Julkaistu: 19.05.2011

Aho & Soldan

Aho & Soldan: Kaatosateen jälkeen, Helsinki 1937
Nostalgiaa 1930- ja 40-lukujen Suomesta.

Aho ja Soldan -nimiyhdistelmän takana ovat Heikki Aho (1895-1961) ja Björn Soldan (1902-1953). Molempien isä oli kirjailija Juhani Aho, Heikin äiti taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt ja Björnin äiti Vennyn sisar Tilly Soldan. Kolmikko herätti aikanaan kohua.

Veljekset opiskelivat valokuvaukseen liittyvää tekniikkaa ulkomailla. Vuonna 1925 he perustivat yhtiön, joka keskittyi mainos- ja propagandafilmien tekoon. Filmit loivat Suomesta kuvaa luonnonkauniina, mutta modernina teollisuusmaana. Veljekset kuvasivat myös sotavuosina, ikuistaen muun muassa siviilien elämää kotirintamalla.

Näyttely jatkaa Ateneumin valokuvanäyttelyiden sarjaa, joissa menneiden vuosien nostalgia on vahvassa osassa. Aiemmin on nähty mm. Caj Bremerin sekä Aho & Soldan -yhtiössä työskennelleen Eino Mäkisen näyttelyt.

Tässäkin näyttelyssä vahva rooli on kuvien nostalgialla sekä elokuvilla. Suurin osa valokuvista on ilman teostietoja, mikä korostaa osin kuvien liittymistä tai liittämistä taidekontekstiin. Veljesten otteessa olikin vaikutteita saksalaisesta taidekuvauksesta ja Bauhaus-taidekoulun ympärille syntyneestä estetiikasta. Näyttelyn kuvista voikin nauttia esteettisenä kokemuksena, seinien tekstit jaksottavat ja antavat tietopohjaa kuville.

Näyttely olisi voinut ehkä ottaa hieman voimakkaammin kantaa Ahon ja Soldanin tuotannon esittämään Suomi-kuvaan, tai ainakin asettaa sen laajempaan kontekstiin ja pohtia Suomi-kuvan syntyä ja tuottamista eri aikoina. Sen kautta olisi voinut kysellä myös sitä, miksi nostalgia tuntuu aina vetoavan ihmisiin ja mikä on se Suomi-kuva, jota tällä hetkellä ollaan luomassa.

Näyttely liittyy Juhani Ahon syntymän 150-vuotisjuhlavuoteen. Myös Helsingin kaupungin Virka Galleria kaupungintalolla esittelee veljesten valo- ja elokuvia ja Taidehallissa on esillä Heikki Ahon tyttären Claire Ahon 1950- ja 60-lukujen muotikuvia otsikolla Tyylin aika. WSOY julkaisee juhlavuoden kunniaksi kirjan Aho & Soldan – Kaupunkilaiselämää, joka esittelee veljesten 1930-luvun Helsinki-kuvia.

Tiedot

Suomi kutsuu - Aho & Soldan

Ateneumin taidemuseo

6.5.-4.9.2011

Kaivokatu 2, p. 09-1733 6401

ti,pe 10-18, ke,to 10-20, la,su 11-17

10/8 €, 18-vuotiaat ilmaiseksi

www.ateneum.fi