Julkaistu: 28.10.2010

Liikkeellä marraskuussa 2010

Jefta van Dintherin ja Mette Ingvartsenin It’s in the Air nähdään festivaalilla 30.10. Kuva: Peter Lenaerts
Tanssifestivaali esittelee nykytanssin uusia eurooppalaisia tuulia.

Nuori tanssitaiteen sukupolvi esittää kekseliästä ja ilahduttavaa näyttämötaidetta marraskuun taitteeseen osuvassa yhdeksänpäiväisessä tapahtumassa.

- Haluamme tuoda suomalaiselle yleisölle nähtäväksi nuoren sukupolven yllättäviä esityksiä, sanoo festivaalin toinen taiteellinen johtaja Ari Tenhula. Kansainvälisessä katselmuksessa myös suomalaiset tekijät ovat vahvasti mukana.

Anna-Mari Karvosen ja Anna Mustosen yhteisteoksessa Gisellen keveys ja kuolema koreografit tutkivat vanhan baletin romantiikkaa suhteessa tämän päivän estetiikkaan. Tenhulan mukaan koreografiparin ryhmä Und er libet on hyvä esimerkki nykytekijöiden uskalluksesta luoda esityksiä tanssin ja teatterin välimaastossa.

- Aikaisemman uhon sijaan nämä nuoret naiset tekevät älykästä ja hauskaa teatteria, joka on huomattu jo ulkomaillakin. Ensi vuonna ryhmä edustaa Suomea pohjoismaisen taiteen festivaalilla Berliinissä, Tenhula kertoo.

Kepeää ilmavuutta ja raskaita puristuksia

It’s in the air –teoksessa mies ja nainen hyppivät trampoliineilla. Jefta van Dinther ja Mette Ingvartsen ovat Berliinissä työskenteleviä tanssijoita, jotka ovat tuoneet parisuhteen kahdelle trampoliinille.

- Teos on katsojalle helppo ja ymmärrettävä. Siinä voi nähdä elämän kuoppia ja käännöksiä, tai voi vain pohtia, miltä tuntuisi olla kevyt, ilmava ja painoton.

Kepeyttä on myös Martine Pisanin teoksessa Sans (Ilman). Kolme miestä, Theo KooijmanB, Laurent Pichaud ja Olivier Schram ovat esittäneet leikittelevää teosta jo kymmenen vuoden ajan.

Taiteellinen johtaja suosittelee esitystä koko perheelle.

- Sans on kevyt ja anarkistinen esitys, jossa kolme arkiselta näyttävää miestä leikkii.

Tunneskaalan toista päätä koskettaa Cecilia Bengolean ja François Chaignaudin Sylfidit. Koreografipari käsittelee rajatiloja esimerkiksi kehon toimintoja hidastamalla. Hämmennystä aiheuttavat muovikuplan sisällä hitaasti hengittävät esiintyjät. Samalla myös nämä ranskalaiset taiteilijat tutkivat nykytanssin suhdetta romanttisen baletin klassikkoihin.

Sylfidit ovat mielikuvitusolentoja elämän ja kuoleman välimaastossa. Niiden henkisyys ja painottomuus on kiehtonut tanssitaiteilijoita vuosisatoja. Filippo Taglioni tarttui Adolphe Nourritin librettoon La Sylphide jo 1832, ja vielä nykyään elävä versio on August Bournonvillen vuoden 1836 koreografia. 1900–luvun alun Les Sylphides –baletti taas on Mikhail Fokinen teos Chopinin musiikkiin.

Näkökulmien kohtaamiset

Logobi on konsepti, jossa kaksi keskenään erilaista näkökulmaa tanssitaiteeseen kohtaa. Monika Gintersdorferin ja Knut Klaβenin viisiosaisessa teossarjassa eurooppalaiset ja afrikkalaiset esiintyjät käyvät vuoropuhelua keskenään. Liikkeellä Marraskuussa –tapahtumassa nähdään kaksi versiota, Logobi 1 ja 5.

Suuren tanssiryhmän Helsinkiin tuo Thomas Hauert, joka tunnetaan koreografisten muotojen tutkijana. Hänen teoksessaan You’ve changed seitsemän tanssijaa improvisoi tarkkojen sääntöjen ja rajojen sisällä. Hauert pyrkii luomaan itseohjautuvaa liikettä kalaparven tai muuttolintujen tapaan. Mukana on elävää musiikkia ja laulua ja näyttämökuvaa elävöittää videoprojisointi. Teos sai ensi-iltansa kesäkuussa Lissabonissa.

Fastivaali laajentuu elokuvaan

Tänä vuonna tapahtumassa nähdään myös elokuvaa, kun ohjaaja Ruedi Gerberin dokumenttielokuva amerikkalaisesta tanssipioneeri Anna Halprinista esitetään Kiasma-teatterissa. Lisäksi perjantaina 5.11. Kiasmassa pohditaan taiteen laatua ja arviointia Tanssin Tiedotuskeskuksen järjestämässä seminaarissa, joka on kaikille avoin.

Ari Tenhulan yhdessä Mikael Aaltosen kanssa johtaman tapahtuman paikat ovat Kiasma, Mediakeskus Lume, Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa sekä Uuden tanssin keskus Zodiak.

Tiedot

Liikkeellä marraskuussa 2010

Lauantai 30.10.
18:00 Jefta van Dinther & Mette Ingvartsen: It’s in the Air LUME
20:00 Und er libet: Gisellen keveys ja kuolema ZODIAK
Sunnuntai 31.10.
15:00 Und er libet: Gisellen keveys ja kuolema ZODIAK
18:00 Jefta van Dinther & Mette Ingvartsen: It’s in the Air LUME
Maanantai 1.11.
19:00 Und er libet: Gisellen keveys ja kuolema ZODIAK
Tiistai 2.11.
19:00 Cecilia Bengolea & François Chaignaud: Sylfidit STOA
Keskiviikko 3.11.
17:00 Breath made visible: Anna Halprin KIASMA
19:00 Martine Pisani: Sans STOA
Torstai 4.11.
19:00 Martine Pisani: Sans STOA
Perjantai 5.11.
10:00 Seminaari: Miten laatua ja laadun arviointia voidaan kehittää? KIASMA
19:00 Gintersdorfer/Klaßen: Logobi 01 KIASMA
20:00 Mamuska Helsinki –esitysklubi ZODIAK
Lauantai 6.11.
19:00 ZOO /Thomas Hauert: You’ve changed STOA
19:00 Und er libet: Gisellen keveys ja kuolema ZODIAK
21:00 LM goes Café Piritta CAFÉ PIRITTA
Sunnuntai 7.11.
15:00 Und er libet: Gisellen keveys ja kuolema ZODIAK
16:00 Gintersdorfer/Klaßen: Logobi 05 KIASMA
19:00 ZOO /Thomas Hauert: You’ve changed STOA