Julkaistu: 13.08.2009

Marbella!

Vuosaaren kesäteatterilaisten suurproduktio on pirtsakkaa, tasoltaan vaihtelevaa elämän havainnointia, lempeällä huumorilla. Ohjauksesta vastaa Erkki Saarela. Esitys on osa Vuosaaren kesäteatteriviikkoja.

Vuosaari on kaunis merellinen keidas Helsingin niemen jatkumossa, mutta sekään ei ole säästynyt globalisaation haasteilta. Idyllisiä rantoja himoitsevat sekä paikalliset että uusrikkaat, myös maahanmuuttajat ja turistit. Vuosaaressa toimii eläväinen kesäteatteriyhdistys, joka on rakentanut suurproduktion paikallisista tunnelmista, tyyliin sopien kepeän kesäisesti.

Häpeilemättä esitys on ristitty Marbellaksi Espanjan aurinkorannan mukaan. Pysyvää esiintymispaikkaa kaipaava kesäteatteriyhdistys on siirtänyt tilan puuttuessa esityksensä Vuotaloon. Modernin monitoimitalon kliinisyys syö tehoja perinteisen kesäteatterin tyyliltä, mutta tarjoaa sentään nykyaikaisen teatteritekniikan.

Marbellaa on rakennettu pitkään ja huolella. Ainakin 16 aktiivisen harrastajan lisäksi mukaan on saatu ammattimainen Vuosaarelainen käsikirjoittajakaarti Heikki Hietamies, Hanna Marjut Mannila ja Kaiho Nieminen. Runoa on tilattu Aulikki Oksaselta, musiikista vastaa Rekku Rechart ja ohjaajana häärii itse herra Buffo, eli Erkki Saarela. Ennakkotiedoissa lupaillaan episoditeatteria, joten paletti kokonaisuudessaan tuntuu kiinnostavalta. Kuinka sitten käy?

Suomalaiset rakastavat Elvistä. Näyttelijöistä on koottu mukava bändi, joka Rechartin johdolla tempaisee alussa Hound Dogin. Suomen Elvikseksi on saatu Teemu Partanen. Paino sanalla Suomen, sillä niin perussuomalaisesti ja hämmästyttävän liikkumattomasti Partanen Elvistään heittää. Rennompi ote ja svengi tekisivät hyvää ja niitä ripautellaan mukaan myöhemmissä biiseissä. Muuten esityksen musiikki on Rechartin soolokitarointia. Rautalanka soi kuulaan kauniina, riffit päättyvät maailman tunnetuimpaan melodiaan, joka tunnetaan myös rytmisenä koputuksena.

Musiikilliset välikkeet rytmittävät episodeina kulkevaa tarinaa. Tärkeänä lavastuksellisena elementtinä on kesäinen terassi, jossa sattuu ja tapahtuu. Merellinen tunnelma on tuotu mukaan toimivasti taustaprojisointeina.

Juoni on varsin kevyt ja kesäteatterimainen käsitellen lähinnä ihmissuhteiden koukeroita. Mm. Janina Roisko, Annika Laurén ja Anna Vuopala esittävät ”naisia hermoromahduksen partaalla” tilittäen ihmissuhteitaan ja odotellen turhaan palvelua terassilla. Tosha Einiö ja Pirina Aikio vipeltävät välillä oh verkkareissa toisiaan syyttelevänä pariskuntana. Jarmo Luodon esittämä Heikkonen on taas naisista pitävä taivaanrannan maalari ja vertaa Vuosaaren selkää naisen selkään.

Tanssiteatteri Raatikossakin toiminut Tuula Hyyryläinen esittää karismaattisesti lähetysseuran työntekijää, joka yllättäen kohtaa nuoruuden ihanteensa. Hysteeriseen pyöritykseen osallistuvat myös Aino Lavikainen ja Taina Parronen. Avuksi naisten hätään rientää hyvin Isä Mitron oloiseksi papiksi puettu Tuukka Lahtinen. Anita Viljamaan tulkitsema arvoituksellinen vanha lausuja pyörähtää välillä lavalla toistaen samaa repliikkiä.

Tarinoissa vilahtelee pieninä piikkeinä kommentteja Vuosaaren ongelmista, kuten kovasta asuntojen hintatasosta ja globalisaation haasteista. Jani Salo näyttelee mainiosti miestarjoilijaa, joka piutpaut välittää janoisista terassiasiakkaista. Lopulta Salo intoutuu lähes akrobaattiseen ja ironiseen Vuosaaren ylistyslauluun. Yhteiskunnallista kritiikkiä löytyy myös Lavikaisen ja Patrosen hienosti duona esittämästä kappaleesta Muukalainen, jonka on sanoittanut Aulikki Oksanen.

Paikallislehdessä ohjaaja Erkki Saarela toteaa avoimesti, että ryhmän taidot ovat vaihtelevia, mutta taitojen puutteen korvaa innostus. Yhdyn tähän täysin. Ei ihme, että esityksessä siteerataan itseironisesti Lauri Viidan runoa Kökkö. Esitys on hyvin hajanainen ja taitavammat näyttelijät erottuvat joukosta selkeästi. Tuula Hyyryläisessä näkyy suvereeni liikunnallisuus, samoin kuin Lavikaisen ja Patrosen työskentelyssä. Anna Vuopalassa taas on energistä kansankomediennen riemua.

Hajanaisuudesta ja suoranaisesta sekavuudesta huolimatta Marbellalla on ansionsa. Ensinnäkin se näyttää, miten tärkeää tekemisen riemua ja osallistamista harrastajateatteritoiminta tarjoaa. Kaikki ovat vilpittömästi mukana. Toiseksi esitys on hieno osoitus työpajamaisen tarkasta tekemisestä. Erkki Saarela on ennen kaikkea rytmin ja italilaisen teatterityylin, commedia dell´arten mestari.
Kaikesta näkee, että Saarela on paneutunut ohjaustehtävään pieteetillä. Hän on pedagogisesti tarjonnut etevämmille haasteellista, uuden tekniikan opiskelua, mutta pitänyt mukana myös vaatimattomammat taitajat. Farssi ei ole helppo laji, ja metodin opiskelu näkyy ryhmästä. Toivotaan, että Vuosaaren kesäteatterille löytyy kiinteä paikka, uusine haasteineen.

Tiedot

Vuosaaren kesäteatteri: Marbella!

OHJAUS: Erkki Saarela
KÄSIKIRJOITTAJAT: Heikki Hietamies, Hanna Marjut Marttila, Kaiho Nieminen
DRAMATURGI: Jani Manninen
ROOLEISSA: Tosha Einiö, Pirina Aikio, Jarmo Luoto, Tuula Hyyryläinen, Tuukka Lahtinen, Aino Lavikainen, Tanja Patronen, Janina Roisko, Annika Laurén, Anna Vuopala, Timo Loikkanen, Jani Salo, Anita Viljamaa, Nigest Berhe, Pirjo Raunio, Teemu Partanen
MUSIIKKI: Rekku Rechart + Jamrockers: Jarmo Luoto, Teemu Partanen, Jani Salo, Tanja Patronen, Aino Lavikainen, Annika Laurén
KOREOGRAFIA: Tuula Hyyryläinen, Aino Lavikainen, Tanja Patronen
LAVASTUS: Jarmo Luoto
VALOKUVAT: Luis Baudrand, Antti Kolli
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Anna Vuopala
TUOTTAJA: Aino Halonen

Ensi-ilta Vuotalossa 8.8.2009, esityksiä 21.8. saakka