Julkaistu: 13.11.2009

Kaikki isäni hotellit

Johanna Freundlichin ohjaus John Irvingin menestysteoksesta on lämminhenkinen, ajatuksia herättävä sukukronikka KOM-teatterissa.

Jättimäisen menestysromaanin dramatisoiminen näyttämölle on kunnianhimoinen ja haastava tehtävä. Marko Järvikallas on suoriutunut tehtävästä hienosti kääntämällä John Irvingin romaanin näyttämöteokseksi. Johanna Freundlichin ohjaus on lämmin ja puhutteleva KOM-teatterissa. Leikkisästi voisi sanoa, että ohjaaja on sukunimensä mukaisesti saanut puhallettua teokseen sellaista lämpöä, jota voisin kuvitella kirjailijankin toivoneen.

John Irving on Amerikan suosituimpia kirjailijoita, useista hänen teoksistaan on tullut klassikkoja, myös filmatisointeina. Kirjailijan resepti on mielenkiintoinen: hän yhdistää erilaisia kuriositeetteja, sukupolvien ketjutuksia ja elämän hämäriäkin piirteitä inhimilliseksi kuvakudokseksi. Elämä jatkuu, vaikka vähän vinksahtaneestikin. Kaikki isäni hotellit alkaa Kalle Chydeniuksen haikealla posetiivimusiikilla tuoden mieleen elämän vuoristoradan, josta onkin kysymys.

Tarina alkaa kiertyä auki Johnin suulla, jota tulkitsee elävästi Niko Saarela. Hän kertoo perheestään, josta ei persoonallisuuksia puutu. Ihmisten lisäksi porukkaan kuuluu myös sirkuskarhu ja suolikaasuja paukutteleva Suru-koira. Pekka Valkeejärvi esittää ilmeikkäästi ja innostuneesti isää, jolla on unelma, tai oikeammin pakkomielle hotellin perustamisesta. Hänen vaimonaan nähdään Laura Malmivaara.

Sisarkatraaseen kuuluvat sensuelli Vilma Melasniemi, jolla on Saarelan hahmoon varsin erikoinen suhde. Mustasukkainen, mainio Juho Milonoff, pienikokoiseksi jäänyt pikkusisko Marjut Maristo sekä kuopus, jonka roolissa vuorottelevat Agnes Baran, Anja Melasniemi sekä Aamu Milonoff. Teatteriperheet ovat yhdistäneet voimansa.

Tuntemattoman sotilaan Rokan roolissaan suureen suosioon kohonnut Henry Hanikka nähdään sekä eläintenkesyttäjä Freudina että komeana jalkapalloilijana. Myös Malmivaara tekee kaksoisroolin jännittävän seksikkäänä Susie-karhuna. Kalle Chydenius vilahtaa arvoituksellisen valkosmokkisen miehen roolissa.

Kimmo Viskarin selkeää lavastusta hallitsee taustalla oleva jättimäinen onnenpyörä, jossa on erilaisia ovia. Ratkaisu kuvaa hyvin näytelmän tematiikkaa: Elämä tarjoaa erilaisia ovia, joista voi mennä ja tulla, aina ei tiedä mitä oven takana odottaa.
Juonen käänteet ja elämän seikkailut heittävät amerikkalaisen perheen hotellinpitäjiksi Wieniin, mutta kaikki eivät pääse mukaan. Elämän onnenpyörä tarjoaa myös rosvosektorin ja tragedioita.

KOM-teatterin spektaakkeli on laaja ja hengästyttävä, mutta elämänmakuinen. Johanna Freundlich on onnistunut luomaan hienon teoksen, joka tarjoaa monenlaista mietittävää ja erilaisia kosketuspintoja. Ei vähiten siksi, että taitavan näyttelijäkaartin välillä vallitsee myös vahva läsnäolo ja lämpö.

Tiedot

John Irving: Kaikki isäni hotellit

DRAMATISOINTI: Marko Järvikallas
OHJAUS: Johanna Freundlich
ROOLEISSA: Pekka Valkeejärvi, Laura Malmivaara, Juho Milonoff, Vilma Melasniemi, Niko Saarela, Marjut Maristo, Henry Hanikka, Kalle Chydenius, Jani Rapo, Kari Vehkonen, Agnes Baran/Anja Melasniemi/Aamu Milonoff+ Suru-koira
VISUAALINEN SUUNNITTELU: Kimmo Viskari
MUSIIKKI: Kalle Chydenius
VALOSUUNNITTELU: Kari Vehkonen
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Eeva Soivio

Suomen kantaesitys KOM-teatterissa 5.11.2009