Julkaistu: 09.06.2011

22-Pistepirkko

Kuva: Aki Roukala
Omien polkujen taivallus on muuttunut harhailuksi 22-Pistepirkkojen uusimmalla albumilla

Kolme vuosikymmentä alati uusilla kappaleilla, piirustuksillaan ja muilla projekteillaan Suomen ja muun maailman musiikkikenttää riemastuttanut 22-Pistepirkko tuntuu lähteneen osittain hassuttelulinjalle 14. levyllään.

Lime Green Deloreaniksi ristitystä albumista jää ensikuuntelulla lattea olo - tosin tutut kitaraelementit ja P-K Keräsen ääni jaksavat vuosien jälkeen edelleenkin kiehtoa. Levyn tunnelma on mutkaton. Siitä välittyy, että bändillä on ollut hauskaa sitä tehdessään. Kuulijansa Lime Green Delorean haastaa lähinnä kiusallisella tavalla, sillä yhdentoista kappaleen joukkoon on eksynyt jopa Pistepirkkojen mittarilla outolintuja.

Hitaasti käyntiin huriseva aloituskappale Lights By The Highway solahtaa jonnekin ohitse, kun taas Dream 1987 aiheuttaa jo korvien höristelyä, tosin ei mairittelevalla tavalla. Rumpali Espe Haverisen puhelaulu on selkeästi tarkoituksellisen tönkköä, mutta se alkaa toimia itseään vastaan ja tuloksena on epämukava olo. Pelastusköysi löytyy Ufo Girlin muodossa. Se herättelee juuri niin letkeällä ja pehmeällä soinnilla kuin vain Pistepirkot osaavat.

Jatkumo rullaavaan ja astetta raffimpaan Stupidiin nostaa jälleen toiveita levyn suhteen, mutta So Much Snow kiskaisee koko projektin uuteen mutkaan.

Laulussa käytetty nasaaliääni ärsyttää heti, vaikka kuinka yrittäisi ottaa asian huumorilla. Sunny Day tuntuukin tämän jälkeen helpotukselta ja antaa kappaleelle turhankin korostuneen aseman muiden joukossa.

Broken Toys ja So Happy Today ovat malliesimerkkejä vaivattomista popkappaleista, joiden teon Pistepirkot hallitsevat kitkattomasti. Ikävä vain, jos uusien kappaleiden kuuntelun sijaan huomaa haikailevansa vuosien taakse Rumble City, Lala Land ja Big Lupu -levyjen riemukkaisiin kuuntelukokemuksiin.

Kauttaaltaan Green Lime Deloreania tuntuu vaivaavan oivalluksen puute, mikä ikävä kyllä tuo lievän kertakäyttötunteen koko albumin suhteen. Tuntuu siltä, että yhtyettä leimaavasta omaperäisyydestä on kasvanut turvallinen muuri, jonka sisällä bändillä on turvallista käyskennellä. Olisi vain palkitsevampaa jos myös kuulija pääsisi kunnolla mukaan noille harhapoluille.

22-Pistepirkot ovat karsineet keikkansa vähiin, mutta Green Lime Deloreanin kappaleiden liveversioiden kuuleminen on mahdollista Tavastialla kesäkuun 18. päivä.

Tiedot

22-Pistepirkko

22-Pistepirkko Tavastialla 18.6.2011

Liput ennakko 16,30€/ovelta 17€

22-Pistepirkko: Green Lime Delorean (Bon Voyage 2011)

www.22-pistepirkko.net