Julkaistu: 14.10.2009

Todellisuuden tutkimuskeskus

Syksy 2009
Todellisuuden tutkimuskeskuksessa on tänä vuonna keskitytty tunteisiin. Klubitoiminta jatkuu ja uudet tilat Lauttasaaressa inspiroivat tekijöitä kommentoimaan tilaa.

Lauttasaaressa Nahkahousuntiellä, vanhoissa kuntokeskuksen tiloissa starttasi syksyn alussa Todellisuuden tutkimuskeskuksen toiminta. Pitkään vailla vakituista paikkaa toiminut joukko sai kerralla runsaasti harjoitus- ja esitystilaa. Syksyn kaikki esitykset nähdään nyt siellä.

Tunteet-esityssarja kokonaisuutena on paitsi syväluotaus tunteisiin nykypäivänä, myös terävä läpileikkaus nykyteatteriin ja nykyesitykseen.

– Kaikki teokset toteutetaan samaan tilaan ja tilaratkaisuun ja tekijät kommentoivat töillään myös tilaa. Lavastaja Antti Nikkinen ja valosuunnittelija Mia Kivinen ovat suunnitelleet tilan visuaalisen ilmeen, joka on samalla oma itsenäinen teoksensa, sanoo tämän vuoden tutkimussuunnitelmaa laatinut Jonna Wikström.

Varsin rouheassa kolmen eri tilan kokonaisuudessa on yhdessä huoneessa keskeneräinen remontti ja puoliksi vaaleanpunaisella maalattu seinä. Toinen tila on täynnä peilejä, jokaisen peilin ympärillä on valo. Kolmannessa, entisessä squash-hallissa, on seinälle töhritty kirkkoveneitä ja jätetty sinne tennisvalvojan tuoli.

Todellisuuden tutkimuskeskus on koonnut riveihinsä intohimoisia nykyteatterin tekijöitä, tutkijoita ja esitystaiteilijoita jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhdistys perustettiin vuonna 1998. Aluksi se toimi Kallion Teatteri -nimisenä ja keskittyi toiminnassaan paikalliseen yhteisötaiteeseen Helsingin Kallion kaupunginosassa. Vuonna 2001 yhdistys muutti pois Kalliosta, laajensi näkökulmansa paikallisesta universaaliksi ja vaihtoi nimensä Todellisuuden tutkimuskeskukseksi.

– Tänä vuonna keskitymme tunteisiin. Idean äiti on dramaturgi ja ohjaaja Katariina Numminen. Tunteet kiinnostivat meitä, koska ne ovat jo pieniä esityksiä itsessään. Miten esiintyjä voi päättää, mitä tunnetta esittää ja mitä haluaa yleisön tuntevan? Miten vaikkapa media määrää tunteitamme?

Mutta eivätkö nuo ole sellaisia asioita, joita näyttelijät muutenkin harjoittelevat?

– Varmasti jossakin määrin, mutta harvemmin näin spesifisti problematisoiden. Järjestimme tunnetyöpajoja keväällä, mm. yhteisöllisen tunnetyöpajan, tunteen ja eleen suhdetta tutkineen työpajan. Paloittelimme tunnetta tarkasti.

Kevään demoissa ja työpajoissa syntyi myös ituja syksyn esityksiin. Esimerkiksi Wikström työsti omaa, alkoholismista kertovaa esitystään niissä eteenpäin.

Wikströmin Omatunto-esitys saa ensi-iltansa 9.11. Se on esitys tunteiden ja juomisen suhteesta; ihminen juo tunteisiin ja juominen aiheuttaa tunteita. Hänen teoksensa syntyy suurelle työryhmälle, ja hän on ehtinyt kypsytellä sitä jo puolitoista vuotta.

– Valitsimme jäsentemme ja ulkopuolisten tekijöiden esitysehdotuksista toteutettaviksi myös Anna-Mari Karvosen voimakkaan fyysisen Randomly seeking Giselle -esityksen sekä Titta Halisen konserttia ja leirinuotiotilannetta muistuttavan Take away al-muna -estradiesityksen.

Tuire Tuomiston masennuksesta kertova Yksinäinen ratsastaja nähtiin jo syyskuussa. Ihmiset löysivät sen hyvin, vaikka Wickström sanoo jännittäneensä etukäteen, viitsiikö kukaan lähteä Lauttasaareen.

Keväällä alkanut klubitoiminta jatkuu myös syksyllä. Tunteet-klubien teemoiksi ovat valikoituneet muun muassa häpeä ja rakkaus.

– Ryhmäämme on pidetty sisäänpäin lämpiävänä ja halusimme Dubrovnikissa järjestettyjen klubien myötä avautua enemmän yleisölle.

Ajatuksena on tuoda klubeille demoja, keskeneräisiä ja prosessissa olevia teoksia. Tekijät voivat testata teoksiaan ja toisaalta yleisö saa tietoa ryhmän työtavoista.

– Tekijät ovat kuitenkin arkoja tuomaan mitään keskeneräistä näytille, vaikka aina toivotaan, että sellaiseen olisi enemmän mahdollisuuksia.

Joulukuun puolessavälissä tunteet-vuosi huipentuu loppufestivaaliin.

– Ja ai niin. Jatkamme katuteatteria Shakespearen Richard III:n ensimmäisen näytöksen toinen kohtaus löytää jälleen tiensä Helsingin kaduille, tällä kertaa Kallioon.

Tiedot

Anna-Mari Karvonen, Heidi Lind, Masi Tiitta:
Randomly seeking Giselle

Tunteet–esityssarjan 2. osa.

ENSI-ILTA 20.10.2009
MUUT ESITYKSET 22.10./23.10./24.10. ja 25.10. Esitykset klo 19.

Liput: 12 €/8 €.
Lippuvaraukset ja tiedustelut numerosta 0400-628555

Todellisuuden tutkimuskeskus, Nahkahousuntie 3 (5.krs)
Paikalle pääsee helposti keskustasta busseilla 21V, 65A ja 66A.

Suunnittelu ja toteutus: Anna-Mari Karvonen, Heidi Lind ja Masi Tiitta

Esiintyjät: Anna-Mari Karvonen, Heidi Lind ja Masi Tiitta

Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus