Julkaistu: 17.09.2009

And the line begins to blur

Koreografi Susanna Leinonen tutkii uutuusteoksessaan yksilön ja yhteisön suhdetta.

Lokakuun alussa ensi-iltansa saava koreografi Susanna Leinosen kymmenes tanssiteos And the line begins to blur kertoo yksinäisyydestä keskellä yhteisöä. Leinonen tutkii ryhmän sisäisiä jännitteitä ja ihmisten keskelläkin syntyvää ulkopuolisuuden tunnetta.

- Minulle tunteet ovat aina tärkeitä, tässä teoksessa pohdin maailman mustavalkoisuutta ja sellaista vähän pihalla olemista, Leinonen kertoo kaksi ja puoli viikkoa ennen ensi-iltaa.

Leinonen on Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta valmistunut tanssija ja koreografi, joka nousi tanssikentän tietoisuuteen ensi teoksellaan Ei kukaan, vain ystäväsi. Teos sai ensi-iltansa Bagnolet–koreografiakilpailun Suomen katselmuksessa vuonna 2000. Siitä lähtien vaativaa, osittain klassisen baletin tekniikkaan nojaavaa liikekieltä luovaa Leinosta on seurattu mielenkiinnolla ympäri maailmaa, viimeksi kesällä kiertueella Koreassa.

And the line begins to blur on Leinosen ja säveltäjä Kasperi Laineen kuudes yhteinen työ. Yhdessä he ovat sopineet tyylistä, kestosta ja kaarista, mutta liike ja musiikki kohtaavat vasta lähellä ensi- iltaa. Näin Leinonen pitää teoksensa tuoreena myös tanssijoille. Säveltäjä näkee tummansävyisen musiikkinsa tanssin liitettynä vasta näyttämöharjoituksissa.

- Haaveilemme ja odotamme valoisaa työtä, mutta se ei ole vielä tämäkään. Ehkä seuraava, tai sen jälkeen tuleva teos kertoo tunteista aiempia positiivisemmin.

Surrealistista maailmankuvaa luovassa teoksessa tanssivat Leinosen luottotanssijat Heidi Lehtoranta, Kaisu Hölttä, Laura Lohi sekä vastikään Teatterikorkeakoulusta valmistunut Elina Häyrynen. Kaksi ruotsalaista miestanssijaa, Eric Ernerstedt ja Patrick Bragnell, täydentävät ryhmän, jossa myös koreografi itse tanssii.

- Haluan aina mukaan uusia tanssijoita. Vaikka tuttujen tanssijoiden kanssa on hyvä tehdä töitä, uudet nimet tuovat aina uudenlaista intoa mukanaan.

Leinonen on harvasanainen ensi-iltaan tulevasta teoksestaan. Hän ei halua paljastaa omia ajatuksiaan, vaan haluaa katsojan löytävän omat tulkintansa.

- Pyrkimykseni on pitää katsoja hämmentyneenä ja kiinnostuneena. Toivon, että pystyn koskettamaan katsojaa tunnetasolla. Tarinat jokainen saa muodostaa mielessään.

Samassa illassa Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoassa nähdään Jouka Valkaman teos Tukikohta, jonka tulkitsee tanssija Jere Nurminen. Tukikohta sai ensi-iltansa Tanssivirtaa–festivaalilla Tampereella keväällä 2009, mutta sitä ei ole vielä esitetty Helsingissä. Tanssia siivittävät The Ink Spots, Nine Inch Nails ja Chris Isaak.

Tiedot

And the line begins to blur

Ensi-ilta 1.10.2009 Stoassa

Koreografia Susanna Leinonen
Musiikki Kasperi Laine
Valosuunnittelu Matti Jykylä
Pukusuunnittelu Erika Turunen
Tanssi Susanna Leinonen, Patrick Bragnell, Eric Ernerstedt, Elina Häyrynen, Kaisu Hölttä, Heidi Lehtoranta, Laura Lohi
Tukikohta
Koreografia Jouka Valkama
Musiikki The Ink Spots, Ninen Inch Nails, Chris Isaak
Valosuunnittelu Olli-Pekka Koivunen
Tanssi Jere Nurminen
Teksti Samuel Beckett
Esitykset 1.10.2009 klo 19/2.10. klo 19 /3.10./ klo 19/ 4.10. klo 15 ja 19