Julkaistu: 07.04.2011

Damien Jurado

Kuva: Sarah Murphy Jurado
Juureva folkrokkari saapuu konsertoimaan Suomeen ensimmäistä kertaa.

Seattlelaisen Damien Juradon liki viidentoista vuoden ura on osoittanut miehen olevan tuottelias ja yleisöä kosiskelematon musiikintekijä. Jurado musiikki on americanaa, folkia ja countrya, niin puhtaasti kuin soveltaen. Värinsä ja sävynsä teoksiinsa mies ammentanee kiinnostuksesta erilaisiin, yksinkertaisiin äänitystekniikoihin. Myös elävän elämän kaappaanubeb suoraan laulunsanoihin leimaa Juradon tuotoksia.

Lukuisia EP:itä ja singlejä sekä yhdeksän sooloalbumia julkaissut Jurado pitää vilkkaasta materiaalintuottamislinjastaan kiinni.

Viime vuonna mieheltä ilmestyi kolme albumia. Ensimmäinen, yhteislevy oman veljen Drake Juradon kanssa valmistui helmikuussa, toukokuussa puolestaan julkaistiin Damien Juradon yhdeksäs pitkäsoitto Saint Bartlett.  Syyskuun alussa ilmestyi levyllinen lainakappaleita nimikkeellä Other People´s Songs Vol 1. Jälkimmäinen syntyi Juradon ja Saint Bartlettilla tuottajana toimineen muusikko Richard Swiftin yhteismusisoinnin tuloksena. Tämä yhteistyö jatkuu parhaillaan, sillä Juradon kymmenennen sooloalbumin äänitykset on aloitettu tämän vuoden alussa.

Juradon tiiviistä julkaisutahdista voidaan päätellä, että liiallinen hiominen ei kuulu hänen työtapoihinsa.  Pitkästä kappalehistoriasta löytyy niin huteja kuin helmiä. Juradon ansiona on kyky tehdä musiikkia, joka tuntuu ajattomalta ja siksi kiinnostavalta.  

Viimeisin soololevy Saint Bartlett niputtaa hyvin Juradon osaamista ja kiinnostuksen kohteita yhteen pakettiin. Levyn yleistunnelma imaisee mukaansa – Jurado on kehittynyt arkirealististen tarinoiden välittäjästä kertojaksi, joka luo omia kerroksellisia maailmoja. Kerroksia on haettu niin instrumenteilla (kitara, jousisoittimet, koskettimet) kuin erilaisilla, niin orgaanisesti kuin koneellisesti tehdyillä huminoilla, räsähdyksillä ja rohinoilla. Kokonaisuus on hallittu ja mietitty, kikkailu ei kuulu Juradon tyyliin.

Albumin alkupuoli on vakuuttava. Aloitusraita Cloudy Shoes on kaunis, tarttuva melankolinen popmelodia, joka ei kuulosta tutuimmalta Juradolta.

Erosta kertovassa Arkansasissa pidätellään riipaisevaa tunnetta, ja Rachel&Cali kuvaa hienon pienieleisesti syvää ystävyyttä.

Pear johdattelee varovasti maailmaan, jonka Kansas City lunastaa. Kummassakin kappaleessa päästään tunnelmaan, joka alkaa elää päässä. Rahinat ja kilinät luovat maisemaa sekä herkistävöt aistit. Raja sen välillä, mikä kuuluu itse kappaleeseen ja mikä mahdollisesti kuuluu muualta, hämärtyy.

Loppupuolen kappaleilla Jurado ei yllä yhtä kiinnostaviin nousuihin, sillä jälkipuolisko on riisutumpi. Kaksi viimeistä kappaletta, Beacon Hill ja With The Lightning In Your Hand, viimeistelee loppua kohden kasvavan minimalistisuuden - jäljellä on enää mies ja kitara.

Se, miten Juradon julkaisujen välittämät tunnelmat toistuvat live-tilanteessa, on vihdoin mahdollisuus kokea myös Suomessa. Kolmen keikan kiertue saapuu Helsinkiin 15. huhtikuuta, jolloin mies esiintyy Kulttuuritehdas Korjaamolla.

Tiedot

Damien Jurado Kulttuurikeskus Korjaamolla 15.4.2011

Liput 9€-12€

 Damien Jurado: Saint Bartlett (2010 Secretly Canadian)´

www.korjaamo.fi