Julkaistu: 19.01.2011

Susanne Gottberg

Aukeneva tila
Susanne Gottberg: Object, 2010. Oil and colored pencil on wood. 120 x 180 cm. GF4901.
Susanne Gottbergin uudet maalaukset tuovat esille tilan, perspektiivin ja kuvan suhteen.

Susanne Gottberg

Susanne Gottberg (s. 1964) on viime vuodet maalannut öljyllä ja värikynällä puulle. Tämä tekniikka, jossa hän kerros kerrokselta luo teokseen pehmeän ja kutsuvan hämyn, sopii erinomaisesti hänen teoksiinsa. Se korostaa paneutumista perspektiivin sekä kaksi- ja kolmiulotteisuuden kysymyksiin, jotka ovat Gottbergin maalauksissa keskeisiä teemoja.

Gottbergin aiempien teosten sillat, puut ja metsämaisemat ovat nyt vaihtuneet sisätiloiksi. Ensimmäisessä huoneessa on teoksia, jotka kaikki esittävät säännöllisiä kuvioita, ornamentiikkaa, jonka perspektiivi luo tunnelman erilaisista (lattia)pinnoista. Kokonaisuus on vaikuttava ja eheä, se luo tunnelman siirtymisestä johonkin todellakin toiseen tilaan, viitaten johonkin aiempaan aikakauteen.

Seuraavassa huoneessa avautuu itse tila. Vuoteet ja niiden katokset sekä erilaiset seinämät luovat samaan aikaan rauhallisen ja hieman salaperäisen tunnelman. Kyse ei ole niinkään siitä mitä maalaukset esittävät, kuin miten ne esittävät; paljastaen meille kaksiulotteisen kuvan mahdottomuuden saavuttaa kolmiulotteinen tila, mutta kuitenkin kurkottaen koko ajan kolmiulotteisuutta kohti.

Näyttelyn nimi A Room of One´s Own viittaa Virginia Woolfin samannimiseen kirjaan, jota pidetään klassikkona naisen oman tilan haltuunotosta. Gottbergin yhteydessä kyse on ehkä yleisimminkin ihmisyyden tilasta, jokaisen omasta sisimmästä, siitä huoneesta, jota jokainen meistä kantaa sisällään.

Näyttelyn kokonaisuus muodostuu yllättävän kutsuvaksi, se houkuttelee katsojan ensimmäisen huoneen ornamenteista alkaen astumaan johonkin. Gottbergin teoksista ennenkin säteillyt ”aktiivinen rauhallisuus” on näissä teoksissa jopa entistä voimakkaampana läsnä.

Gottberg tuntuu myös kulkevan ajassa taaksepäin, menevän taidehistoriassa kohti keskeisperspektiivin syntymää ja aikaa ennen sitä. Myös kuvan suhde maailmaan tuntuu tulevan ilmi abstraktia ilmaisua lähentyvässä ornamentiikassa. Mikä on kuvan merkitys nykymaailmassa ja kaikessa kuvatulvassa joka saavuttaa meidät niin monen median kautta? On mielenkiintoista nähdä mitä kohti Gottberg on seuraavaksi menossa.

Tiedot

Susanne Gottberg

A Room of One´s Own

Galerie Forsblom

14.1. - 6.2.2011

Pohjoisesplanadi 27 C (2 krs)

p. 09-6803700

www.galerieforsblom.com

ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16

vapaa pääsy