Julkaistu: 08.10.2009

Closer to Heaven

Sanna Myllylahden tanssiteoksessa ponnistellaan lattian tasosta kohti korkeita päämääriä.

Lähemmäksi taivasta, joskin kuvaannollisesti. Uudessa teoksessaan Closer to Heaven koreografi Sanna Myllylahti haluaa tuoda esiin ikuisuuskysymyksiä elämän kulusta, johon kuuluu jatkuvaa yrittämistä ja ponnistelua.

- Teos ei nimestään huolimatta esitä taivasta, vaan rimpuilua, yleistä yrittämistä kohti jotakin. Koen, että ihmiset pyrkivät kohti päämäärää, mutta loppujen lopuksi sitä päämäärää ei olekaan olemassa. Elämässä ei loppujen lopuksi pääse kovin korkealle: lapsi pyrkii nousemaan ylös, mutta vanhuus painaa takaisin alas.

- En ajattele teosta uskonnollisena, mutta kun omat voimat loppuvat, minäkin ajattelen, että on joku korkeampi voima. Ajatus on hieno, vaikka toivoton.
Koreografin mukaan tanssilla ei voi sanoa asioita kovin tarkasti. Sen sijaan hän uskoo liikkeen voiman ja liikemateriaalin rakenteen tuovan esiin ajatuksia ja tunteita.

Katsojilta hän pyytää fyysiseen kokemiseen antautumista. Tärkeintä on läsnäolo, hetken jakaminen ja kokeminen.

- Tanssiteosta ei mielestäni tarvitse käsittää, se täytyy kokea. Toivon, että katsoja kokee teokseni mahallaan, ei aivoillaan. Kuljetaan yhdessä johonkin olemassaolon tilaan, jaetaan teokseen kuluva pieni hetki ja annetaan fyysisyyden viedä. Yritetään yhdessä ymmärtää elämää, sillä siitä ei voi ottaa lomaa.

Sanna Myllylahti on toistakymmentä vuotta ulkomailla asunut koreografi, opettaja ja tanssija, jonka uutuusteos Closer to Heaven saa ensi-iltansa Zodiakissa 13.10.2009. Hän kasvoi Kajaanissa, jossa musiikkiluokan oppilaana harrasti myös tanssia. Hän muutti 1990-luvun alussa ulkomaille, aluksi Ruotsiin, sitten Hollantiin. Valmistuttuaan Amsterdamin teatterikoulusta 1995 hän on työskennellyt tanssijana, opettajana ja koreografina ympäri Eurooppaa. Ensi vuoden alusta hän on Teatterikorkeakoulun tanssin laitoksen nykytanssin lehtori.

Tanssijat Hanna Ahti, Elina Häyrynen, Meri Pajunpää, Orfee Schuijt ja Soile Voima joutuvat koville Myllylahden liikkeitä toteuttaessaan. Myllylahti toteaa tyylinsä olevan uuvuttavaa, ja tanssijoiden joutuvan tanssimaan fyysisen sietokykynsä rajoilla. Tanssijat ovat hänen mukaansa viisi fyysistä, keskenään erilailla voimakasta nuorta naista, jotka osaavat toteuttaa tehokasta, lattiaa hyväksi käyttävää nykytanssia.

- Lähtökohtani on, että ihminen on tosi kaunis ahdingossa, kun hän joutuu taistelemaan. Niin myös nämä tanssijat ovat kauniita toistaessaan vaativaa liikemateriaaliani.

Tiedot

Sanna Myllylahti: Closer to Heaven

KOREOGRAFIA JA KONSEPTI Sanna Myllylahti
TANSSIJAT Hanna Ahti, Elina Häyrynen, Meri Pajunpää, Orfee Schuijt ja Soile Voima
VALOSUUNNITTELU Niko Kurola

ENSI-ILTA 13.10.2009 klo 19
Zodiak – uuden tanssin keskus

Muut esitykset
15.10.2009 klo 19
17.10.2009 klo 19
18.10.2009 klo 15
20.10.2009 klo 19
21.10.2009 klo 19

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 15.10.

Liput 17/10 e