Julkaistu: 04.06.2009

Yhteispiha 2009

Arabianranta viihdyttää jälleen asukkaitaan ja toivottavasti myös kauempaa tulijoita persoonallisella festivaalilla, jonka järjestää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Luvassa on monenlaisia tapahtumia, yhteisölliset iltamat ja historiallinen vaellusdraama Kustaanpolku.

Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijat ja teatterintekijät kutsuvat jälleen katsojia läheltä ja kaukaa Yhteispihalle 5- 18.6. näkemään ja kokemaan.

Arabianrannan kesäteatterista alkanut tapahtuma on laajentunut festivaaliksi, jonka tarjonnasta löytyy mielenkiintoisia täkyjä ja rentoa yhdessäoloa. Ensin kuitenkin tärkeä tieto varsinaisesta tapahtumapaikasta. Yhteispihaa ei tänä vuonna järjestetä aivan Arabianrannassa, vaan konkreettisesti pihalla.

- Kesäteatterin kiintopiste, Villa Arabeski on valitettavasti suljettu homevaurioiden takia. Alue on toistaiseksi korjauksen alla. Tapahtuma on siirretty vähän urbaanimpaan tilaan, eli Metropolian päärakennuksen sisäpihalle. Vanhat punatiiliset muurit tarjoavat intiimin, suojaisan tilan, talosta saadaan esityksiin tarvittavaa sähköä, yleisölle saniteettitilat, sekä näyttelijöille pukeutumistilat, kertoo tuottaja, tapahtumakoordinaattori Alina Tiits.

Yhteispihalla tullaan muun muassa näkemään Maisa Tikan ohjaama, kokeileva esitys Mikä sinua liikuttaa. Esitys on tilalähtöinen tutkimusmatka, jonka teemoja ovat mm. liike ja pysähtyminen, sekä ajatuksentasolla, että konkreettisesti. Luvassa on katsojalähtöinen kokemus, jonka muoto ja rakenne vaihtelevat yleisöstä riippuen. Maisa Tikan kanssa esityskonseptia on luonut Toni Jyvälä.

Tällä kertaa Yhteispihan satsatuin esitys on Pilvi Kallion ohjaama historiallinen vaellusdraama Kustaanpolku. Esitys vie katsojansa ympäri vanhan kaupungin kulttuurimaisemia, valottaen pääkaupunkimme syntyä. Mukana on päteviä teatterintekijöitä: Edvard Lammervo, Leo Thorvalds ja Mirjami Iho. Lammervo muistetaan mainiosta näyttelemisestä Impro-teatteri Poreessa. Leo Thorvalds on näytellyt muun muassa teatteri Pensaassa. Mirjami Iho eläytyy Kustaa Vaasan vaimon rooliin. Iho on opiskellut yhteisöteatteria Englannissa ja on suunnitellut draamallisen kokonaisuuden Mika Waltarin juhlanäyttelyn yhteyteen. Itämeren helmen, eli Helsingin syntyhistoria ei ole aivan ruusuinen.

- Kustaanpolku on historiallis-draamallinen kurkistus niitten ihmisten elämään, jotka Helsinkiä ovat perustaneet. Elämä yli 450 vuotta sitten oli varsin erilaista, ja on ollut aika hurjaa tutustua silloisten vallanpitäjien ja köyhän kansan raadollisuuteen. Helsingin perustamiseen vaikutti valtapolitiikka ja jopa pakkosiirtolaisuus esimerkiksi Rauman alueelta. Siksi meilläkin on mukana dramaattisia kohtauksia, rakkaussuhteitakaan unohtamatta, ohjaaja Pilvi Kallio kertoo.

Kustaanpolku ei jää tämän kesän helmeksi, vaan siitä on tarkoitus tehdä brändi, jota voidaan markkinoida turistiryhmille ja innostaa tulevia opiskelijoita ottamaan vastuu toteutuksesta. Hanketta on suunniteltu pitkään ja huolella, projektin käynnisti ohjaaja Elina Rainio. Asiantuntijana on toiminut mm. Markku Heikkilä kaupunginmuseosta. Yhteistyökumppaneita ovat opetusministeriö, sekä Helsingin innovaatiorahasto. Esitys kuuluu Urbaani luovuus -hankkeen piiriin.

Hyvin toimitettu karttamainen esite kertoo historiallisista paikoista henkilöineen. Kävelykierros kulttuurimaisemassa on noin kahden kilometrin mittainen, mutta Kustaanpolku-esitys liikkuu Metropolian lähimaastossa. Tärkeä tapahtumapaikka on Kuninkaankartanonsaari, jossa kuuluu jylhä Vantaankosken kohina.
Kustaanpolku on mielestäni hieno idea. Esitelläänhän Suomenlinnaakin draaman keinoin, miksei sitten komeaa Vanhaakaupunkia.

Yhteispiha ottaa haltuunsa historiasta kiinnostuneet, myös hengailunhaluiset teatterin katsojat, eikä lapsiakaan unohdeta. Keskiviikkona 17.6 pidetään pihalla iltamat, joissa karkeloidaan draaman, musiikin ja safkankin merkeissä. Tuolloin useat työpajat tuovat esille demoja ja esityksiä ja kaikenlaista hauskaa.

Esiintymässä nähdään muun muassa Senioriryhmä Loppukiri, jota ovat vetäneet Päivi Äijälä ja Mikko Dahlström. 8-12-vuotiaiden ryhmä esittelee tarinoita ja satuja omasta näkökulmastaan. Heitä ovat valmentaneet Veera Aaltonen ja Eija Jalkanen.

Karkeloihin ja pikkupurtavan ostoon kannattaa ottaa käteistä mukaan.

Tiedot

Yhteispiha 2009

Teatterifestivaali Arabian rannassa 5.6-18.6.2009, päätapahtumapaikka Metropolian piha, Hämeentie 161

TOISTUVAT TAPAHTUMAT:
MIKÄ SUA LIIKUTTAA, työryhmä: Toni Jyvälä, Maisa Tikka, Anni Turunen, Elina Ruuskanen, Sanna Liski
KUSTAANPOLKU: Pilvi Kallio, Edvard Lammervo, Mirjami Iho, Leo Thorvalds
17.6 KOKO KANSAN ILTAMAT, jolloin runsaasti erilaista ohjelmaa, musiikkia ja purtavaa.