Julkaistu: 15.10.2009

Days of Disco

Nykytanssiteoksessa muistellaan diskomusiikin rantautumista Suomeen kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Uusi musiikki- ja tanssityyli disco tuli Suomeen, kun koreografi Jyrki Karttunen oli noin kymmenvuotias. Abba soi kaikkialla ja ihmiset pakkautuivat jumppasaleihin opettelemaan, kuinka tanssia yksin tanssilattialla. Nyt Karttunen palaa discon tunnelmiin uudessa teoksessaan Days of Disco.

- Disco ja tuo aika kolmekymmentä vuotta sitten on minulle inspiraatio, josta pyrin luomaan ’ilmiön anatomiaa’.

Karttusen mukaan jokaisella tuohon aikaan eläneellä on mielikuva vaikkapa Abban Dancing Queenista. Hän on kerännyt muistoja, videoinut tanssitapoja ja kuunnellut hyräilyjä eri puolilla Suomea. Videoilta hän sanoo katsovansa, miltä ihmiset näyttävät tanssiessaan, kuunnellessaan tai vain miettiessään discoa. Tunteiden ääripäät rakkaudesta inhoon välkähtelevät kasvoilla.

Teos ei pyri olemaan rekonstruktio 1970 -luvusta, vaan enemmänkin nykyaikaa. Karttunen sanoo tehneensä sitä ajankohtaisella otteella 45 –minuuttia –ohjelman tyyliin.

- Tässä on sellainen pseudo-dokumentaarinen ote. Niissä vuosissa 1975-1980 oli jotain jännää, sen huomaa siitä, että nykynuoretkin tekevät esimerkiksi sen ajan musiikeista remixejä. Silloin Suomessa oli yksi ajatus, yksi televisio, josta kaikki katsoivat lauantaitansseja samalla kellonlyömällä. Vasemmistolaisuus oli pinnalla, samaan aikaan sellainen jotenkin porvarillinen glitter –estetiikka nosti päätään. Glitter oli jotain, jota tapahtui ”suuressa maailmassa”. Ja samaan aikaan se kuitenkin oli arkista, kaikkien jakamaa.

Karttunen on herkästi elämää ja ympäröivää maailmaa tutkiva ja kommentoiva koreografi. Hänen teoksissaan on usein varsin selvännäköistä elämän huumoria, jonka ansiosta teosten tunnelma on usein lämmin, humoristinen ja elämänmyönteinen.

Maailmankuvauksessa näkyy myös noloja tilanteita, vaikkapa, kun joku koettaa tanssia tanssilattialla avuttomana silmätikkuna.

- Kuulun ensimmäiseen sellaiseen sukupolveen, joka ei osaa paritansseja. Alkuvuosina ihmiset eivät myöskään tienneet, miten discoa tanssitaan. He kaipasivat mallia, ja niinpä tanssiminen oli formaalia. Silloin oli tarkasti määritelty, kuinka varpaiden piti koskettaa kantapäitä sivulle mennessä ja niin edelleen. Ehkä monet kokivat kauhua, sillä yhtäkkiä ei ollut ketään, joka johtaa tanssia.

Nykytanssiteoksessa discon askeleet sekoittuvat Karttusen omaan tapaan liikkua. Tällä kertaa koreografin rinnalla näyttämöllä nähdään Anne Hiekkaranta, Mikko Paloniemi ja Ville Oinonen. Kenties yllättävästi teoksen musiikkina ei kuulla niitä vanhoja discohittejä. Hitit ovat mukana ainoastaan hyräiltyinä ja muisteltuina. Niiden sijaan Tuomas Fränti säveltää teokseen uutta musiikkia diskohengessä.

Tiedot

Jyrki Karttunen: Days of Disco

Koreografia ja konsepti: Jyrki Karttunen
Tanssijat: Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Ville Oinonen, Mikko Paloniemi
Valosuunnittelu: Kimmo Karjunen
Äänisuunnittelu: Tuomas Fränti
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Ensi-ilta 23.10.2009 klo 19 Stoa, Itäkeskus (Turunlinnantie 1)
Muut esitykset
25.10.2009 klo 15
26.10.2009 klo 19
27.10.2009 klo 15
29.10.2009 klo 19
30.10.2009 klo 19
31.10.2009 klo 19
Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 29.10.