Julkaistu: 26.05.2011

Les Lumières 2011

Valistusajan kulttuurifestivaali saa vieraakseen arvostetun yhdysvaltalaisen REBEL-barokkiyhtyeen.

Les Lumières -festivaalin ideoija ja taiteellinen johtaja, pianisti Marja Rumpunen on jo yhdeksättä kertaa tehnyt laajan taustatyön luodessaan kehykset Suomenlinnassa pidettävälle tapahtumalle.

– Historia kiehtoo valtavasti ja koen että on tärkeää ymmärtää syy ja seuraussuhteita, joista osa heijastuu vielä nykypäiväänkin, toteaa Rumpunen.

Tänä vuonna eläydytään kreivi Carl Von Stedingkin, 1700-luvulla eläneen maanmiehen kosmopoliittiseen maailmaan, johon kuuluivat niin Pariisin kulttuurielämä, Savon prikaatin johtaminen kuin Amerikan vapaussota.

- Musiikki on valittu kreivin matkan varrelta, Amerikasta ja Pariisista, kertoo Rumpunen.

 –  Festivaalin teemoina ovat nyt hyvin ajankohtaiset suvaitsevaisuus, demokratia ja tasa-arvo. Teokset ovat harvoin Suomessa kuultuja.

Joukkoon mahtuu muun muassa Pierre-Alexandre Monsignyn ooppera Le Déserteur (Sotilaskarkuri), josta kuullaan otteita lauantaina 18.6. järjestettävällä piknikillä.

- Kyseinen ooppera oli valtavan suosittu juuri itsenäistyneissä Yhdysvalloissa. Eikä sitä ole luultavasti esitetty liki kahteensataan vuoteen Euroopan puolella, joten meillä on tavallaan kantaesitys Suomenlinnassa, Rumpunen mainitsee.

Erityisen iloinen Rumpunen on vierailevasta barokkiensemblesta, joka soittaa lauantain Washington Assembly -konsertissa ja -tanssiaisissa, sekä sunnuntain Purcell-ateljeen konsertissa ja naamiaistanssiaisissa ja festivaalin huipentavassa Lavoisierien tieteenfilosofisessa salongissa.

- REBEL-barokkiyhtye on nimekäs kansainvälinen kokoonpano, jota meillä on kunnia kuulla erilaisilla kombinaatioilla festivaalin puitteissa.

Festivaalin käynnistää Purcell-ateljee, jossa englantilaisen Henry Purcellin Dido et Aeneas -oopperan osiot saavat Purcell-ateljeen kurssilaisilta uusia tulkintoja. Mukaan mahtuu niin kuvataidetta kuin oopperan innoittamien uusien äänimaisemien luomista.

- On ollut ilo huomata kuinka niin ammattilaiset ja jopa nuotteja osaamattomat ovat löytäneet musiikin kautta oivalluksia, kertoo Rumpunen aikaisempien vuosien kokemuksista.

Lauantai-illan konsertti ja tanssiaiset tarjoavat klassista musiikkia niin Euroopassa syntyneiltä, kuin Amerikkaan emigroituneilta tai siellä syntyneiltä jopa toisen polven 1700-luvun säveltäjiltä.

- Mukana on esimerkiksi James Hewittin vitsikäs sonaatti cembalolle The Battle of Trenton, joka on omistettu itse George Washingtonille, Rumpunen mainitsee ja jatkaa toiveella siitä, että tanssiaisiin osallistuvat uskaltautuisivat rohkeasti lattialle.

– Lähtökohtana on, että kenenkään ei todellakaan tarvitse osata tanssia. Paikalla on kaksi nimekästä aikakauteen perehtynyttä tanssiammattilaista, jotka johdattavat kömpelömmänkin tanssin saloihin.

Rumpunen nostaa festivaalilla kuultavista säveltäjistä esiin erityisesti ranskalaisen Chevalier de Saint-Georges´n. ”Mustaksi Mozartiksi” kutsuttu mies oli tiettävästi ensimmäinen afrikkalaisperäinen säveltäjämestari, joka vastoin harhaluuloa oli Mozartin inspiraation lähde, eikä toisinpäin.

– Saint-Georgesin henkilöhistoria on äärimmäisen mielenkiintoinen. Mies oli ranskalaisen aatelismiehen kasvatuksen saanut viuluvirtuoosi, joka muun muassa kohosi Concert des Amateurs -orkesterin johtajaksi, kertoo Rumpunen.

Les Lumières on suunnattu kaiken ikäisille, ja muun muassa lauantain piknikille yleisöllä on vapaa pääsy.

- Alusta alkaen olen halunnut, että kynnys osallistua festivaalille on matala. Toivon, että myös yleisö, jonka kokemus klassisesta musiikista on vähäistä, löytäisi tiensä tähän toivottavasti silmiä ja korvia avaavaan tapahtumaan, Rumpunen tiivistää.

Tiedot

Les Lumières

Valistusajan kulttuurifestivaali Suomenlinnassa 13.-19.6.2011

Tapahtuman kotisivut: www.lumieres.fi