Julkaistu: 11.08.2009

Maailmanmusiikkia huvilassa

Elokuisessa Tokoinrannassa kuullaan laaja kirjo musiikkia maailman eri kolkilta.

Juhlaviikkojen Huvila-teltan ohjelmistossa kuullaan edellisten vuosien tapaa maukas otanta kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä, joiden tyylilajit kattavat laajan skaalan. Tänä vuonna huomio kiinnittyy varsinkin kansainvälisiin nimiin, jotka saapuvat kolmelta eri mantereelta.

Intensiiviset musiikki-illat aloitetaan perjantaina 14.8. tangon rytmein argentiinalaisen Melingon johdolla. Rouheaäänisen Daniel Melingon tie kansainväliseksi tangotaituriksi ei liene se tavanomaisin, sillä mies aloitti muusikon uransa rockin parissa kitaristina ja saksofonistina. Sittemmin tämä usean perinteisen tangoinstrumentin mies on niittänyt mainetta varsinkin kotimantereellaan sekä Ranskassa. Melingon viimeisin albumi Maldito Tango ilmestyi vuonna 2008.

Samaa manteretta ja kieliryhmää edustavat kuubalaiset Sierra Maestra sekä Paquito D'Rivera.
Son-musiikin maailmanlähettiläänä 1980-luvun alusta asti toiminut Sierra Maestra on musisoinut jo yli 30 vuotta. Kotimaansa musiikkikentälle tärkeitä vaikuttajia sekä orkestereita tuottaneen yhtyeen muusikkokunta on vaihdellut vuosien myötä. Itse päätavoite, perinteisen changui-musiikkiin pohjautuvan kuubalaisen son- kansanmusiikin henkiinherätys ja jalostaminen ei ole kuitenkaan vaihtunut ajan saatossa.

Elokuvissa ja tv:ssäkin soineen Sierra Maestran ensimmäisen pitkäsoiton julkaisusta on kulunut 28 vuotta ja uusimman kokoonpanon viimeisin levytys Son: Soul of a Nation on vuodelta 2005. Huvilan lavalle nousee yhdeksänhenkinen ryhmä musiikillisena johtajanaan Alejandro Suárez Galarraga.

Lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia keränneen jazzin sekä klassisen musiikin moniosaaja Paquito D’Rivera vakuuttaa mittavalla kokemuksellaan. Saksofonin ja klarinetin ilmiömäisen soittotaidon lisäksi lapsesta asti musiikillista nerokkuutta osoittanut mies tunnetaan säveltäjänä.

Lapsuuden musiikkikokemuksiin pohjautuu myös Huvilan lavalla perjantaina 28.8. kuultavan malilaislaulajattaren Oumou Sangaren huikea ura. Yksinhuoltajaäidin kasvattama voimakasääninen Sangare alkoi hankkia perheelleen leipää pöytään jo viisivuotiaana laulamalla kaduilla. Onnellisten yhteensattumien kautta Sangare on noussut kotimaansa tunnetuimmaksi naisartistiksi. Juurevan, omaan Wassoulou-perimäänsä pohjautuvan musiikkinsa ja voimakkaiden, kantaaottavien sanoitustensa avulla Sangare on auttanut maannaistensa asemaa ja tehnyt kotimaataan tunnetuksi maailmalla. Alicia Keysin kaltaisten maailmantähtien kanssa konserttitilanteissa duetoineen Sangaren uusin albumi Seya ilmestyi viime helmikuussa.

Vahvoja tunteita ja niiden tulkintaa on luvassa myös toiselta naisartistilta, Buikalta. Concha Buika ammentaa niin guinealaisesta perimästään, Palma de Mallorcan flamenco-perinteestä sekä espanjalaisesta coplas-kansanlauluista sekoittaen tähän keitokseen jazzia ja soulia. Buikan kolmas pitkäsoitto Niña de Fuego on parhaillaan ehdokkaana vuoden albumiksi Latinalais-Grammyissa.

Korsikalta Huvilan estradille saapuu a cappella ryhmä A Filetta. Jean-Claude Acquavivan 13-vuotiaana perustama ryhmä laulaa kotisaarelleen ominaisella polyfonisella tekniikalla niin kansanlauluja, uskonnollisia hymnejä kuin omia sävellyksiään. Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana ryhmä on kiertänyt maailmaa ja julkaissut levytyksiä, joista uusimmalla mukana kuullaan myös soittimia.

Mielenkiintoista riemukasta musiikkirajojen kaatamista tapahtunee L´Orchestra di Piazza Vittorion toimesta tiistaina 18.8. Useista eri kansallisuuksista, amatööri- ja ammattimuusikoista koostuvan orkesterin sitoo yhteen kaikille tärkeä paikka, Rooman Piazza Vittorio. Alue tunnetaan monikirjavasta asukaskunnastaan, jossa syntyperäiset italialaiset ovat vähemmistönä. Kosketinsoittaja Mario Troncon unelmasta kasvoi multikulttuurinen elämän eri sävyjä musiikillaan välittävä yhtye.

Tiedot

Maailmanmusiikkia huvilassa

Huvila-teltan koko ohjelmisto ja lipputilanne osoitteessa
www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/huvila