Julkaistu: 30.09.2009

Astrid Swan

Laulaja-lauluntekijän kolmas albumi Better Than Wages vakuuttaa kappaleillaan mutta jättää toivomisen varaa tarinoiden suhteen.

Vuonna 2005 Poverina levyllä soolouransa aloittanut Astrid Swan tuntuu pitävän kameleonttimaisesta tavasta työstää musiikkiaan. Esikoisalbumin pianovetoisesta ja orkestroidusta tummahkosävyisestä materiaalista ei ole uusimmalla levyllä jäljellä kuin nyansseja Swanin äänessä. Toinen pitkäsoitto Spartan Picnic (2008) raotti revittelevämmällä tyylillään uutta sivua Swanin tuotannon kohdalla, ja nyt Better Than Wages kirjaa oman lukunsa Swanin julkaisuhistoriaan.

Kuusivuotiaasta lähtien pianoa soittaneen Astrid Swanin (s. 1982, oikealta nimeltään Astrid Joutseno) instrumenttirepertoaariin kuuluvat myös klarinetti ja kitara. Vahva musiikkitausta on jalostunut Better Then Wages -levyllä taidoksi kirjoittaa napakoita kappaleita. Kahdentoista raidan kokonaisuus on helposti lähestyttävä ja edeltäjiään rennompi pop-levy, jossa Swanin sointiin tuo uuden lisän yhtye The Drunk Lovers. Rumpali Niko Votkin, basisti Arvi Hasu ja länsinaapurista lainattu kitaristi Coma Svensson muodostavat bändin, jonka kanssa Swan tahtoi studioon työstämään kirjoittamia kappaleitaan. Taustavoimana ja toisena tuottajana levyllä on tälläkin kertaa häärinyt Swanin Treeball -yhtyekumppani Nick Triani.

Better Than Wages -albumilla Swanille ominaisen pianon on syrjäyttänyt kitara ja kautta kappaleiden osana hakkaa syntetisaattori. Lopputulos kuulostaa ristiriitaisesti tutulta ja silti uudelta. Se, kuinka paljon kappaleissa on Swania ja kuinka paljon The Drunk Loversia lienee asia, johon vastauksen tietävät vain asianosaiset. Mainittakoon kuitenkin, että Swan ei ole liittynyt osaksi bändiä, vaan toimii edelleen omana yksikkönään.

Päällimmäisiksi melodioiksi ensikuuntelulla jäävät mieleen hyvällä tavalla hyökkäävät Your Bitches ja 2000-2010 (I’m Not Even 30), joista varsinkin jälkimmäinen tarttuu pikaliiman lailla. Swan tuntuu ymmärtäneen, ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen hyvien pop-kappaleiden kirjoittamisessa. Selkeys ja tarttuvuus ovat avainsanoja Better Than Wagesia kuunnellessa. Sitä vastoin levyn sanoitukset tuntuvat pieneltä pettymykseltä.

Vaikka albumin yleishenki on rakennettu tietoisesti perinteisellä pop-kappalemuotin keveydellä leikitteleväksi, toivoisi lyriikoiden kuitenkin osuvan maaliin tunnetasolla. Nyt niitä leimaa ikävällä tavalla kertakäyttömaku, esimerkkinä kappale Status Update. Maailmasta tehdyt huomiot ovat kovin ponnettomia ja yllätyksettömiä (Finland in November) ja samastumispinta on pelattu varman päälle (Goodbye/Goodnight ja 2000-2010 (I’m Not Even 30)). Swan tuntuu kulkeneen nyt suojattua reittiä sanoituksiensa suhteen, avoimuus on vähän hukassa, mikä harmittaa näin vahvan ja lupaavan kotimaisen artistin tapauksessa.

Astrid Swan & The Drunk Lovers kiertää parhaillaan kotimaassa ja tähtää ensi vuoden alussa ulkomaisille areenoille. Helsingissä Tavastialla 14.10. nähdään Astrid Swanin lisäksi Cats On Fire.

Tiedot

Astrid Swan

Tavastialla 14.10.2009
Liput 11 €/12 €

Astrid Swan:
Better Than Wages
(Johanna Kustannus 2009)