Julkaistu: 20.05.2009

Walking on the Water

Kiasman edessä tanssittavat ympäristölliset butôtanssiesitykset tuovat hiljaisuuden keskelle kaupungin kiireisesti laukkaavaa sykettä. Walking on the Water -esityksiä voi pitää kehollisina installaatioina. Niiden meditatiivinen hitaus kantaa mukanaan myös uusarkaaisen teatterin piirteitä.

Mitäs se tarkoittaa?

– Uusarkaainen teatteri tarkoittaa arkaaisen perinteen uudistamista teatterin keinoin. Siinä mietitään, miten perinne voi nykyihmiselle todentua. Tämä esitys ei tosin suoranaisesti kiinnity kovin arkaaiseen perinteeseen, sillä butôtanssi syntyi vasta toisen maailmansodan jälkeen, sanoo Walking on the Water -esityksen tuottaja Virppi Venell.

Uusarkaaisuus näkyy Walking on the water -esityksen aikakäsityksessä sekä kunnioittavassa luontosuhteesa. Eero-Tapio Vuoren ohjaamassa ja Helena Ratisen koreografioimassa teoksessa tanssivat Saara Hannula, Minja Mertanen ja Ratinen.

Toukokuun viimeisestä päivästä alkaen nähdään kuusi kertaa kuusi metriä kokoisessa vesialtaassa tapahtuvia tanssiesityksiä Kiasman läheisyydessä viikon ajan. Joka päivä esitetään teoksen neljä eri osaa. Ensimmäinen ja viimeinen estys nähdään Kiasman aulassa, muut ulkotiloissa.

– 31.5. on esityksen virallinen ensi-ilta. Ennen tätä olemme kokeilleet demoja eri paikoissa, kuten luonnon keskellä ja ihmispaljoudessa. Muun muassa Saaren kartanon residenssissä ja viime kesänä Faces-festivaalilla. Tällä hetkellä työryhmä hioo esitystä Kajaanissa.

Ympäristön merkitys katsomiskokemukseen korostuu. Luontoon Walking on the water -esitykset sulautuvat ja yhteys ympäristöön korostuu, koska luonnon liikkumattomuus tulee lähelle esityksen rytmiä. Sen sijaan kaupunkiympäristössä esitys saa eloa kontrasteita ja ristiriidoista.

– Esiintyjien meditatiivinen sisäinen maailma elää eri tempossa kuin kaupunki. Ympäristö myös näkyy ihan konkreettisesti koko ajan esityksessä. Vesiallas heijastaa kulloistakin ympäristöä. Säätilat, autot ja rakennukset näyttelevät siten tärkeää osaa kokemuksessa.

Esityksen elementeistä tärkein taitaa silti olla sen näkymätön vaikutus katsojan ympäristösuhteeseen.
– Jokainen tietysti kokee esityksen omalla tavallaan. Minuun se vaikuttaa siten, että huomaan kiinnittäväni huomioni tarkemmin joihinkin ympäristössä tapahtuviin pieniin asioihin, kuten vaikka lehden leijailuun. Alan lukea niitä osana esityksen todellisuutta.

Tanssijoiden intensiivisessä fyysisyydessä keho on voimakkaasti läsnä. Butôon liittyy hitauden lisäksi olennaisesti myös yhteys maahan.

– Olen seurannut demoja ja ainakin minulle tulee voimakas halu liittyä tanssijoiden joukkoon.
Walking on the wateria voi pitää eräänlaisen duration-teoksena. Sitä voi yleisö seurata haluamansa ajan eri kulmista ja eri puolilta. Tai vain kohdata sen hetken verran kulkiessaan siitä ohi. Teoksen eri osat voi katsoa eri päivinä.

– Teemme eräänlaisen hiljaisuuden keitaan keskelle kaupunkia. Jossain määrin siinä on kyse ihmisen yhteydestä luontoon. Minulle siinä korostuu kysymys ympäristön tilasta tällä hetkellä. Mutta esitys ei varsinaisesti tyrkytä mitään sanomaa. Halusimme jättää teoksen tulkinnoille avoimeksi.

Butôn tuominen ulos ei ole aivan tyypillistä. Venell muistaa nähneensä vastaavaa vain koreografi Ratisen aiemmissa soolo-butôissa mm. Jyväskylän puistoissa. Vedessä butôamista Venell ei ole ennen tavannut.
Ympäristötaiteessa esiintyjien ja esittäjien suhde voi kääntyillä yllättävällä tavalla. Ympäristö alkaakin toimia esiintyjänä, esitys katsojana.

- Olen tehnyt Vuoren kanssa voimakkaamminkin katsojan ja yleisön suhteita sekoittavia teoksia. Mutta kyllä Walking on the Water myös omalla tavallaan kyseenalaistaa esiintyjän ja katsojan totuttuja asentoja.

Tiedot

Eero-Tapio Vuori / Helena Ratinen: Walking on the Water - Tanssittu hiljaisuuden keidas

Ensi-ilta Ensi-ilta /Premier 31.5.2009 klo 14.00
Kiasman aula ja ulkotilat

kuva: Petri Virtanen / KKA
Walking on the Water
Kiasman aula ja lähiympäristö
Työryhmä
Ohjaus: Eero Tapio Vuori, | Koreografia: Helena Ratinen, | Esintyjät: Saara Hannula, Minja Mertanen, Helena Ratinen, | Tuottaja: Virppi Venell | Lavasterakenteen valmistus: Tommi Koivisto
esitysajat ovat 31.5.-6.6.2009 klo 11, 12, 13, 14.