Julkaistu: 12.05.2011

Maailma kylässä 2011

Daara J Family esiintyy festivaalilla lauantaina 28.5.
Maailmanmusiikin juhlassa kuullaan rytmejä afrobeatista vietnamilaiseen folkpopiin.

Uusia näkökulmia monikulttuurisuuteen avaava Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna toukokuun viimeisenä viikonloppuna perinteiseen tapaan Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Aikaisempien vuosien tapaan ikärajattomassa ilmaistapahtumassa on aiempien vuosien malliin koko perheelle runsaasti nähtävää, koettavaa ja kuultavaa teatterin, taiteen, keskustelujen ja musiikin muodossa.

Musiikkiohjelmiston päivätapahtumat ja iltaklubit tarjoavat mahdollisuuden nähdä yli kolmekymmentä artistia tai ryhmää eri puolilta maailmaa. Esiintyjäjoukko ja heidän laulunsa aiheet ovat monenkirjavia: löytyy niin afrikkalaista, yhdysvaltalaista, vietnamilaista kuin uzbekistanilaista musiikkia, sekä vammaisuutta käsitteleviä artisteja - ainoastaan latinalaisamerikkalainen musiikki on tämän vuoden ohjelmassa vähemmällä huomiolla.

Afrikkalaisen musiikin tulkintoihin päästään käsiksi lauantaina sambialais-tanskalaisen Karen Mukupa Bandin johdattelemana. Tematiikan parissa jatkaa ensin senegalilainen hip hop duo Daara J Family ja sitten nigerialaisen Tony Allenin ja suomalaisen Jimi Tenorin afrofunk-jazz-paketti, joka hurmaa yleisön takuuvarmasti. Allenin ja Tenorin vuosia jatkunut yhteistyö on tuonut kaksikon aikaisemminkin Suomeen ja vuonna 2009 ilmestyneelle yhteislevylle Inspiration Information on parhaillaan työn alla jatkoa.

Lauantaina lavalle astelee myös afrikkalaisista ja suomalaisista muusikoista muodostuva kymmenhenkinen Wonuwali- ryhmä, joka tuo lavalle lukuisten perkussioiden lisäksi tanssijoita. Sunnuntaina jatketaan niin ikään kansainvälisen yhteismusisoinnin merkeissä kun estradille kipuaa tansanialais-suomalainen Andrew Ashimba & Teho Majamäki Band. Afrikka-tematiikan viimeistelee Vusi Mahlasela, kantaaottava laulaja-lauluntekijä Etelä-Afrikasta. Yli kolme vuosikymmentä musiikkinsa kautta kansansa tuntoja välittänyt Mahlasela julkaisi uusimman albuminsa Say Africa alkukeväästä.

Maailma kylässä -festivaalin tämän kevään eksoottisimpien esiintyjien joukkoon lukeutuvat mm. vietnamilaista uutta folkpopia perinteisillä soittimilla esittävä, neljän naisen Mat Troi Moi, uzbekistanilaista kansanmusiikkia rockiin ja jazzin yhdistelevä SATO sekä baltialais-slaavilaisista perinteistä ammentava virolais-ukrainalainen Svjata Vatra. Balkan-teema kuuluu myös sunnuntain klubiohjelmistossa, jolloin Virgin Oilin lavalle nousee mm. kroatialais-venäläis-bosnialainen Las Balkanieras.

Tänä vuonna toteutuu myös hieno keskustelunavaus vammaisten asemasta eri kulttuureissa. Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändiä, rap-artisti Signmarkia sekä nepalilaista kansanmusiikkiyhtye Nepali Avaazia yhdistää tämä tärkeä aihe: he kaikki käsittelevät musiikin keinoin vammaisuutta ja luovuutta.

Hauska ja tervetullut lisä festivaaleille on katumuusikkopiste, jossa Läntinen Teatterikuja toimii lavana niin soolo- kun ryhmämusisointisessioille.

 

TiedotMaailma kylässä 2011

Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 28.-29.5.2011
Iltaklubit Virgin Oil&Co:ssa
Liput 8€-12€

Koko ohjelmisto