Julkaistu: 09.11.2009

Baltic Circle 2009

Viidettä kertaa järjestettävä, laajasti ääniteemaan liittyvä Baltic Circle -teatterifestivaali hakee voimansa monitaiteellisuudesta ja rajojen kyseenalaistamisesta.

Baltic Circle -festivaali on palannut alkuperäiseen ajankohtaansa, loppusyksyyn. Niinpä katuteatteria nähdään nyt vähemmän kuin viime vuoden kevääseen sijoittuneilla festivaaleilla. Mutta muuten pyritään jälleen rikkomaan rajoja ja kyseenalaistamaan määrittelyjä.

- Ohjelmistoon kuuluu paljon teoksia, joissa äänellä on merkittävä osuus. Muun muassa ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapään ja virolaisen koreografi Kaja Kannin teoksessa 50 Lovely ways to die, venäläisen SounDraman esityksessä Gogol Evenings: The Fair sekä hiphop-tyylissä esitettävässä virolaisen PolygonTheatren Oxygenissa, sanoo festivaalin johtaja Eva Neklyaeva.

SounDraman esitys ammentaa klassisesta ja etnisestä musiikkiperinteestä, rockista ja oopperasta. Tanssiteatteri Minimin perustajajäsenet eivät osaa laulaa eivätkä soittaa – ja juuri siksi he perustivatkin punkbändin Verigreippi. Nuorista näyttelijöitä koostuva Uuden kuun orkesteri puolestaan esittää Täydellisen päivän lauluja.

- Uutta kokeilua äänitaiteen saralla edustaa Dinner in the dark. Se on YLE Radio 1:n ja Baltic Circlen yhdessä suunnittelema teos. Taiteilija Kimmo Modig on koonnut esityksen materiaalin. Nykypäivänä on vaikeaa saada ihmiset vain kuuntelemaan, koska kulttuurimme on niin visuaalista. Halusimme tarjota jotain kuuntelemisen lisäksi, joten järjestimme esityksen ravintola Farangiin, jossa yleisölle tarjotaan pimeässä illallinen samaan aikaan, kun he kuuntelevat teosta.

Maailmalla on paljonkin pimeitä ravintoloita, mutta Suomessa tapahtuma on ainutkertainen.

Äänitaiteen voimakas läsnäolo festivaalilla ei jää vain esteettiseksi seikaksi.

- Ääni on laajempi metafora Baltic Circlessä. Kysymme, kuka saa äänensä näyttämöllä kuuluville. Valkeapään ja Kunnaksen esityksessä lavalla on ihmisiä, joilla ei ole mitään koulutusta. Brasilialaisen Ueinzz Theatre Groupin esityksessä lavan kansoittavat ammattitaitelijoiden ja filosofien lisäksi mielenterveyspotilaat.

Eikä festivaali kysy ainoastaan sitä, kuka saa taiteessa äänensä kuuluviin, vaan ajatus siitä, kenen ääni kuuluu yhteiskunnassa ylipäätään, on teoksissa esillä. Vahvat yhteiskunnalliset aiheet antavat leimansa kokonaisohjelmistolle, jossa puidaan muun muassa globaalia talouskriisiä sekä hapen puutetta nyky-yhteiskunnassa. Talvisota-lukudraamassa kuullaan suomalaisten ja venäläisten näytelmäkirjailijoiden yhdessä työstämä teksti talvisodasta.

Kolmeen osaan jaetussa ohjelmistossa on pääohjelmiston lisäksi Lounge-ohjelmisto, jossa esiintyjien ja yleisön välistä kuilua kurotaan umpeen klubeilla, keskusteluilla ja keskeneräisiin teoksiin tutustumalla. Loungessa esitettävä Work-in-progress: Cherry Orchad installation on osa Kristian Smedsin Kirsikkapuisto-projektia. Esityksen ensi-ilta oli Vilnassa syyskuussa. Installaatio on projektin osa ja samalla luotaus teoksen valmistumisprosessiin.

Off-ohjelmistoon on koottu kattava valikoima kotimaisia esityksiä.

- Suurin osa esityksistä on pääkaupunkiseudulta, mutta Itä-Suomesta tulevan Rospuutto-ryhmän esitys Idiotia tuo tervetullutta vaihtelua Helsinki-keskeisyyteen. Tulevaisuudessa aiomme tuoda enemmänkin esityksiä muualta Suomesta. Kiertuetoiminta on Suomessa huonosti järjestettyä, vaikka maakunnissa tehdä koko ajan mielenkiintoisia töitä.

Idiotian pääosassa nähdään Taisto Reimaluoto, joten aivan tuntemattomista tekijöistä ei ole kyse.

- Maailmalla mielenkiintoisimmat teatterityöt ovat monitaiteellisia tai taiteidenvälisiä raja-aitoja kaatavia. Lisäksi jako ammatti- ja harrastajateatteriin kannattaisi Suomessa kyseenalaistaa. Muualla maailmassa ei ole niin selkeää jakoa ammattilaisiin ja harrastajiin, kiinnostava esitys riittää!

Tiedot

Baltic Circle Helsingissä 18.11.-22.11.2009

Poimintoja ohjelmistosta

Q-teatteri:
18.11. ja 19.11. Kaja Kann ja Juha Valkeapää
50 Lovely Ways to Die

KokoTeatteri:

18.11. ja 19.11. Baktruppen
Baktruppen Light Metal Band

Mediakeskus Lume:

19.11. ja 20.11. Ueinzz Theatre Group
Finnegans Ueinzz

22.11. SounDrama
Gogol Evenings: The Fair