Julkaistu: 14.05.2009

Kallio kukkii 2009

15. kerran järjestettävä urbaani festivaali tarjoaa jälleen runsaudensarven kaikille halukkaille. Luvassa on katutapahtumia, musiikkia, teatteria, taidenäyttelyitä, elokuvaa ja keskustelutilaisuuksia.

"Hei Olli, älä enää ota, nyt on loppu talvisota ja kevät Hesarilla kukoistaa!" runoili Aulikki Oksanen aikoinaan. Sanoissa on taikaa, sillä Stadin mediaseksikkäin kaupunginosa, Kallio, puhkeaa jälleen kukkaan 15. kertaa. Jälleen on luvassa taattua stadikulttuuria bändeineen, mutta myös uusia mietteitä ja rohkeaa keskustelua.

Kallio alkaa kukkia fyysisesti Helsinginkadun katumaalauksista, sillä kadun näyteikkunoitten tuunauksesta ja katusoitosta festivaali sai alkunsa. Vähitellen sai alkunsa myös Kallion kulttuuriverkosto.

Kallion kulttuuriverkoston puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Katja Kiuru- Miller. Hän nostaa esiin festivaalin uudenlaisia tapahtumia.

- Erilaiset happeningit ja bändit ovat olleet tapahtuman ytimessä jo 14 vuotta, mutta kaipaan mukaan myös keskustelukulttuuria ja nyt sitä tulee. Esimerkiksi filosofi Thomas Wallgren on lupautunut alustajaksi. Tiistaina 19.5 aiomme keskustella Kulttuuritalolla uudesta tekijänoikeusehdotuksesta. Sehän pistää taiteilijat ihan hurjaan asemaan: mistä rahat, mistä paikat missä tehdä ja mikä on taiteilijan identiteetti. Lastenteatteria ja lapsille suunnattuja tapahtumia on toivottu ja niitäkin on nyt mukana, Kiuru-Miller kertoo.

Hän nostaa esiin myös taiteilija Riipisen uuden näyttelyn Galleria teurastamossa. Näyttelyn ohessa nähdään myös ainutlaatuinen Carla Schubertin osallistava valoinstallaatio. Visuaalisuutta on luvassa myös 23. päivänä, jolloin festivaalin yöelokuvana nähdään mm. Hanasaari A- dokumentti, Tampereen lyhytelokuvafestivaalin voittaja.

Kallio kukkii -tapahtumassa on monta kauhaa sopassa. Vaikka tapahtuma levittäytyy koko Kallion alueelle, yksi keskittymä on Harjun nuorisotalolla, Aleksis Kiven kadulla. Vieressä on vanha nurmettunut ratapiha, joka nykyisin on aktiivisessa käytössä. Harjun toiminnanjohtaja, Pekka Juntunen kertoo oman näkökulmansa festivaaliin.

- Pidän tämän festivaalin luonteesta, siinä on jotain ainutlaatuista. Olen ollut mukana monta vuotta ja aina tulee kulman takaa uusia juttuja. Harjun nuorisotalon ympärillä tapahtuu festivaalin aikana kaikenlaista jännää, tulee Sambakulkue ja tuunattujen prätkien ja fillareitten oma kulkue. Bändit ja solistit oikeasti haluavat tänne keikalle, jopa salanimellä!

Suuren suosion ovat saavuttaneet Dallapé puiston lavatanssit ja tanssikulttuuria on nytkin luvassa. Harjun talon luona on myös mahdollista syödä eksoottisia ruokia erilaisissa kojuissa. Kallio levittäytyy moneen ilmansuuntaan. Entisen Elannon näyttämön tiloissa, Kaikukadulla nähdään varta vasten Kallioon sommiteltua teatteria. Työväenopiston panoksessa on mukana kaksi ohjaajaa: Outi Sädekallio ja Liisa Pylkkänen.

- Meidän juttu on tehdä teatteria tarinoista. Lähestyimme Kallion teemaa soveltavan draaman metodeilla: Jalkautimme porukkaa ja kukin löysi erilaisia ilmiöitä, tuoksuja, ja asioita Kalliosta. Näistä elementeistä alkoi syntyä tarinoita, jotka erilaisten improvisaatioharjoitusten kautta nivoimme yhteen. Vaikka esitys tapahtuu Kaikukadun näyttämön tiloissa, se on syntynyt Kallion kaduilla. ”Kallion kattojen yllä” on nähtävissä 19.5. klo 19.00 , Pylkkänen kertoo.

Helsingissä kiinnostuksen painopisteet siirtyilevät eri kaupunginosien välillä. Esim. Punavuorta on pidetty jännittävänä paikkana, mutta nyt Kallio on selkeästi saanut voiton. Kalliota pidetään urbaanina ja trendikkäänä, tapahtumarikkaana paikkana. Onko Kallio sitten niin mediaseksikäs?

- Mielestäni tällä kaupunginosalla on aivan oma tunnelmansa. Vanhat stadilaiset perinteet nivoutuvat uusiin ideoihin. Täällä on valtavan hieno yhdessä tekemisen meininki. Vaikea olisi kuvitella tällaista yhteistyön henkeä vaikka Töölössä, Pekka Juntunen hehkuttaa.

- Toki Kalliossa on vahva yhteistyön henki, mutta sydämestäni toivoisin, että vastaava festivaali kyettäisiin järjestämään vaikka mainitussa Töölössä. Samalla toivoisin, että se ei jäisi yhteen kertaan, vaan täyttäisi jonain päivänä myös 15 vuotta, kuten meidän hieno tapahtumamme, Kiuru-Miller sanoo.

Tiedot

Kallio kukkii 2009

Kallion kulttuuriviikko 15.5-24.5.2009. Festivaaliohjelma
löytyy Kallion kulttuuriverkoston sivuilta
www.kallionkulttuuriverkosto.fi