Julkaistu: 28.10.2010

Baltic Circle 2010

Hollantilaiselta Dood pardilta nähdään festivaalilla teos Answer Me. Kuva: Sanne Peper
Kymmenettä juhlavuottaan viettävä festivaali tuo jälleen Helsinkiin hurjan kattauksen uusimpia tuulia kansainvälisiltä teatteriareenoilta.

Baltic Circle tuo jo kymmenennen kerran kansainvälistä teatteria Helsinkiin. Kyseessä on siis juhlavuosi. Alun perin skandinaaviseen ja Balttian maiden teatteriin keskittynyt yhteistyörengas laajenee nyt Euroopan suuntaan. Festivaalin alkuperäinen organisoija, nyttemmin viestintäpäällikkönä toimiva teatterin monitoimimies Jukka Hytti valottaa tulevan B.C:n tyyliä.

- Festivaali on todellakin laajentunut, yritämme kuitenkin pitää tapahtuman inhimillisessä mittakaavassa. Uudet teatterin tekemisen keinot mahdollistavat intiimin ryhmän siirtymisen taiteellisen panoksen kärsimättä. Kun kymmenen vuotta sitten yhteen ryhmään saattoi kuulua kymmeniä jäseniä, nyt ryhmät ovat tiiviimpiä, Hytti kuvailee.

Festivaalijohtaja Eva Neklyaeva jatkaa Hytin linjausta.

- Festivaali antaa tilaa teatterintekijöille kokeilla uutta, tähän annamme foorumeita. Taidekenttä on myös laajentunut siten, että teatterin ja esim. kuvataiteen rajat liukenevat. Tänä vuonna Q-teatteri on valjastettu nimenomaan kokeilevan kuvataiteen foorumiksi. Haluamme tarjota niin yleisölle, kuin tekijöillekin jännittävän seikkailun.

Vaikka Baltic Circle ei ole volyymiltaan Suomen suurin teatterifestivaali, se on kansainvälisin. Festivaalin rooli Suomessa onkin avantgarde, eli se kulkee pioneerina teatterin rajoilla etsien uutta.

- Tarkoituksemme on nimenomaan tarjota ammattimaisille taiteilijoille mahdollisuuksia etsiä ja kokeilla uusia ilmaisumuotoja. On tietysti hienoa, jos festivaali auttaa taiteilijoita tutustumaan toisiinsa, uusia työmahdollisuuksia löytäen, mutta me emme osta ja myy. Tämä ei ole rekrytointitapahtuma, vaan uusien ideoiden kenttä, Hytti muotoilee.

Laajasta tarjonnasta Neklyaeva ja Hytti poimivat muutamia kiinnostavia täkyjä. Conte d' Àmour on Institutet & Nya Rampen -kollektiivin ruotsalais-suomalaisena yhteistyönä syntynyt teos. Se tutkailee taannoista, koko Eurooppaa järkyttänyttä Joseph Frizlin tapausta. Mikä saa miehen lukitsemaan tyttärensä kellariin, eristyksiin muusta maailmasta? Korjaamolla nähtävä esitys on Hytin ja Neklyaevan mukaan kiehtova tinkimättömyytensä johdosta. Teema viedään loppuun asti äärimmäisellä estetiikalla ja ehdottomuudella.

Hollantilainen Dood paard (kuollut hevonen) on paljon kansainvälistä mainetta niittänyt ryhmä ja nyt ensikertaa Suomessa Baltic Circlen kutsumana. Ryhmältä nähdään kaksi esitystä; moderni versio antiikin Medeiasta ja Answer me, joka on hulvaton absurdi kertomus painajaisesta: kuulustelutilanteessa kuulusteltava ei ehdi vastata ympärillä sinkoileviin kysymyksiin, jotka muuttuvat yhä absurdimmiksi. Ehkä kuulustelijat tietävätkin jo vastaukset. Ulkomaisten esitysten kieli on pääsääntöisesti englanti, käytössä on myös suomenkielinen tekstitys.

Myös suomalaisedustusta on mukana, kuten Oblivia-ryhmä ja Todellisuuden tutkimuskeskus. Jälkimmäinen tarjoaa esitysten lisäksi koko festivaalin ajan opastettuja teemallisia kierroksia kaupungilla. Neklyaeva odottaa Juha Valkeapään ja Taito Hofrénin teosta Kymmenen matkaa sinne, missä ei mitään tapahdu. Luvassa on varsinainen slow life -kokemus: teltassa istuskelua kamiinan lämmössä, ilman turhia sanoja. Tarina syntyy yhdessä yleisön kanssa.

Festivaali on kerännyt ympärilleen kiitettävän synergian Helsingin eri kulttuuritilojen suhteen. Q-teatterista lähtenyt tapahtuma levittäytyy mm. Kiasmaan, Kokoteatteriin, Korjaamoon, Mediakeskus Lumeen, Forum Boxiin, Tehtaanpuistoon ja teatteri Universumiin.
Taidetapahtumien lisäksi luvassa on myös seminaareja, keskustelu- ja tutustumistilaisuuksia ja etenkin B.C. lounge; iltaisin Universumissa kokoontuva klubi, jossa keskustelujen lisäksi saattaa olla vaikka mitä happeningia. Marraskuiseen kaamokseen on siis luvassa runsaudensarvi.

– Minusta teatteri ja näyttämö on sellainen maaginen paikka, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Riippuu taiteilijoiden mielikuvituksesta ja etenkin yleisön antautumisesta tilanteelle, millainen kokemus syntyy. Odotan innolla minkälaisen reitin yleisö löytää tapahtumiemme lomitse, Eva Neklyaeva sanoo toiveikkaana.

Tiedot

Baltic Circle 2010

Kansainvälinen teatterifestivaali Helsingissä 17.11-21.11.
- esityksiä
- kuvataidetta
- seminaareja
- klubeja
Tarkka ohjelma päivityksineen, josta löytyy myös videoklippejä esityksistä: www.balticcircle.fi