Julkaistu: 03.02.2011

Sivuaskel 2011

Ula Sickle: Solid Gold. Kuva: Vincent Pinckaers
Nykytanssia esittelevä Sivuaskel-festivaali keskittyy tänä vuonna tanssitaiteen monimuotoisuuteen.

Keski-Euroopassa työskentelevät tanssitaiteilijat tuovat Kaapelitehtaalle ajassa liikkuvaa tanssia, joka pyrkii herättämään yleisön huomiota intensiivisillä katsomiskokemuksilla. Poliittiset ulottuvuudet kuohuvat humorististen pintojen alla. Ulkomaalaisten esitysten lisäksi neljä suomalaista, nousevaa tekijää kokeilee tanssitaiteen uusia ja vanhoja rajoja.

- Näissä teoksissa viihteellisyys ja yhteiskunnallisuus eivät sulje toisiaan pois. Haluamme tarjota yleisölle sellaisia esityksiä, joita ei tavallisesti meillä Suomessa näe, kertoo festivaalin taiteellinen vastaava Harri Kuorelahti.

Luennot ja keskustelut tärkeässä osassa

Viikon tarjontaa laajentavat ja esityksiä osaltaan avaavat niihin liittyvät luennot ja esitysten jälkeiset taiteilijakeskustelut. Tanssikentän tulokkaiden paneelikeskustelu Signaaleja tulevaisuudesta saattaa paljastaa, minkälaista tanssia Suomessa tehdään muutaman vuoden kuluttua.

Tanssitaiteen tohtori Kirsi Monni pohtii nykytanssia ajassa elävänä ja muuttuvana ilmiönä, Amsterdamin teatterikoulun taiteellinen johtaja Jeroen Fabius luennoi käsitteellisen tanssin kehityssuunnista ja FT Hanna Järvinen keskittyy feministiseen esitystaiteeseen.

- Luennot aina klo 17 ennen esityksiä antavat työkaluja juuri näiden festivaaliteosten katsomiseen ja avaavat nykytanssia yleisemminkin, kertoo festivaalin taiteellinen vastaava Harri Kuorelahti.

Neljä ulkomaista vierailuesitystä

Kuorelahti hehkuttaa erityisesti ranskalaisen koreografi Anne Jurenin sooloteosta Magical. Jurenin työpari on ollut amerikkalainen ohjaaja Annie Dorsen.  Teoksessa naiset tutkivat feminististä performanssitaidetta, jopa tuoden esitykseen kohtauksia tunnettujen tekijöiden, kuten Yoko Onon teoksista. Taikuri Steve Cuiffon luoma taikuus tuo mukanaan keveyttä ja huumoria. Yleisö voi keskustella näkemästään Jeroen Fabiuksen johdolla teoksen perjantaisen esityksen jälkeen 11.2.

- Kysymme festivaalilla, mitä on nykytanssi Keski-Euroopassa tällä hetkellä. Tämä ja muut teokset vastaavat selvästi, että taidemuoto on sekoittunut. Monissa teoksissa on vahvaa yhteiskunnallista ulottuvuutta, mutta teokset eivät silti ole ryppyotsaisia eivätkä vakavia. On kiehtovaa, etteivät nämä asiat ole vastakohtia, vaan viihteellistä tanssitaidetta voidaan sekoittaa sanomaan, sanoo Kuorelahti.

Belgiasta P.A.R.T.S. -koulusta valmistunut amerikkalainen Andros Zins-Browne pohtii teoksessaan The Host miehistä maailmaa. Eurooppalaistunut amerikkalainen tutkii perinteisen cowboyn kuvaa ja ihmisen ja ympäristön muuttumista. Näyttämökuva Pannuhallissa kasvaa ilmapatjojen myötä laajaksi, kuten karjapaimenen ympäristön voi kuvitella tekevän.

Brysselistä tulee myös kanadalainen Ula Sickle, joka on valmistanut soolokoreografian Solid Gold kongolaiselle, nimimerkillä Donozord tanssivalle nuorelle tanssijalle Patrick Mbungulle. Teoksessa hip hop sekoittuu perinteiseen afrikkalaiseen tanssiin, Broadway-viihteeseen ja musiikkivideoihin.

Aiemminkin Sivuaskel-festivaalilla vuonna 2003 vieraillut saksalainen Thomas Lehmen tuo tällä kertaa Pannuhalliin sooloteoksensa Lehmen Lernt.  Hän pohtii oppimista ja sitä, kuinka oppiminen yhdistää meitä ihmisiä.

Signaaleja tulevaisuudesta

Ulkomaalaisen tarjonnan lisäksi Kuorelahti haluaa esitellä yleisölle suomalaisia tekijöitä, jotka ottavat ensi askeleitaan tanssitaiteilijoina. Ninni Perko on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja tanssinopettaja, joka sekoittaa teatteria ja nykytanssia koreografiassaan Jäljet. Tanssija Kati Korosuo taas opiskelee vielä Teatterikorkeakoulussa ja tanssii tämän lukuvuoden maisteriopiskelijoiden esiintyvässä Tadac-ryhmässä. Korosuon soolo Top 10 vastaa amerikkalaisen Yvonne Rainerin 1960-luvun ja tanskalaisen Mette Ingvartsenin 2000-luvulla esittämiin manifesteihin esiintymistä, koreografiaa ja tanssia koskevilla teeseillä.

Mikko Hyvönen ja Saara Töyrylä leikittelevät taikuudella yhteisteoksessaan Houdini’s hit. Töyrylä on aikaisemmiin esiintynyt Un der libet -ryhmässä, Hyvönen on nuori kajaanilainen tanssija, joka valmistui viime vuonna P.A.R.T.S.ista Brysselistä ja esittäytyy nyt Helsingissä.

Tanssiteos, jossa saa nukahtaa

Kaiken poliittisen, yhteiskunnallisen, ajatuksia herättävän ja naurettavankin festivaalitarjonnan lisäksi mukana on teos, jonka ääressä saa makoilla pimeässä. Kuorelahden mukaan nukahtaminenkin on sallittua, ehkä osin jopa toivottavaa. Suomalaisen Juha Valkeapään ja belgialaisen Geert Vaesin teosta Talkie-Walkie seurataan silmät kiinni, sillä ääni tekee tanssin. Esitysajat ovat väsyneille sopivia, keskiviikkona 9.2. ja perjantaina 11.2. kello 21.00 Pannuhallin yleisöaulassa.

Tiedot

Sivuaskel 2011

7.-13.2.2011

Lisätiedot www.sivuaskel.fi

Tapahtumapaikat Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki: Zodiak Stage V-ovi, Pannuhalli, P-ovi, Zodiak Studio, C-rappu