Julkaistu: 19.05.2011

Shine 2009

Kuva: Osma Harvilahti
Kotimaisten ja kansainvälisten kriitikoiden hehkuttaman duon esikoisalbumi on vahva tunnelmointipaketti.

Shine 2009 on kahden muusikon, Mikko Pykärin ja Sami Suovan, konepop-rakkauslapsi. Reginasta tunnetun Pykärin ja Brightboy-yhtyeessä koskettimia soittaneen Suovan projekti on kerännyt kehuja niin kotimaassa kuin maailman musiikkimedioissa viime vuoden puolelta lähtien. Suitsutettu Associates-ep ilmestyi elokuussa 2010, ja duo on kolunnut keikkalavoja Iso-Britanniassa, Japanissa ja Ruotsissa.

Julkisuuteen välinpitämättömän oloisesti suhtautuva kaksikko luottaa musiikkinsa voimaan. Ja miksei luottaisi – Realism-debyyttilevyn kappaleen So Free vierailevana äänenä kuullaan 1980-luvun lopun listahittikuningattarien joukkoon lukeutuvaa Paula Abdulia, joka lähti mukaan prosessiin tykästyttyään Shine 2009:n kappaleeseen New Rules. Duon vahva itseluottamus, nöyryys ja täydellisyyden tavoittelu ovat  yhdistelmä, johon harva suomalainen artisti oikeasti kykenee.

Kehumyllyn jauhamaan levyyn suhtautuu tietyllä varauksella varsinkin kun takaraivossa on tieto 90-luvun konepopin suuresta vaikutuksesta sen syntyyn.

Ennakkoluulot valuvat pian romukoppaan. Realism on tiivistetty ja päivitetty näkemys kyseisen aikakauden konepopin parhaimmista piirteistä. Levyn magiaa on vaikea vastustaa. Yhdeksän kappaletta luo pinnistelemättä tunnelmia kesästä, huolettomuudesta ja ajasta joka on ollut ja joka kuitenkin tapahtuu myös nyt.

Suova ja Pykäri onnistuvat luomaan hyvänolontunteen, joka seuraa raidalta toiselle. Laulu on laiskaa, eikä sanoilla ole merkitystä, on vain jonkinlainen jatkumo utua ja leijuvaa olotilaa. Yksikään kappale ei nouse toisen ohi, mutta ne eivät myöskään torpedoi toisiaan. Public Exposuren kosketin-intro on tuttuakin tutumman kuuloinen. Vieno taustavoikuna istuu kuin muottiin ja silti kappaleessa saavutetaan jotain uutta. So Freen nimekkään vierailijan panoksesta esiin tuodaan vain säikeitä ja kappale on ehdottomasti yhtyeen, ei Abdulin leikkikenttä.

One rullailee anteeksipyytelemättä syntetisaattoreineen ja helinöineen pienellä kitaramausteella eteenpäin ja nimikappale Realism maalailee harrasta ja hypnoottista äänimaisemaa. Jo EP:ltä tuttu New Rules tiivistää Shine 2009:n tuotantotavan: lainataan, harkitaan ja hiotaan. Ja lopputulos on kekseliäs ja koukuttava.

Yksi ylitse muiden kesän tanssihittiä tai listajyräkappaletta ei tunnu Realismilta löytyvän, eikä ole tarvettakaan. Kokonaisuus toimii parhaiten koko albumi kerralla, sillä sen ruokkiman mielentilan suo jatkuvan pitkään.

Shine 2009:n keikkoja on kritisoitu yllätyksettömyydestä. Omat päätelmänsä duon ja Realismin toimivuudesta livenä voi tehdä kesäkuun ensimmäisenä päivänä levynjulkaisukarkeloissa Tavastian Keskiyö-klubilla.

 

Tiedot

Shine 2009

Shine 2009 levynjulkaisukeikalla Tavastialla 1.6.2011

Liput ennakko 9,30€/ovelta 10€

Shine 2009: Realism (Expo)

www.tavastiaklubi.fi

www.myspace.com/2009shine