Julkaistu: 20.08.2010

Varjofinlandia

Kuva: Cvijeta Miljak
<p>Kokoteatterin Anna Veijalainen on kirjoittanut ja ohjannut hurjan poliittisen teoksen Suomen nykytilanteesta. Tyylilaji venyy painajaisesta riemukkaaseen farssiin.</p>

Remontoitu Kokoteatteri avaa kautensa komeasti johtajattarensa, Anna Veijalaisen käsikirjoittamalla ja ohjaamalla poliittisella teoksella. Hienoa, että Suomessa, ainakin Kokossa uskalletaan tehdä vahvasti kantaaottavaa yhteiskunnallista teatteria.

Hyvässä muistissa on Kokon taannoinen High heels society, joka käsitteli naisen asemaa Sofi Oksasen rankan debatoinnin ryydittämänä. Nyt Veijalainen vie katsojat suoraan nykypolitiikan ytimeen. Tulituksen kohteena on Jyrki Katainen, jota Sesa Lehto ilmeikkäästi ja persoonallisesti esittää.

Esityksen alussa nauhalta kuuluu synkästi sana ”hamartia”. Sana juontuu antiikin Kreikan teatteriperinteestä ja tarkoittaa henkilön tekemää rikkomusta, joka johtaa väistämättä karmeisiin seurauksiin. Ehkä Suomessakaan kaikki ei ole niin ”fantastista”, kuin meille vakuutetaan. Vasta nyt alkaa ilmetä, millaisia seurauksia poliitikkojen viime aikojen tekemillä päätöksillä todella on.

Esityksen alussa Lehto availee postimyyntipakettia, josta putkahtaa pieni runokirja ”Varjofinlandia”. Muutaman säkeen luettuaan Lehto lurahtaa hurjaan painajaiseen. Johdattajakseen oudossa maailmassa hän saa edeltäjänsä, itsensä Iiro Viinasen, tosin naiseksi muuttuneena. Häntä tulkitsee sensuelli Eeva Putro. Tosin Viinasen roolissa karski machous on mainiosti hallussa.

Alkaa hurja hoipertelu politiikan maailmassa, kuin Danten helvetti-visioissa ikään. Lehto saa Kataisen roolissa tuta, mitä valintoja on tullut tehtyä. Hän kohtaa tuttuja poliitikkoja, joutuu strippaamaan Storyvillessä ja näkee onnettomia kansalaisia. Putro tekee karmean hauskan hahmon narkkarihuoran roolissa, joka itkien anoo rahaa. Anomisasennossa on jotakin hyvin ajankohtaista ja tuttua.

Veijalainen kieputtaa hurjassa tahdissa poliitikkoja lavalle, kuin marionetteja. Lehto muuttuu räpäten torahampaiseksi Alexander Stubbiksi. Heti perään kaniinihampaiseksi Matti Vanhaseksi, joka laulaa kömpelösti rakkauslaulua. Satiiri ja ironia on purevaa. Samalla ymmärrän teoksen nerokkuuden: tässähän on kyse poliittisesta farssista, jonka juoret juontuvat aina antiikin Aristofaneen aikaan. Kabareetunnelmaa tukee myös Timo Hirvosen suunnittelema äänimaisema, jossa soundit ja laulut vaihtuvat synkistä sävyistä räppiin, ragtimeen ja iskelmään.

Poliittinen kupla toisensa jälkeen puhkeaa. Sen takaa myös oivaltavasti Max Wikströmin suunnittelema pelkistetty lavastus. Lavan laitoja kiertää kuplamuovi, jolle astuessaan näyttelijät aiheuttavat ilkeitä poksahduksia.

Toisessa näytöksessä on ehdottomasti esityksen kliimaksi, kun Putro tekee hurjan hämähäkkihirviön roolin Jorma Ollilana! Putro ja Lehto tekevät niin komean taistelutanssin, että ei voi kuin nostaa hattua. Veijalaisen symboliikka on jännittävää, kohtauksesta tulee mieleen jopa Sormusten herran Klonkku ja taistelu sormuksesta.

Alastomuus on teatterissa varsin voimakas tehokeino. Kokossa tätä efektiä käytetään usein. Välillä jopa toivoo, että tällä kertaa pysyisivät pöksyt jalassa ja rintsikat päällä. Loppukohtauksessa housut kintuissa seisova Lehto on kuitenkin järkyttävä, jopa Jeesusta muistuttava hahmo. Ecce homo - katso ihmistä. Kuvalle annetaan piinaavan pitkä aika. Suomi on riisuttu paljaaksi, on totuuden hetki.

Minna Puolanto käväisee lopussa sporttisena Mervi Kataisena luomassa toivoa ja nostamassa yleisön varjojen maailmasta valoon. Hurja retki on päättynyt.

Tässäpä oiva ohjelmanumero kauttaan aloittavalle eduskunnalle. Veijalaisen hurja farssi olisi tervettä katsottavaa rehellisyyttään vakuuttaville poliitikoille.

Tiedot

Varjofinlandia

KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS: Anna Veijalainen
ROOLEISSA: Sesa Lehto, Eeva Putro, Minna Puolanto
LAVASTUS JA VALOSUUNNITTELU: Max Wikström
MUSIIKKI: Timo Hirvonen
MUUSIKOT: Jussi Fredikson, Timo Hirvonen, Mikko Karjalainen, Timo Kämäräinen, Jussi Lehtonen, Sesa Lehto (ääni nauhalta)
TUOTTAJA: Anna Veijalainen

Tiedustelut: www.kokoteatteri.fi
puh: 050-3219919