Julkaistu: 15.12.2010

Kaamos

Kahdesta pienoisnäytelmästä rakentuva esitys kertoo mielen kaamoksesta, mutta antaa myös toivoa.

Sysi Ensemble esittää Kaapelitehtaalla ajankohtaan sopivasti Kaamos-nimistä teosta, joka koostuu kahdesta pienoisnäytelmästä. Kirjoittajat ovat Jonna Nummela ja Akseli Hannula. Kokonaisohjauksesta vastaa Henri Huttunen

Kaamos muodostuu teoksista Tanssivat takit ja Lumiraja. Tällä kertaa dramaturginen sabluuna toimii yllättävän hyvin ja puhuttelevasti. Kummassakin episodissa taistellaan kaamoksesta kohti valoa.

Esitys alkaa kauniilla suomalaisromanttisella sellosoololla. Musisointi jatkuu, kun Olli Rahkonen laulaa jousien säestyksellä 80-luvun Tears for Fears -hitin Mad World. Kaunis sovitus korostaa ironiaa: Elämä on suistunut raiteiltaan ja maailma on tullut hulluksi. Siitä Kaamoksessa on kysymys, mutta myös toivon pilkahduksista.

Tanssivat takit tapahtuu mielisairaalassa. Keskushenkilö on vanhempiensa hylkäämä nuori Iita, jota tulkitsee loistavasti ja koskettavasti Aksa Korttila. Jukka Heiskanen esittää Iitan tapauksen edessä neuvottomaksi mennyttä tohtoria, Asko Vaarala taas vähän neuvokkaampaa ja isällistä hoitajaa. Epätoivoisen naisen käytökseen liittyvät salaperäisellä tavalla vaatekappaleet, etenkin eräs takki. Takautumassa traaginen tilanne saa selityksensä.

Sympaattinen Annika Aapalahti ja punaiseksi värjätty Olli Rahkonen esittävät pariskuntaa, jonka ei olisi kannattanut hommata lasta, ainakaan yhdessä. Perheväkivallan kuvaus on realistista ja kipeää katseltavaa.

Helvetti saa täyttymyksen kohtauksessa, jossa Iita joutuu todistamaan vanhempiensa ”tanssia”. Hän alkaa oireilla, laskee alleen ja hikoilee itkien pelon hikeä. Katsomossa tulee voimaton raivon tunne.

Pienoisnäytelmä päättyy onneksi toivon mahdollisuuteen. Menneisyydestä on mahdollista päästää irti ja eheytyä. Vaaralan hahmo ravistelee hellästi, mutta määrätietoisesti Iitaa hereille. On kohtalon ivaa, että satuin juuri ennen Kaamosta kuuntelemaan radiosta koskettavan dokumentin. Siinä Laila Kinnusen tytär Milana Misic kertoi selviytymisestään perheväkivallan näkemisestä. Nummela on tarttunut tärkeään ja kipeään aiheeseen. Tanssivat Takit päättyy jättää nälkäiseksi ja hyvä niin. Sikiöasennossa huohottavan Iitan kohtaloa jää väkisin miettimään.

Hannulan Lumiraja on huomattavasti surrealistisempi teos. Myös Huttusen ohjaustapa erilaisia valo- ja ääniefektejä myöten korostaa kokeilevan teatterin mahdollisuuksia. Nimensä mukaisesti Lumiraja tapahtuu jossakin pohjoisessa, jossa mielikin alkaa sulautua kaamoksen hämäryyteen. Keskuspaikkana on viimeisiään vetävä bensa-asema Tebari, jota Annika Haapalahti karismaattisesti emännöi. Pohjoinen murre on hienosti hallussa.

Jukka Heiskanen on tällä kertaa miehekäs moottorikelkkailija, joka etsii kuvitteellista tai todellista vaimoaan. Olli Rahkosen punainen mies liittyy symbolisesti tarinaan, kuin henkisenä riippakivenä.

Asko Vaarala esittää puolestaan Venäjältä karannutta metsuria, joka rymistelee hurjana metsäkoneellaan. Tebarin kahvilan pöydän alta löytyy Aksa Korttilan esittämä omissa maailmoissaan elävä tyttö, joka leikkii sukan ja ketsuppipurkin kanssa.

Tunnelma on absurdi; lumiraja vetäytyy, kylmä puree ja kaikki on enemmän tai vähemmän hukassa. Mieleen tulevat väistämättä Leea Klemolan arktiset näytelmät, kuten Kokkola. Herkkyyttä ja kaivattua huumoria tuo jaksoon mukanaan Haapalahden ja Rahkosen karaokesoolo.

Jälleen inhimillisyys ja lämpö voittavat. Kaaos alkaa jäsentyä edes jotenkin kosmokseksi. ”Haamut on samanlaisia ku perävalot. Turha niitä on ajattaa”, toteaa Haapalahti hymyillen.

Toivo jää väreilemään. Kaamoskin loppuu joskus lyhyen, mutta yöttömän kesän tieltä.

Tiedot

Kaamos

OHJAUS: Henri Huttunen

KÄSIKIRJOITTAJAT: Jonna Nummela ja Akseli Hannula

DRAMATURGI: Ville Vainio

APULAISOHJAAJA: Joonas Snellman

ROOLEISSA: Annika Aapalahti, Jukka Heiskanen, Aksa Korttila, Olli Rahkonen, Asko Vaarala

VALOSUUNNITTELU: Janne Teivainen

ÄÄNISUUNNITTELU: Lauri Peltonen

TEKNIIKKA: Miika Sjöblom ja Miikka Haley

TUOTTAJA: Olli Rinne

GRAFIIKKA: Henrikki Jokela

 

Sysi Ensemble Kaapelitehtaan Turbiinisalissa

Ensi-ilta la 11.12.2010

Esityksiä: 15.12, 16.12, 19.12, 20.12 aina 19.30

Tiedustelut: 041-7815319, sysiensemble@gmail.com

http://www.kaapelitehdas.fi/