puheenjohtaja Juha Niemi tietää puistoalueen mukanaan tuomat haasteet, sillä ryhmä osallistuu festivaaleille jo kolmannen kerran.

- Ensimmäisenä vuonna meillä oli perinteinen teatteriesitys, joka ei kuitenkaan oikein siinä tilassa toiminut. Yleisön oli vaikea keskittyä esitykseen jo yksin ylimääräisten äänten takia. Katuteatteri toimi paremmin, vaikka siinäkin on aina vaarana, että joku humalainen provosoituu. Jossain tilanteessa viime vuonna tulikin sanomista, mutta onneksi varsinaisilta konflikteilta vältyttiin.

Tänä vuonna Reipas Irma kokeilee näkymätöntä teatteria, jossa yleisön joukkoon jalkautuu joukko erilaisia klassisia, stereotyyppisiä mieshahmoja. Alueella kiertää viisi näyttelijää, joista jokainen on luonut hahmonsa itse.

- Tänä vuonna yllätämme myös toisemme, sillä paljastamme hahmot vasta esityspäivänä. Niistä on keskusteltu yhdessä vain yleisellä tasolla.

Improvisaatiometodi mahdollistaa sen, että näyttelijöiden välille saattaa syntyä ennalta-arvaamatonta vuorovaikutusta. Myös yleisö saa osallistua – mutta se ei ole pakollista.

Osallistuminen ei ole pakollista myöskään eri festivaalien musiikkitarjonnan kohdalla, mutta Elmun järjestämän Alppipuiston kansanjuhlan pääesiintyjä The Valkyrians saa jalat väkisinkin vipattamaan. Asiaa ei ainakaan haittaa se, että setissä kuullaan erittäin todennäköisesti bändin 10. elokuuta ilmestyvän uuden levyn Punkrocksteady materiaalia, joka koostuu ska-käsittelyn läpikäyneistä lainakappaleista. Joukossa on muun muassa Joy Divisionia, Buzzcocksia, Blondieta ja Cock Sparreria.

The Valkyriansin rumpalin Big Dealin mukaan settilistaa ei rukata erikseen koko perheen tapahtumaa ajatellen, mutta se ei tarkoita, etteikö ikärajaton tapahtuma olisi bändille mieluinen.

- On mukavaa, että yleisöpohja on laajempi kuin vaikka isoilla festareilla. Ikärajattomat keikat ovat erittäin hauskoja juuri ikärajattomuuden takia. Eikä oikeastaan parempaa paikkaa ja ajankohtaa keikalle kuin Alppipuisto heinäkuun lauantain alkuiltana voisi keksiäkään.

Ska on vain yksi monista musiikinlajeista, jotka Alppipuistossa tänä kesänä raikaavat. Lauantaina 23. heinäkuuta piknikkejä tahdittaa Elephantasyn monenlainen rytmimusiikki. Kaukaisimmat esiintyjät ovat Hollannista ja Yhdysvalloista asti, sillä lavalle nousee Booker T & MG’s:n soundia resonoiva Lefties Soul Connection featuring Michelle David. Tapahtuman suosituimpiin esiintyjiin kuulunee myös kestosuosikki Maria Gasolinan vetävä etnopop.

Hiukan reilu viikko Elephantasyn jälkeen on jazzin vuoro, sillä heinäkuun viimeisenä sunnuntaina puiston valtaa tapahtuma Alppipuisto Jazz. Ja kesä sinetöidään vielä monipuolisella popilla ja rockilla, kun Kalliola Rock (7.8.) marssittaa lavalle muun muassa Ultramariinin sekä Niemisen ja Litmasen, jonka solistina vierailee Jonna Tervomaa.

Tiedot

Alppipuiston kesä 2011

Kesän koko festivaaliohjelma: www.alppipuistonkesa.info

2.-3.7. Pax –festivaali

9.7. Vadelma-fest

10.7. Puistokarkelot

23.7. Elephantasy

24.7. Oranssi-fest

29.-30.7. Alppipuiston kansanjuhla

31.7. Alppipuisto Jazz

6.8. Alppimuisto

7.8. Kalliola Rock