Julkaistu: 17.03.2011

Anne Tompuri

Maisema I (sydän), 2010. Guassi ja pigmentti kankaalle, 250 x 290 cm
Anne Tompurin suuret mustavalkoiset maalaukset avaavat näkymän toisenlaiseen maisemaan.

Galleria Heinossa on esillä taidemaalari Anne Tompurin (s.1958) teoksia. Suuret mustavalkoiset maalaukset luovat tyylikkään ja näyttävän kokonaisuuden galleriatilaan. Tompurin maalaukset ovat kuitenkin paljon enemmän kuin mitä yleisvaikutelma antaa ymmärtää.

Tompuri nimeää itse osan teoksistaan maisemiksi. Suurimmassa osassam maalauksista näyttääkin olevan kyse maisemista.  Itse pidin erityisesti juuri näistä galleriatilan alussa olevista teoksista, joiden tunnelmassa yhdistyi konkreettisimmin maisema ja vahva emootio.

Teoksissa horisontti rakentuu mustan ja vaalean pinnan välille. Musta alue ympäröi vaaleaa hehkua, joka on kuin jossain kaukaisuudessa siintävä jokin. Tämä jokin tuntuu vahvasti siellä olevan, mutta loppujen lopuksi sitä ei näy. Hehku luo siis samaan aikaan vahvasti tunnelman jostain ja ei-mistään. Tämä tekee teoksista mystisiä.

Tompuri itse puhuukin intuitiosta, sattuman ohjauksesta sekä alitajunnasta. Nämä kaikki termit kuvaavat hyvin osuvasti hänen taidettaan. Tompurin teoksia ei pysty paljoakaan selittämään tai analysoimaan; ne ovat vahvasti tunnetta, joka syntyy teoksen muotojen ja katsojan kohtaamisesta.

Yhdessä teoksessa lähes abstraktin ilmaisun rikkovat ihmishahmot, jotka oikeastaan tuntuvat turhilta. Tompuri on nimennyt uusimmat teoksensa sarjaan Tiheän pimeän läpi. Näissä musta verkosto peittää suurimman osan maalauksen pinnasta. Verkosto on kuin seitti, metsä tai koripunos, joka tuntuu tihentyvän katsojan ympärille, luoden ahdistavan tunnelman.

On kuin täytyisi vaivalla selvittää tiensä läpi tämän tiheän pimeän. Suunta johon Tompuri on menossa, tuntuu siis olevan hieman synkempi, kuin aiemmissa Maisema-teoksissa.

Tiedot

Anne Tompuri

Galleria Heino

12.3. - 3.4.2011

Uudenmaankatu 16-20

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy

www.galleriaheino.fi

p. 09-672 678