Julkaistu: 29.10.2009

Liikkeellä marraskuussa 2009

Liikkeellä Marraskuussa -festivaalilla tutkitaan teatterillisen esittämisen tapoja burleskin, vaudevillen ja yleisen liioittelun avulla.

Kuusi marraskuun alun iltaa, viisi teosta. Siinä Liikkeellä Marraskuussa –festivaalin tämänvuotinen tarjoilu. Keskenään erilaisia teoksia yhdistää esiintymisen ja sen konventioiden pohdiskelu.

Tapahtuman taiteellinen johtaja Ari Tenhula toivottaa kaikenlaisen yleisön nauttimaan esityksistä.

- Tänä vuonna festivaalilla tutkitaan teatterin traditioita, esiintyjien ja yleisön välitöntä suhdetta, naurunalaisuutta ja esimerkiksi kulttuuristen eleiden tunnistettavuutta. Nämä ovat ajankohtaisia asioita, sillä erityisesti puheteatteri muuttuu hitaasti. Tämä on viikko täynnä inspiroivaa nykykulttuuria.

Festivaalin kansainvälinen pääteos on Mathilde Monnierin ja La Ribotin yhteisesitys Gustavia. Teoksessa kaksi pitkään tahollaan työskennellyttä naista pohtii naiseutta. He ovat kysyneet itseltään, miten naisen tulee olla näyttämöllä, ja mitä katsojille paljastaa. Välineenä he käyttävät burleskin teatterin traditioita, kääntävät rooleja, puhuvat liikaa ja mykistyvät.

La Ribot on espanjalaissyntyinen, Sveitsissä asuva performanssitaiteilija, joka on kerran aikaisemmin vieraillut Liikkeellä Marraskuussa -festivaalilla. Paljolti alastomuuteen perustuva sooloteos oli vaikuttava ja ajatuksia herättävä. Mathilde Monnier ranskalainen nykytanssikoreografi, joka työskentelee Montpellierin tanssikeskuksen johtajana ja koreografina. Taiteilijoiden yhteistyö on näin myös kahden genren yhteistyötä.

Festivaalin kotimainen kantaesitys on Eeva Muilun ja Milja Sarkolan yhteinen teos Ihmisen asussa. Pitkään yhteistyötä tehneet tanssija-koreografi ja teatteriohjaaja tutkivat alastomuutta ja hämmennyksen äärellä olemista.

Teoksen esitysaika jatkuu festivaalin jälkeen marraskuun loppuun saakka Zodiak – uuden tanssin keskuksessa. Erikoisnäytöksessä 20.11. myös yleisön toivotaan riisuvan itsensä alastomiksi.

Kiasma-teatteri on mukana kahden teoksen esityspaikkana. Antonia Baehr nauraa 70 minuuttia teoksessaan Laugh. Festivaalin taiteellinen johtaja Tenhula lupaa naurun tarttuvan.

- Nauraminen on todella fyysinen tapahtuma. Se tarttuu katsojiin, hän sanoo.

Toinen Kiasmassa nähtävä esitys on bulgarialaissyntyisen Ivo Dimchevin soolo Lili Handel. Hollannissa asuva Dimchev on estraditaiteilija, joka tutkii teoksessaan normikäyttäytymistä ja diivailua. Teos sai viime vuonna ranskalaiskriitikoilta vuoden paras esitys –palkinnon.

Festivaalin viides teos Running Sushi nähdään Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskuksessa vain yhden kerran. Itävaltalaisen Chris Haringin teos kahdelle tanssijalle kuvaa parisuhdetta kuvataiteen pohjalta. Tanssijat ovat sarjakuvamaisia miimikkoja, joiden eleet ovat tietoisen kaksiulotteisia ja stereotyyppisiä.

- Kaikki viisi esitystä ovat helposti lähestyttäviä. Niitä voi avoimin mielin tulla katsomaan. Viestit eivät ole piilotettuja vain ammattilaisille avautuvia asioita, vaan jo pinnalta näkee paljon, syvemmältä vielä enemmän, Tenhula sanoo.

Tiedot

Liikkeellä marraskuussa 2009

Ohjelma

Tiistai 3.11.2009
Mathilde Monnier & La Ribot : Gustavia klo 20:00 Stoa

Keskiviikko 4.11.2009
Ivo Dimchev: Lili Handel klo 18:00 Kiasma-teatteri
Mathilde Monnier & La Ribot : Gustavia klo 20:00 Stoa

Torstai 5.11.2009
Ivo Dimchev : Lili Handel klo 18:00 Kiasma-teatteri
Eeva Muilu & Milja Sarkola : Ihmisen asussa klo 20:00 Zodiak

Perjantai 6.11.2009
Chris Haring / Liquid Loft : Running Sushi klo 20:00 Stoa
VAIN YKSI ESITYS!

Lauantai 7.11.2009
Antonia Baehr : Laugh klo 18:00 Kiasma-teatteri
Eeva Muilu & Milja Sarkola : Ihmisen asussa klo 19:00 Zodiak

Sunnuntai 8.11.2009
Eeva Muilu & Milja Sarkola : Ihmisen asussa klo 15:00 Zodiak Antonia Baehr:Laugh klo 18:00 Kiasma-teatteri