Julkaistu: 22.10.2009

Taloyhtiömusikaali

Teatteri Avoimien ovien Taloyhtiömusikaalissa näytetään, millaista komiikkaa piilee itse kunkin lähiympäristössä ja naapureissa.

Teatteri Avoimien Ovien Taloyhtiömusikaali tutustuttaa meidät joka talon perustyyppeihin. On insinööri Asko Luukkanen (Paavo Kerosuo), joka haluaa pitää hommat tarkasti järjestyksessä, on kovaääninen, määräilevä tyyppi Eppan Lipponen (Minna Kivelä), on marttyyrimäinen valittaja Johanna Simpola (Katriina Honkanen), on naisvieraidensa vesimaksuista laistava Mujer y Musica -yhtyeen muusikko Simo Kekäläinen (Ilkka Merivaara)...

Minna Koskelan käsikirjoittama ja ohjaama Taloyhtiömusikaali saa draamansa arkipäivän ärsyyntymisistä, juuri niistä detaljeista, jotka rikastuttavat tai sotkevat, näkökulmasta riippuen, jokapäiväistä elämäämme.

Yhtiökokouksissa ei ole sopuisaa. Käytävästä löytyy ulostetta ja lastenvaunuja. Pesutuvassa kokoustavat jäsenet päättävätkin pitää yhteishengen nostattamiseksi juhlat. Ja mikä tärkeintä, paremmat kuin muiden talojen juhlat. Koomista on, että yhteishengen nostattamiseenkin tarvitaan jonkinlaista kilpailutilannetta ja kyräilyä. Pelkkä yhdessäolo ei näytä riittävän.

Kaikki alkaa mennä alusta asti pieleen. Heti kärkeen syntyy kilpailu siitä, saako taloyhtiössä asuva hevari, Eppan mies Jysky Lipponen (Matti Onnismaa) tuoda bändinsä soittamaan vai hoitaako musiikkipuolen vuokralla asuva hippimäinen muusikko. Kumpikaan ei suostu perääntymään ja siten puheenjohtajan täytyy tehdä ratkaisu. Hän kutsuu ulkopuolisen konsultin apuun. Pienen budjetin juhlista alkaa paisua megalomaaniset, kun paikalle saapuu party-planneri Moda Virtanen (Matti Onnismaa).

Ihmissuhdekiemurat sekoittavat pakkaa entisestään, insinöörilläkin kun on heikot kohtansa erään tietyn, runoja kirjoittavan asukkaan suhteen. Ja tällä taas omat kiristysvaatimuksensa.

Musikaalissa suuressa osassa ovat tietysti laulut, musikaalimaisesti ihan tuosta vaan kokonaisuuteen putkahtavat luritukset, joiden säveltämisestä ja säestämisestä vastaa varmaotteisesti Maija Kaunismaa. Kaunismaan pehmeä ja vankka pianonsoitto ja taustalaulu antavat hyvän tuen näyttelijöiden sooloille, jota esitetään naiivisti tyypin karaktääriä painottaen. Musiikin skaalaan on saatu laajuutta aina räpistä, iskelmistä, hevistä ja vanhoista kunnon opereteista saakka, vaikka taidot ovatkin epätasaiset.

Taloyhtiömusikaali pelaa juonen ja paljastusten varassa, joten kaikkea ei ole syytä arvostelussa paljastaa. Näyttelijät tekevät reheviä tyyppejä, joissa yksityiskohtiinkin on satsattu. Kerosuon maaniseksi yltyvä insinööri on välillä suorastaan virtuoosimaiseen hölmöilyyn yltävää komiikkaa. Kivelä osaa lassauttaa kommenttinsa niin, että ne naurattavat. Onnismaa ja Merivaara vääntävät aikamoista pilaa muusikkotyypeistä. Honkasen luulosairas marttyyri on karrikoitu, mutta tunnistettava kaikkine huokailuineen ja kärsivine katseineen.

Näytteleminen soluu aika pakottomasti, sketsimäisen keveästi ja tekee Taloyhtiömusikaalista täysiverisesti viihdyttävää. Hienovireisyyttä ja kovin omaperäisiä ohjausratkaisuja kokonaisuuteen ei rakennu. Sen sijaan musikaalin kliseitä ohjauksessa käytetään ilkamoivasti.

Lopussa on pari liiankin villiksi yltävää juonenkäännettä, joihin olisi voinut hakea vähän omaperäisempää ratkaisua, Loppuhuipennus sen sijan on upea. Kerosuon insinöörimiehen monologi ei enää ole vain hauska, vaan myös hyvin riipaiseva. Huumorin alla vaikuttaa Taloyhtiömusikaalissa mukana enemmänkin kuin vain häivähdys vakavuutta. Yhä useammin uutisoidaan siitä, miten vaikeaa suomalaisten on kestää naapureitaan ja miten pienistä asioista syntyy varsinaisia sotia.

Tiedot

Taloyhtiömusikaali

Ohjaus Minna Koskela
Musiikki Maija Kaunismaa
Lavastus ja puvut Kristiina Saha

Rooleissa Katriina Honkanen, Maija Kaunismaa, Paavo Kerosuo, Minna Kivelä, Ilkka Merivaara ja Matti Onnismaa

Esityksen kesto 2 h 20 min. Esityksessä on väliaika.

Esitykset: 20.10, 21.10, 23.10, 4.11, 20.11, 24.11, 25.11, 27.11, 28.11, 4.12,
8.12, 9.12.2009