Julkaistu: 27.05.2009

Les Lumières 2009

Seitsemännen kerran järjestettävä valistusajan kulttuurifestivaali esittelee 1790-luvun vaihteen musiikillisia virtauksia ja filosofisia ajatuksia.

Suomenlinnassa ja Helsingin keskustassa 9.-15.6. aikana järjestettävä festivaali rakentuu Kuohuttavia ajatuksia -otsikon ympärille. Yleisöllä on mahdollisuus viikon aikana tutustua aikakauden musiikkiin sekä elämäntapaan erilaisten tapahtumien muodossa, joissa yhtenä pääteemoista juhlistetaan Suomen ja Ruotsin yhteistä kulttuuritaustaa.

Valokeilassa tänä vuonna on ruotsalainen barokkisäveltäjä Johan Helmich Roman (1694-1758), joka opiskeli Englannissa ja sieltä palattuaan työskenteli Ruotsin kuninkaallisessa kapellissa. Romanin sävellyksiä kuullaan Les Lumières -festivaalilla niin Sederholmin talossa järjestettävän Wallenbergs svindlande sjöäventyr -esityksen ohjelmistossa kuin festivaalin päätöspäivänä. Tuolloin Suomenlinnan Tenalji von Fersen -salissa pureudutaan säveltäjän henkilökuvaan sekä kuullaan Tukholman barokkiorkesterin esittämänä Romanin tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva Drottningholm-musiikki. Konserttimestarina toimii Maria Lindal, ja Romanin henkilökuvan tekstistä ja ohjauksesta vastaa Anneli Mäkelä.

Lauantaina 13.6. Suomenlinnan Kustaanmiekassa vietetään päivällä musiikkipitoista piknikkiä ja illalla kokoonnutaan musiikkiesityksillä höystettyyn kirjallisuuspiiriin ranskalaisessa salongissa. Monarkia ja Montesquieu -teemaisella piknikillä kuullaan kotimaisista sekä ruotsalaisista muusikoista koottua Lumières-orkesteria. Solistivieraina esiintyvät mezzosopraano Essi Luttinen sekä tenorit Charles Barbier ja Tom Nyman, jotka esittävät mm. Marseljeesin säveltäjän Rouget de Lislen teoksia sekä otteita saksalaisen Joseph Martin Krausin oopperasta Soliman II yhdessä Utopia-kuoron kanssa.

Aikakautensa huomattavan kirjailijan ja poliittisen vaikuttajan, itävaltalaisen Madame de Staëlin inspiroiman kirjallisuuspiirin musiikkiohjelmisto pohjautuu niin ikään keskieurooppalaisiin säveltäjiin. Teoksia kuullaan Antonio Salierilta, Jean-Baptiste Krumpholtzilta sekä Jean-Jaques Rousseau’lta. Intohimot, Marie Antoinette ja naisen vapaus -nimikkeellä järjestettävässä tilaisuudessa esiintyvistä muusikoista kolme on tukholmalaisia: viulisti Eva Lindal, alttoviulisti Monica Carlén sekä traversoa ja fagottia soittava . Muut kamariorkesterin jäsenet ovat viulisti Minna Kangas, sellisti Lea Pekkala, fortepianisti Marja Rumpunen, kontrabasisti Eberhard Maldfeld sekä Ludvig XVI-ajan harppua soittava Essi Iso-Ojala. Solistina kuullaan Essi Luttista. Ilta huipentuu assemblée-tanssiaisiin, jossa on mahdollisuus oppia kontratansseja sekä poloneeseja.

Festivaalin näyttävin tapahtuma, 1700-luvun kulkue, taivaltaa Senaatintorin ja Sofiankadun kautta Kauppatorille lauantaina 13.6. Luvassa on epookkispektaakkeli pukuineen, tervehdyksineen, esityksineen ja musiikkinumeroineen.

Festivaaliviikolla on myös mahdollisuus oppia ja petrata valistusaikakauteen liittyviä taitoja. Lumières – Academie järjestää yli 7-vuotiaille suunnatun musiikkisalongin, jossa viulisti Minna Kangas ohjaa soittajia Rodolphe Kreutzerin sävellystöiden tulkinnassa. Tarjolla on myös opastusta mm. rokokookauden tansseihin, puvustukseen sekä viuhkakielen saloihin. Perheen pienimmille järjestetään jo perinteikäs pikku prinsessojen ja prinssien konsertti- ja tanssiaistilaisuus sunnuntaina 14.6. Suomenlinnan Galleria Augustassa.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianisti Marja Rumpunen.

Tiedot

Les Lumières

Valistusajan kulttuurifestivaali 9.-15.6.2009

Koko ohjelmisto ja lisätiedot: www.lumieres.fi