Julkaistu: 14.05.2009

Viimeinen nauru

Jenni Kivelän uutuusteos Viimeinen nauru sisältää vakavaa elämänpohdintaa kepeällä otteella.

Koreografi Jenni Kivelä tunnetaan lakonisista, elämän tosiasioita toteavasti kirjaavista tanssiteoksista. Zodiakissa esitettävä Viimeinen nauru jatkaa sarjaa, tanssin mukana kuullaan puhetta ja laulua. Kivelän viesti tuntuu olevan, ettei tätä elämää ehkä kuitenkaan kannata ottaa kovin vakavasti, vaikka asioita ja tekemisiään täytyykin miettiä. Pohdintaa kannattaa harjoittaa siksi, että kaikki aikaisempi tekeminen vaikuttaa tulevaan.

Mutta kun joku lausuu ranskaksi suloisesti sorahtaen, että elämä on p-tä, ei yleisö voi kuin hörähtää nauramaan. Niin koomiseksi Kivelä onnistuu vakavatkin asiat kääntämään. Tanssijoiden kuullaan kertovan masennuksesta, itsemurhasta, asioiden tekemisen oikean hetken ja jopa vanhuuden odottamisesta, mutta tasaisen toteava puheen tyyli ja virtaava liikekieli estävät teosta vaipumasta synkkyyteen.

Itsensä häpäisy on tuttua kaikille esiintyjille, ja tällä kertaa se tapahtuu huonon laulamisen kautta. Myös liikelauseita harjoitellaan useaan otteeseen, kun tanssija pätkän tehtyään huudahtaakin ottavansa kohtauksen uudestaan. Ehkä seuraavalla kerralla liike onnistuu paremmin, tai tanssille on kohta aikaisempaa parempi hetki.

Persoonalliset esiintyjät tuovat jokainen oman osansa teokseen. Ninu Lindfors on selvästi joukon kokenein tanssija, jolla on tekniikka kohdallaan. Pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila on jopa puvustanut hänet muista poiketen, housuihin, toppiin ja kimaltelevaan liiviin. Toiset on puettu menneiden aikojen tyyliin, kuten niin usein Kivelän teoksissa.

Elina Hauta-aho ja Leila Kourkia ovat sotia edeltävän ajan tyttöjä tanssilavalta. He pohtivat elämän vakavuutta silmät pyöreinä. Lapsuuden tapahtumia ei aina muista, mutta kuinka monta kuvaa ehtii vilahtaa mielessä, ennen kuin kuolee?

Andrius Katinas puhuu selkeää englantia ja liikkuu luontevasti. Hän liittää teoksen löyhää kudelmaa yhteen. Myös komiikka sujuu häneltä, nauru syntyy vakavasta asiasta vitsien keskellä.

Tyyliin sopiva Peloton trio, eli Pentti Luomakangas, Hannu Risku ja Eero Savela täydentävät teoksen ja luovat tyhjästä tilasta esiintymislavan, tanssilavan tai jopa kesäisen metsän.

Kivelälle tyypillisesti ryhmätanssikohtauksissa neljä tanssijaa tanssii salmiakkina, yhtenä ryhmänä tilassa liikkuen. Aikaisempaan verrattuna koreografi on kenties löytänyt lisää liikkeen virtausta ja vartalon heilahtelua liikemateriaaliinsa, ja tanssi liittääkin niin syvälliset kuin hauskatkin pohdinnat oivallisesti yhteen.

Tiedot

Viimeinen nauru

Koreografia Jenni Kivelä
tanssi Elina Hauta-aho, Andrius Katinas, Leila Kourkia ja Ninu Lindfors
äänisuunnittelija Johanna Storm
valosuunnittelija Heikki Paasonen
lavastaja Salla Salin
pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila
Peloton-yhtyeen kokoonpanossa muusikot Pentti Luomakangas, Hannu Risku ja Eero Savela.

(tanssiteos)
Ensi-ilta 13.5.2009 klo 19
Zodiak, Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1 B)
Muut esitykset 15.5. klo 19, 16.5. klo 19, 17.5. klo 15, 19.5. klo 19, 20.5. klo 19, 21.5. klo 19, 24.5. klo 19, 26.5. klo 19, 27.5. klo 19
Liput 17/10 €
Lippuja ennakkoon Lippupalvelusta