Julkaistu: 04.11.2010

Gisellen keveys ja kuolema

Kuva: Uupi Tirronen
Und er libet -ryhmä jatkaa Gisellen tutkintaa Anna-Mari Karvosen ja Anna Mustosen yhteisohjauksessa.

Gisellen keveys ja kuolema on jatkumoa saman ryhmän viimevuotiselle Randomly seeking Giselle – esitykselle. Tällä kertaa näyttämöllä nähdään viisi miestä ja kolme naista, alkuperäisen idean äiti Anna-Mari Karvonen koreografioi ja ohjaa yhdessä Anna Mustosen kanssa. Ote on kepeä, vaikka teemat ovatkin vakavia. Elämän kulun pohdinta, rakkaus ja kuolema, nousevat esiin vähitellen. Zodiakin näyttämö on palautettu teollisuushalliksi, nurkassa romua ja roinaa, jota elämän varrella syntyy. Matkalaukkujen ja virvoitusjuomapullojen sekasotkuun esiintyjien on hyvä paeta kohtausten välissä.

Seitsemän eri-ikäistä ja taidoiltaan vaihtelevaa esiintyjää näyttelee ja tanssii yhdessä ja erikseen kohtauksia elämästä ja kuolemasta. He kutsuvat kohtauksia luonnoksiksi, nimi kuvaa hyvin harjoituksenomaisia lyhyehköjä tapahtumia. Samalla he tulevat pohtineeksi elämää ja sen vaatimuksia ja sitä vääjäämätöntä kuolemaa. Sanat on useimmiten suunnattu toisille esiintyjille, yleisö nyt vain sattuu olemaan samassa tilassa.”Mä en jaksa tätä enää! Tehdään jotain muuta” -tokaisu kertoo kohtausten luonteen. Esityksen kestää kauan lämmetä ja päästä vauhtiin, aluksi näytteleminen ja replikointi on aika teennäistä ja epäluontevaa.

Esiintyjät olentoina

Hitaan alun jälkeen esitys etenee luonnoksista toiseen ja esiintyjät tulkitsevat kukin omaa Giselleään. Tunnetussa klassisessa baletissa Giselle kuolee ja muuttuu henkiolennoksi. Un der libet –ryhmän Giselle näyttää muuttuvan joutseneksi. Ihminen balettijoutsenena toki on usein henkiolento ja joutsenmaisuus tuo elämän rajallisuutta esiin ehkä Giselleä selkeämmin.

Lisäksi joutsen on mainio klassisen baletin parodian aihe. Koska esiintyjien taidot vaihtelevat, syntyy duetoista hassunhauskoja. Aina parit eivät osaa päättää, kumpi koettaa nostaa toista korkeuksiin. Pienten joutsenten rivi on sarja hassuttelevia tönäisyjä, joita on varmasti ollut kiva suunnitella.

Monilahjakkuudet pilailevat

Seitsemästä esiintyjästä löytyy monenlaista lahjakkuutta, joten esityksen luonne vaihtelee sen mukaan, kuka on kohtauksen päähenkilö. Kaksi kolmesta naisesta on esiintymisen ammattilaisia, ja Outi Condit ja Saara Töyrylä kannattelevat vahvasti esitystä. He kuljettavat tarinankulkua ja esiintyvät varmasti ja luontevasti. Kolmas nainen on koululainen Vida Hulkko, joka esiintyy sitkeästi huolimatta siitä, että toinen käsi on kantositeessä. Todellinen rampa joutsen tuo kuoleman kuvaston lähelle.

Miesten yhteinen vahvuus on musiikki, mukana ovat Ville Ahonen, Robert Brotherus, Saku Koistinen, Masi Tiitta ja Miikka Tuominen. Miehet pilailevat toisilleen ja tanssivat hassusti. 15-vuotias Brotherus pohtii elämää ammatinvalinnan nimissä. Tummakutrinen nuorimies laulaa näppäilevän viulusäestyksen tuella ja soittaa kitaraa kuin jo ammattinsa valinnut, mutta pohtii silti, pitäisikö kunnon duuni hankkia, ettei tule - taiteilijaa.

Tiedot

Und er libet:  Gisellen keveys ja kuolema

Koreografia ja ohjaus: Anna-Mari Karvonen, Anna Mustonen
Esiintyjät: Ville Ahonen, Robert Brotherus, Outi Condit, Vida Hulkko, Saku Koistinen, Masi Tiitta, Miikka Tuominen, Saara Töyrylä
Äänisuunnittelu: Heidi Lind
Visuaalinen suunnittelu: Hanna Käyhkö
Kuvat: Hanna Käyhkö
Ensi-ilta 30.10.2010 klo 20
Zodiak – Uuden tanssin keskus (Tallberginkatu 1)
Muut esitykset 31.10. klo 15, 1.11. klo 19, 6.11. klo 19, 7.11. klo 15, 9.11. klo 19, 11.11. klo 19, 12.11. klo 19, 14.11. klo 15, 16.11. klo 19.
Liput 20/12 €
Lippuja ennakkoon Lippupalvelusta

www.zodiak.fi