Julkaistu: 17.06.2009

Bård Breivik

Aistihavaintoja
Norjalaisen pitkän linjan kuvanveistäjän Bård Breivikin veistokset viestivät hienovaraisesti aistien maailmasta.

Bård Breivik (s. 1948) on tunnettu kuvanveistäjä kotimaassaan Norjassa. Hänen teoksiaan on Suomessa Ateneumin ja Sara Hildénin taidemuseoiden kokoelmissa. Hän on myös tehnyt useita julkisia teoksia Norjan ja Ruotsin eri kaupunkeihin. Galleria Anhavassa on nyt kesän ajan esillä laajahko katselmus Breivikin uusimpia teoksia, jotka istuvat galleriatilaan mainiosti.

Breivik on itselleni aiemmin tuntematon taiteilija. Anhavan näyttely vaikutti ensisilmäykseltä valikoimalta hieman yllätyksettömiä suhteellisen massiivisia modernistisia veistoksia. Hyvin pian alkoi kuitenkin valjeta Breivikin ominaislaatu taitavana mittasuhteiden kanssa leikittelevänä taiteilijana. Suurikokoisempien teosten rinnalla oli myös pienempiä, jopa aivan pikkuriikkisiä veistoksia, jotka olivat selkeässä suhteessa ympäröiviin teoksiin ja teossarjoihin.

Näyttelyn edetessä ja teoksia enemmän katsellessa alkoi myös muodostua selkeä teema: toisistaan ulkoisesti paljon eroavien teosten välillä oli suhde; veistokset tuntuivat joko lähettävän tai vastaanottavan jotain aistittavaa. Paasimaiset diabaasiveistokset tuntuivat olevan jalustoja niille äänilähteille, joita erilaiset pinnat ja korvat vastaanottivat. Vuorovaikutussuhteessa oleminen alkoi tuntua teosten keskeiseltä tarkoitukselta.

Suuremmat aaltoilevat pinnat, jotka aluksi vaikuttivat raskailta ja monumentaalisilta, alkoivatkin näyttäytyä hyvin herkässä ja sensitiivisessä valossa. Kenties saman mitä ne aistivat pinnallaan, kuulivat korvat. Pienet hopeiset korvat hätkähdyttivät - miten ne pystyisivätkään kaiken kuulemaan ja vastaanottamaan. Ne vasta johdattelivatkin katsojan varsinaiseen ”korvahuoneeseen”. Siellä erikokoiset ja materiaaliset seinillä ja huoneen nurkissa olevat korvat muodostivat kuin valtavan kuulevan kammion, jolta ei varmasti mikään jäisi kuulematta. Huoneessa tuntui kuitenkin olevan jotain hyvin yksinäistä ja eristäytynyttä.

Breivik tuntuukin teoksillaan tutkivan eri aisteja. Yhtä lailla kun hän luo niiden välille yhteyksiä, hän myös eristää ja alleviivaa. Mikään aisti ei tunnu yksin itsessään riittävän. Kyse on erilaisista kommunikaation muodoista. Ne kuitenkin muodostavat yhden yhtenäisen kokonaisuuden, jonka tarkoituksena on havainnoida ja ymmärtää ympärillä olevaa todellisuutta.

Tiedot

Bård Breivik

New Works!
Galleria Anhava
15.5. - 24.7.2009
Mannerheiminaukio 3
ti-pe 11-17, HUOM! la, su ja ma suljettu kesän ajan!
www.anhava.com
p. 09-669989
vapaa pääsy