Julkaistu: 27.01.2011

Keittiönpöydällä

Kuva: Uupi Tirronen
Keittiönpöydällä on maukas ihmissuhdesoppa, joka yhdistää rohkeasti sanoitetut popiskelmät yhtä rohkeaan nykytanssiin.

Uuden tanssin keskus Zodiakin Keittiönpöydällä-tanssiteoksessa nähdään neljä nykytanssijaa kuvittamassa kehollaan laulaja-lauluntekijä Mariskan kursailemattomia ihmissuhdebiisejä. Ennen esitystä tanssijoita kohtaan tuntee epämääräistä sääliä, joka kuitenkin hälvenee esityksessä alta aikayksikön. Niin tanssijat kuin Mariska ja hänen Pahat Sudet -bändinsäkin tietävät mitä tekevät, ja koko porukalla on silminnähden hauskaa.

Esityksen takana on koreografi Satu Tuomisto, joka ihastui entisen räppärin, nykyisin iskelmävoittoista poppia tekevän Mariskan teksteihin ja pyysi tätä bändeineen mukaan tanssiprojektiin. Ihastuminen kannatti, sillä lavalla tasavertaisina esiintyvien Mariskan, osaavien Pahat Sudet -musikanttien ja neljän karismaattisen nykytanssijan yhdistelmä on monin tavoin onnistunut. Esitys on selkeästi enemmän kuin osiensa summa, eikä mikään osapuoli varasta show’ta toisilta. Huolimatta siitä, että tanssijat ryömivät ahdistuksen ja himon syövereissä välillä niin, että polvi- ja kyynärsuojille olisi käyttöä, kokonaisuus pysyy ryhdikkäänä ja reteästi rokkaavana.

Ennen kaikkea livekeikan ja vaativan nykytanssiesityksen yhdistävä Keittiönpöydällä on katsojan kannalta helposti lähestyttävä. Joka ikinen yli 20-vuotias saa takuulla siitä jotain irti, ja nuoremmilta se pitäisi kieltää kokonaan. Keittiönpöydäksi rakennetulla lavalla ei nimittäin ujostella eikä pelätä mennä liiallisuuksiin.  Ja miksi pitäisikään: sen paremmin Mariskan lauluteksteissä kuin oikeassa elämässäkään parisuhteet ja eroottiset valtapelit eivät ole mitenkään kohtuullista, järjellistä tai nättiä puuhaa.

Tanssijat taipuvat tunnetilasta toiseen ihailtavan notkeasti ja antavat lihallisuudessaan Mariskan pintapuolisen keveille sanoituksille syvyyttä. Tuntuvatpa tekstit ja tanssi välillä käyvän nokkelaa dialogiakin, olevan hieman eri mieltä siitä, mikä on paras tapa kuvata tietty tunne tai ihmissuhteen lukko.

Esityksen laulut ovat enimmäkseen peräisin Mariska ja Pahat Sudet -nimialbumilta. Lisäksi kuullaan yllättäviä klassikoita. Kokkaa mua, laulaa Mariska karhealla ja dominoivalla äänellä, ja keittiönpöytä on täynnä nuorta lihaa ja seksimessuilta tuttua liikeilmaisua. Sitten Mariska ja bändi lurauttavatkin kohtalokkaan kauniin Kotkan ruusu -tangon; tanssijat ottavat tangoasennon ja esittävät tyylikästä paritanssia, jossa rytmitaju ja vartalon asennot ovat kilpatanssimaisesti kohdallaan.  Mariskan nyyhkiessä kaipuuta Jotain vahvempaa- ja Se jokin sinulla on -kappaleissa tanssijoiden ojennetut varpaat, sirot käsivarret ja kosketukset taas kurottavat kohti jotain, mitä ei ehkä olekaan.

Tällaista esitystä ei voi tehdä ilman vahvaa pilkettä silmäkulmassa. Mikään kaiken läskiksi lyövä todellisuusparodia Keittiönpöydällä ei silti ole, vaan ihan kelpoa tanssillis-musiikillista tragikomediaa. Välillä koreografian huumori on kyllä kyynistä ja ennalta-arvattavaa, mutta usein myös lempeän oivaltavaa. Varsinkin ihmissuhteiden pattitilanteisiin liittyvän hysterian ja menettämisen pelon tanssijat ilmaisevat niin herkullisesti, että katsojat reagoivat väkisinkin nauramalla.

Olennainen mauste tässä keitoksessa ovat Minna Heikkilän suunnittelemat valot. Pannuhalli, joka nimensä mukaisesti on entinen teollisuushalli, muuntuu paljolti valaistuksen avulla hämyiseksi klubiksi tai keikka-areenaksi. Valot ja savukone muuttavat lava-keittiönpöydän tunnelmaa tilanteen mukaan: välillä ollaan arjen kylmässä, ankarassa valossa, välillä savuisessa kapakassa ja toisinaan epätodellisen värisissä hurmion huuruissa.

On iso ja yllättävä harmi, ettei esityksen katsojaystävällisyys ulotu keittiönpöydän ulkopuolelle. Katsojat joutuvat istumaan lavan ympärillä matalilla, neliskulmaisilla puukonteilla, joilta tanssijoita ei näe kunnolla. Niinpä moni seurasikin esitystä seinän vierellä seisoen.

Tiedot

Keittiönpöydällä

Koreografia, konsepti ja ohjaus: Satu Tuomisto
Musiikin sävellys ja esitys: Mariska & Pahat Sudet
Esiintyjät: Mariska, Luis Herrero, Jaakko Jakku, Klaus Suominen, Satu Elovaara, Elena Ruuskanen, Petri Kauppinen, Teemu Korjuslommi 
Valosuunnittelu: Minna Heikkilä
Kuvat: Marko Rantanen
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Satu Tuomisto, Mariska & Pahat Sudet

Ensi-ilta 22.1.2011 klo 19 Kaapelitehtaan Pannuhallissa

Muut esitykset:

26.1. klo 19
28.1. klo 19
29.1. klo 19
1.2. klo 19

Liput 20/12 €

www.zodiak.fi