Julkaistu: 15.09.2009

Pietarilainen teatterisesonki

Ensi viikolla helsinkiläisille tarjoutuu mahdollisuus sukeltaa pietarilaiseen näyttämötaiteeseen, kun Euroopan pääkaupunkeja kiertävä Pietarilainen teatterisesonki saapuu Helsinkiin 22.-27.9.

Pietari – metropoli täynnä kulttuuria – on vain lyhyehkön junamatkan päässä Helsingistä. Mutta harva tietää kaupungin teatteritarjonnasta muuta kuin Bolshoi-teatterin turisteille suunnatut esitykset. Pietarilainen teatterisesonki muistuttaa kulttuurikaupungin monipuolisuudesta ja omaleimaisuudesta.

- Mielestäni Pietarilaisen teatterisesongin esitykset antavan aika totuudenmukaisen kuvan Pietarin teatterista, mutta kieltä taitamattomille soveltuvassa paketissa. Eli ne neljä esitystä, jotka nähdään Helsingissä, eivät ole niin sanaan sidottuja, sanoo venäläisen teatterin ja Pietarin kulttuurielämän tuntija Helena Meloni.

Neljä kiertueelle valittua esitystä ovat olleet erittäin suosittuja Pietarissa. Esimerkiksi Pietarin valtiollisen akateemisen Lensovet-teatterin tulkinta Eric-Emmanuel Schmittin Oscar ja Mamma Roosa -teoksesta sai ensi-iltansa joulukuussa 2004 ja se kerää edelleen täydet katsomot. Esitys palkittiin Venäjän tärkeimmällä teatteripalkinnolla eli Kultaisella naamiolla.

- Pääosan esittäjä Alisa Freindlih on Venäjän tunnustetuimpia ja taitavimpia näyttelijöitä ja tähän esitykseen on mahdotonta saada Pietarissa lippuja.

Melonin mielestä neljän esityksen kokonaisuus murtaa myös ennakkoluuloja. Hänestä useimmiten luullaan, että venäläinen teatteri on vahvaa puhedraamaa. Nyt joukossa on kuitenkin esimerkiksi Pietarin valtiollisen Prijut komedianta -draamateatterin tulkinta Arthur Schnitzlerin Pieretten morsiushunnusta, joka esitetään pantomiiminä, klovneriana, tanssina ja vain osittain psykologisen näyttelijäntyön kautta. Uusi muotokieli yhdisty Venäjällä suosittuun teokseen.

- Schnitzleriä tehdään Venäjällä paljon, muttei juurikaan Suomessa, hyvä, että nyt täällä voi nähdä sitä.

Melonin mukaan Pietarissa vaalitaan klassikkoja ja taiteessa arvostetaan perinnettä, esimerkiksi Moskovassa ohjelmisto on modernimpi ja kokeilevampi. Uudet muotokokeilut eivät ole niinkään pietarilaisen teatterin vahvuuksia, sen sijaan vahva näyttelijäntyö ja tradition tuntemus ovat sille leimallisia.

- Kuitenkin uusiakin innovaatioita syntyy. Esimerkiksi Hauskanpidon aika eli time for fun -esitys, joka on pietarilaisen visuaalisen, käsillä tehtävän ”hand made”-teatterin luomus syntyy käsistä ja niillä luoduista muodoista. Aivan omintakeisen tyylin on kehittänyt nuorten tekijöiden joukko.

Venäjällä teatteriesitykset pysyvät ohjelmistossa vuosia, jopa yli kymmenenkin vuotta. Suurin osa teattereista on laajan ohjelmiston repertuaariteattereita, joissa jollain esityksellä saattaa olla kaksi esitystä kuukaudessa. Suomessa usein periodi kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen esitys katoaa. Esitys elää Venäjällä kauemmin ja siitä keskustellaan enemmän.

- Venäläinen kulttuuri on hyvin klassinen ja konservatiivinen omalla tavallaan. Esimerkiksi kirosanojen puhuminen teatterin näyttämöltä on venäläisille vaikeaa tai ainakin pohdinnan paikka. Mutta toisaalta siellä käydään kiivasta kulttuurikeskustelua muun muassa tiedotusvälineissä. Sellainen älyllinen vilkkaus puuttuu Suomesta.

Venäjällä taiteentekijöillä voi olla kova itsesensuuri, mutta Meloni sanoo, että suomalaisilla on ihan samanlainen sensuuri, se vain on eri paikassa.
Meloni haluaa nostaa esiin myös myöhemmin syksyllä Russian seasons -festivaalilla nähtävän Tuhkimon, jossa on Rossinin musiikki.

- Pietari on hienosti nyt Helsingin teatterisyksyssä läsnä!

Roskaa ja vulgääriä tehdään paljon myös Venäjällä. Meloni ei pidä Venäjää teatterin ihmemaana. Kuitenkin Pietarilaisen teatterisesongin esitykset muistuttavat siitä, että pienen junamatkan päästä löytyy vireä kulttuurin metropoli, joka ei sorru juoksemaan tyhjien uutuuksien perässä.

- Venäläisen teatterin perinteissä on paljon hyvää, josta versoo välillä myös uusia keksintöjä.

Tiedot

Pietarilainen teatterisesonki

24.9 - 27.9.2009
Savoy-teatterissa

24.9. Lensovet-teatteri: Oscar ja Mamma Roosa
25.9. N.P.Akimovin komediateatteri: Pelurit
26.9. Prijut Komedianta-draamateatteri: Pierretten morsiushuntu
27.9. Hand Made: Hauskanpidon aika eli Time for Fun

Lisäksi esillä J.S. Demmenin marionettiteatterin nukkenäyttely: Eurooppalaiset ja venäläiset klassikot pietarilaisen nukketeatterin esityksinä.