Julkaistu: 31.03.2011

Coconut Disco

Kuva: Jack Balance
Coconut Disco tutkii Afrikkaa äänien ja tarinoiden avulla.

Kiasman ARS-11 näyttely tulee keskittymään tällä kertaa Afrikan nykytaiteeseen. Näyttelyn yhteyteen rakentuu kiehtova musiikkiteatteriteos, jota ei niin vain lokeroida mihinkään kategoriaan. Kyseessä on ohjaaja Katariina Nummisen ideoima Coconut disco, jossa Afrikkaa tutkitaan äänien ja tarinoiden avulla. Tiiviiseen työryhmään kuuluvat äänisuunnittelija Kimmo Modig, sekä muusikko Rodrigues José. Turussa asuva Modig, sekä Mosambikista Suomeen muuttanut José ovat tehneet töitä Nummisen kanssa aikaisemminkin, joten on odotettavissa hyvin yhteen hitsautunutta toimintaa.

Esitys on Yleisradion tilausteos ja se tullaan kuulemaan samanaikaisesti radiosta. Modig puhuu kiinnostavasti kolmiulotteisuudesta: katsojan ja radiokuuntelijan kokemukset ovat erilaisia, silti toisiaan yhdistäviä. Näin livetilanteeseen saadaan uusia elementtejä ja tulkintatapoja.

Esityksen nimi viittaa hauskasti kookospähkinään, joka lienee monien mielestä eksoottisen Afrikan symboli. Disco taas viittaa äänimaailmaan, johon on haravoitu materiaalia Yleisradion tehostelevystöä myöten. Harjoituksissa Kiasman lavalla seisoi varsin vaikuttava, Modigin operoima dj-setti kaksoislevysoittimineen.

Numminen on tehnyt lukuisia ohjauksia ja asunut Afrikassa. Siellä hän ohjasi, opetti ja piti työpajoja. Mutta mitä kookospähkinän sisään on kertynyt, mitä yleisö tulee kuulemaan ja näkemään?

- Vaikka esitys on hyvinkin äänipitoinen, se on myös visuaalinen. Tulemme kaikki toimimaan näyttelijöinä lavalla. Esityksessä erilaiset äänimaailmat yhdistyvät tarinoihin ja muistoihin Afrikasta, joita tulkitsemme. Mahdollisesti improvisaatio tulee yhdistymään keskinäiseen työskentelyyn, eli tarina kuljettaa musiikkia ja päinvastoin, Numminen kuvailee.

Tarinoiden ja muistamisen lisäksi tärkeässä osassa on siis kiehtova äänimaailma. Esimerkiksi José soittaa afrikkalaisia perinnesoittimia, kuten sormipianoa ja timbilaa, puista ksylofonimaista soitinta.  Sähköisessä äänimaailmassa taas Modig leikittelee autenttisten tallenteiden ja nykyteknologian kanssa.

- Leikittelemme ajatuksella, mikä on totta, mikä fiktiivistä, mitkä ovat ennakko-oletuksiamme, mitkä elementit todellisia. Luonnollisesti teoksen on tarkoitus myös herättää ajatuksia suhteessa näyttelyn kuvataiteeseen, Numminen kertoo.

Näkemässäni harjoituskohtauksessa José ja Modig improvisoivat varsin kiehtovasti yhteen. Josén muistelema tarina, jossa hän kuvaili kotikylänsä ääniä sulautui ihmeellisesti Modigin livetyöskentelyyn. Huumoriakaan ei äänien tuottamisesta puuttunut. Muistikuvaan liittyvä moottoripyörän ääni syntyi varsin persoonallisesti Modigin äänikäsittelyssä.

Kuultavaa ja nähtävää tulee riittämään, kun kookospähkinät alkavat kolista tajuntaan Kiasmassa.

Tiedot

Coconut Disco

Ohjaaja: Katariina Numminen
Äänisuunnittelija, esiintyjä: Kimmo Modig
Muusikko, esiintyjä: Rodrigues José

Näytökset Kiasma-teatterissa

17.4.2011 klo 15
19.4.2011klo 11

Lähetykset kuultavissa suorana Yle Radio 1:ssä, sekä taltiointina ma 18.4. klo 19.03.
Liput: 15/10 e

Tiedustelut: www.kiasma.fi

Info ja teatteriliput 09 1733 6501