Julkaistu: 20.08.2009

En lähde täältä salaa

Kaapelitehtaan Pannuhallissa soi ja pauhuu, kun viisikymmentä esiintyjää täyttää tilan Hanna Brotheruksen uutuusteoksessa En lähde täältä salaa.

Koreografi Hanna Brotherus on tunnettu taidostaan liikuttaa niin ammattitanssijoita kuin kaikenikäisiä harrastajaliikkujiakin. Tällä kertaa hänen käsissään esityksen taikaa tuottaa kolme tanssin ammattilaista ja viitisenkymmentä Koiton laulu –kuoron laulajaa.

Esitys muodostuu tunnelmista ja mielikuvista, joita Brotherus syöttää katsojille jatkuvana virtana. Arjen sankarit liikkuvat kaduilla ja toreilla, tapaavat toisiaan tai kuljeskelevat yksinään. Esiintyjät luovat myös lavasteet paljaaseen tilaan. Karoliina Koiso-Kanttila on puvustanut ryhmän ikään kuin arkivaatteisiin, jotka toistavat maanläheisiä värejä. Valot ovat Mika Haarasen.

Tanssijat Hanna Korhonen, Maria Nurmela ja Laura Vesterinen tanssivat taitavasti ryhmänä ja yksinään koreografin eloisaa liikekieltä. Sopivat partnerit löytyvät laulavista, hyvin läsnä olevista miehistä. Välillä suuri naisryhmä yltyy tanssimaan villisti. Kaikista persoonallisista esiintyjistä erityisesti kiinnostukseni kiinnittää Laura Vesterinen, vasta tänä vuonna Teatterikorkeakoulusta Tanssitaiteen maisteriksi valmistunut vahva tanssija.

Herkän tunnelman korkeaan ja kaikuisaan Pannuhalliin luo teoksen vaihteleva äänimaisema. Kaiken kuorolaisten ja tanssijoiden tuottaman musiikin on säveltänyt ja johtaa Reijo Aittakumpu. Neliäänisen kuoron äänet soivat suuren tilan joka sopukassa, niin että välillä on pakko kummastella, laulaisiko osa kuorolaisista jossakin katonrajan parvella. Moninainen laulu muodostuu taitavasta äänenkäytöstä, aika ajoin laulussa kuuluu kuin sanoja, mutta ei, niistä ei sittenkään ainakaan suomen sanoja löydy. Aittakumpu käyttää eri äänen laulajaryhmiä hienosti, bassojen laulu jytisee kohti katsojia, sitten naisten heleät äänet lentävät tilassa. Yhdessä äänet soivat luoden aivan oman maailmansa betoniseen tilaan.

Kaikki viisikymmentä esiintyjää on näyttämötilassa koko noin tunnin kestävän esityksen ajan. Tanssijat laulavat, laulajat liikkuvat. Suuresta kuorosta löytyy useita lahjakkaita tanssijoita, joiden harrastuneisuus näkyy. Kaikista esiintyjistä Brotherus loihtii täysin ammattilaisia. Heikkoa lenkkiä ei näy.

Ryhmä seisoskelee kuin metroasemalla, toisiaan tarkkaillen. Seuraavassa hetkessä he ovat kuin johtajansa perässä kulkeva valittu kansa, joka muuttuukin keskitysleirin vankiryhmäksi matkalla kaasukammioon. Kun he seisovat jonossa seinän vierelle kuin leipäjonossa, odotan Nälkämaan laulun kajahdusta.

Iloisiakin tilanteita esityksessä on. Ryhmä makaa maassa hekottaen ja on kuin valtaisa meri velloisi iloisesti. Heleä-ääninen nainen laulaa dun-dun-duu, pitää miehen kädestä kiinni ja juoksee onnellisena ympyrää. Elämä heittelee, se tulee selväksi. Yhdessä toisten kanssa sen voi kuitenkin kulkea pystypäin ja jokaisesta päivästä nauttien.

Tiedot

En lähde täältä salaa

Koreografia: Hanna Brotherus

Musiikki ja kuoron johto: Reijo Aittakumpu

Esiintyjät: Hanna Korhonen, Maria Nurmela, Laura Vesterinen ja Koiton Laulu

Lavastus ja pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila

Valosuunnittelu: Mika Haaranen

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Koiton Laulu ja Hanna Brotherus

Ensi-ilta 19.8.2009 klo 19 Pannuhalli, Kaapelitehdas

Muut esitykset
20.8.2009 klo 19
21.8.2009 klo 19 (LM)
23.8.2009 klo 19 (LM)
25.8.2009 klo 19
26.8.2009 klo 19
27.8.2009 klo 19
28.8.2009 klo 19

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 26.8.