Julkaistu: 21.12.2010

Cris af Enehielm

Shangri-La
Tytöt, 2010. Akryyli kankaalle. 155 x 120 cm, GF04833
Cris af Enehielmin värikkäät maalaukset ovat kuvia onnellisista ihmisistä.

Cris af Enehielmin näyttely galleria Forsblomilla on yleensä aina loppuunmyyty. Niin tälläkin kertaa. Enehielmin taiteella on siis vankat ystävänsä, eikä ihme. Nämä värikkäät ja elämää roiskuvat teokset eivät voi jättää ketään kylmiksi.

Enehielmin tyyli on tunnistettava ja omintakeinen. Kuten hyvän maalarin kuuluukin,  hän kuitenkin uudistuu kerta kerran jälkeen. Esillä olevissa teoksissa ensimmäinen huomattava seikka on pointillistinen värinkäyttö, joka vie ajatukset vuosisadan päähän, impressionistien ja Gauguinin maailmaan. Enehielm onkin kertonut, että hän ammentaa paljon tuon ajan mestareilta ja että väri on yksi hänen intohimonsa. Tämä kaikki sopii mainiosti yhteen aistillisten ja kauneutta ylistävien maalausten kanssa.

Enehielmin kuvakieli on hyvin laaja. Eräät teokset tuovat mieleen jopa abstraktin konstruktivismin ja esittävän taiteen siirtymän abstraktiin. Osa teoksista muodostaa sarjallisia kokonaisuuksia. Sisällöllisesti teosten aika ja paikka tuntuukin liikkuvan hyvin laajoissa sfääreissä, kurottaen eri aikoihin ja kulttuureihin.

Maalausten aistillisuudessa on jotain hyvin luontevaa ja sopusointuista. Ne tuntuvat pohjaavan ihmisen olemukseen fyysisenä ja henkisenä, elävänä ja tuntevana olentona. Nuoret pojat ovat monissa teoksissa vahvasti läsnä. Enehielmin omat pojat ovat jo lähdössä kotoa, ja hän kertookin palanneensa muistoissaan poikiensa nuoruusvuosiin ja leikkeihin.

Vaikuttavinta teoksissa lienee kuitenkin tunnelma, joka syntyy pitkälti ihmisen kuvauksesta. Teosten hahmot ovat kaikki jonkinlaisen onnen ja autuaan olotilan maailmassa. He nauttivat olemisesta, itsestään ja toistensa seurasta. Tämä luo hyvän mielen ja tunnelman.

 

Tiedot

Cris af Enehielm

Lust!
Galerie Forsblom
25.11.2010 - 9.1.2011
Pohjoisesplanadi 27 C (katutaso)
p. 09-6803700
www.galerieforsblom.com
ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16
vapaa pääsy