Julkaistu: 21.10.2010

Ars Fennica 2010

Taidokasta taidetta
Markus Konttinen: Sarjasta ”Jokeni”. Kuu kulkee veden päällä, 2010, öljy kankaalle. Kuva Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen.
Ars Fennica -kuvataidepalkinnosta kamppailee tänä vuonna viisi ilmaisutavaltaan hyvin erilaista taiteilijaa.

He ovat taidemaalari Markus Konttinen (s. 1957), kuvanveistäjä Anne Koskinen (s. 1969), valokuvataiteilija Jorma Puranen (s. 1951) sekä kuvataiteilijat Jaakko Niemelä (s.1959) ja Charles Sandison (s. 1969 Skotlannissa). Kaikki omalla sarallaan hyvin taitavia tekijöitä.

Tämän vuoden kokonaisuudessa tulee hyvin esille nykytaiteen moninaiset tekniikat, eikä ainoastaan ne ”uudet”, vaan myös se, miten taiturimaisesti erilaisia tekemisen tapoja ja tekniikoita voi yhdistellä ja käyttää.

Tästä erinomainen esimerkki on Anne Koskinen, joka on äärimmäisen taitava käsityöläinen. Hän maalaa, piirtää ja työstää puuta ja muita materiaaleja sellaisella taidolla, että sen edessä voi vain mykistyä. Koskiselta on esillä esimerkiksi valokuvia, joihin hän on maalannut veteen heijastuvan rakennuksen, mutta kumpi onkaan alkuperäistä kuvaa ja kumpi maalausta?

Vähän samalla idealla Koskinen on maalannut muutamiin taidehistoriasta tuttuja maalauksia esittäviin postikortteihin oman pienen lisänsä, kopioiden jonkun maalauksessa olevan hahmon tuplaksi. Vaikutelma on pysäyttävä ja teoksen tulkintaa mahdollisesti suurestikin yllättävällä tavalla muuttava.

Jorma Puraselta on esillä valokuvia vanhoista maalauksista, joissa pyrkimyksenä ei ole ollut toistaa maalausta mahdollisimman esittävästi, vaan tuoda valaistuksella ja kuvakulmalla esille maalauksen pintaa, valon heijastuvuutta ja muita tekijöitä, jotka yleensä pyritään eliminoimaan. Tämä alleviivaa niin maalaustaiteen kuin valokuvauksenkin tekniikkaan liittyviä tekijöitä.

Toinen Puraselta esillä oleva teossarja on sisällöltään ja visuaalisuudeltaan aivan mahtava 1884/1984, joka rinnastaa kolttasaamelaisten historiaa etnisinä tutkimuskohteina ja nykypäivän käsityksiä.

Markus Konttisen suurikokoiset öljymaalaukset vievät puolestaan itämaisiin tunnelmiin; rauhan, mietiskelyn ja rytmin maailmoihin. Kukin neljästä teoksesta yksin omalla seinällään korostaa hyvin tätä lähes temppelimäistä tunnelmaa. Konttisen maalaukset imaisevat sisäänsä, ne puhuvat universaalia kieltä, jonka kuljetettavaksi voi halutessaan antautua.

Skotlantilaissyntyiseltä Charles Sandisonilta nähtiin Ateneumin Kalevala-näyttelyssä upea koko Ateneumin aulan portaikon valloittava tekstiteos, joka oli projisoitu useilla tykeillä seinille, kattoon ja lattialle. Sama idea on nyt Kiasman valkoisessa kuutiossa, jonka lattia on peiliä heijastaen kaiken vielä laajemmaksi. Ateneumissa teos loisti, täällä vastaavalla idealla toteutettu työ ei ole aivan samanveroinen.

Neljännen kerroksen päättävään Konttiin on sijoitettu Jaakko Niemelän äänestä ja laservalosta rakentuva teos. Niemelä kuvaa sitä kattorakenteeksi, joka tasapainoilee ja hakee paikkaansa. Itselleni levoton tila oli tällä kertaa hieman liikaa, ja huomasin haluavani vain ulos huoneesta.

Voittajan valitsee tänä vuonna brittiläinen David Elliott, joka on ollut johtajana mm. Tukholman Moderna Museetissa ja Tokion Mori-museossa. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisen taiteen puoleen hänen valintansa kallistuu. Yleisöllä on myös mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan, äänestyksen voittaja julkistetaan 25. marraskuuta.

Tiedot

Ars Fennica 2010

Markus Konttinen, Anne Koskinen, Jaakko Niemelä, Jorma Puranen ja Charles Sandison
8.10. - 12.12.2010
Kiasma, 4 krs
Mannerheiminaukio 2
p. 173 36501
ke-la 10-20.30, su ja ti 10-17
Liput: 8 / 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. ke klo 17-20.
www.kiasma.fi