Julkaistu: 18.11.2010

On a string

On a String
Minna Tervamäki ja Kaari Martin tanssivat duettoa Sibeliuksen viulukonserttoon.

Näyttämö on sähköä täynnä, kun kaksi oman tanssinlajinsa huippua harjoittelee yhteistä teosta On a string. Raskaat bata–hameiden helmat viuhuvat räiskähtelevien tunteiden mukana. Tosissaan harjoiteltu tanssi päättyy iloiseen nauruun ja halauksiin.

Puoli vuotta kestäneen harjoitusperiodin myötä pikkuserkuksista on tullut sielunsukulaisia, jotka ottavat vaikutteita toinen toiseltaan yhteisessä koreografiassa. Minna Tervamäki tuo teokseen baletin tekniikkansa ja ilmaisunsa, Kaari Martinin taito on flamencon temperamenttisissa käänteissä.

Tanssilajinsa huiput kunnioittavat toistensa erityisosaamista ja tanssivat molemmat omista lähtökohdistaan. Harjoittelu on ollut niin tiivistä, että liikkuminen on alkanut näyttää yhtenäiseltä.

”En ole koskaan treenannut klassista balettia tai nykytanssia”, flamencotanssissa Espanjassakin palkittu Kaari Martin sanoo.

Tervamäen ihmetyksenä taas on, kuinka hänen liikkumiseensa on tarttunut temperamenttisia flamencon käsiliikkeitä. Tunteita ja tekniikoita sekoittavan teoksen musiikki on Jean Sibeliuksen soitetuin ja levytetyin teos, viulukonsertto d-molli op.47. Tanssiesityksessä konsertto kuullaan nauhoituksena, samaan aikaan Sibelius –viulukilpailun finaaliin päässeet kilpailijat soittavat sen kilpailuraadin edessä.

Tervamäen ja Martinin käyttämällä äänitteellä soittaa Pekka Kuusisto, joka voitti Sibelius – viulukilpailun vuonna 1995 ja sai samalla erikoispalkinnon kappaleen parhaasta tulkinnasta.

Tanssitaiteilijat ihmettelevät yhteen ääneen rohkeuttaan tarttua vaativaan musiikkiin, mutta ensi-illan kynnyksellä ovat onnellisia valinnastaan.

”Olemme puhuneet tästä musiikista jo ainakin viisi vuotta. Harjoitukset ovat kestäneet keväästä, reilusti puoli vuotta, mikä on ihanaa luksusta”, Martin kertoo.

Soolot täydentävät illan

Ilta täydentyy molempien sooloteoksilla.

”Voin kyllä oikeasti puhua duetosta, se on niin yhdessä tehty, ettei se voi olla soolo”, pohtii Tervamäki teostaan It sax.

Duettoparina Tervamäellä on jazzmuusikko, saksofonisti Timo Lassy. Teoksen luonne on improvisatorinen, mukaansa tempaava jammailu. Lassy soittaa omaa musiikkiaan, jota tanssija kommentoi liikkein. Ballerina haluaa esitellä yleisölle uuden puolen itsestään, iloisen ja leikittelevän taiturin.

Alun perin konserttipianistin uraa suunnitellut Kaari Martinin soolo Korppi ja kello on tanssillinen tulkinta Roni Martinin samannimisestä runosta. Hän on myös säveltänyt musiikin.

”Ihastuin tähän musiikkiin heti sen kuultuani, tosin rouvaansa varten Roni on joutunut säveltämään siitä uuden version”, musiikista tarkka Kaari Martin toteaa nauraen.

Tiedot

On a string

koreografia ja tanssi Minna Tervamäki ja Kaari Martin
musiikki Jean Sibelius
It sax
Koreografia ja tanssi Minna Tervamäki
Musiikki Timo Lassy

Korppi ja kello

Koreografia ja tanssi Kaari Martin
Musiikki Roni Martin

Ensi-ilta 1.12.2010 klo 19.00
Muut esitykset 2./3./4.12.2010
Savoy-teatteri
www.savoyteatteri.fi